Wandelen langs kastelen in Wallonië

Bouillon © WBT - P Pauquay

Wist je dat België het grootste aantal kastelen per vierkante kilometer telt ? Ongeveer 1500 ervan vind je in Wallonië en de Ardennen. Veel van deze bouwkundige pareltjes zijn nog in privébezit, maar er zijn heel wat kastelen die hun deuren hebben geopend voor het publiek. Meerdere kastelen beschikken over een prachtige kasteeltuin waar in elk seizoen de natuur en landschap elkaar vorstelijk omarmen. Voel je de koning te rijk en maak eens een wandeling langs een van deze kastelen, van middeleeuwse burchten tot imposante buitenverblijven. Hier alvast enkele smaakmakers.

Van de poort der Ardennen richting paradijs

Sint-Annakapel
Sint-Annakapel© WBT – P. Pauquay

Ooit al eens in een halve dag naar het paradijs gewandeld? Neem de uitdaging aan en start je dag in Harzé. Deze wandeling vertrekt vlakbij het kasteel om te eindigen in een dorp met de ongelooflijk welluidende naam ‘Paradis’. Het kasteel van Harzé dat zowat het uitzicht van het gelijknamige dorpje bepaalt, is een statig natuurstenen gebouw dat dateert uit de 17e eeuw. Vandaag de dag bevinden zich in het centrale hoofdgebouw de kamers van een hotel. En hier vlakbij begint een route die je brengt naar hogere oorden. Helemaal boven laten, in de lente toch, de wilde bloemen zich strelen door de wind. Van het licht op de weiden trek je naar het halfduister in de mooie bossen van Saint-Roch. In het bos beginnen de Ardennen. Je daalt af naar La Levée: een gehucht met een kapel en vier huizen, schitterend in hun isolement. Wanneer je langs de Pouhon wandelt, ontdek je rechts na 1 kilometer de mooie Sainte-Annekapel, ingekapseld in het groen. Om het paradijs te bereiken moet je eerst nog wat afzien, de route gaat stijgend verder. Recht voor je begint Ernonheid, een winderig heuveldorp. In een diepte, beter beschermd tegen de elementen, kom je aan het gehucht Trou de Bosson. Op de top van de volgende heuvel verschijnt het eindpunt, het dorp Paradis.

Op grote hoogte in Bouillon

Kasteel van Bouillon
Kasteel van Bouillon© WBT – SPRL Cernix-Pierre Pauquay

Met de volgende kastelenwandeling, in Bouillon, krijg je minder kilometers in de benen, maar je zal je niet vervelen. Het belooft namelijk met momenten een steile wandeling te worden. Je verlaat eerst de eeuwenoude stad en ziet de Pont de la Poulie zich in het zuivere water van de Semois weerspiegelen. Met zijn stenen bogen biedt de brug een mooie voorgrond voor de Burcht van Bouillon. De burcht, die tot in de 19e eeuw verbouwd en aangepast werd door opeenvolgende heersers, bleef beroemd vanwege de held van de Eerste Kruistocht, Godfried van Bouillion. Na de Pont de la Poulie klimt het pad onmiddellijk naar rechts: je volgt de Semois die beneden vloeit en lange slierten smaragdgroene algen meevoert. Het pad brengt je verder naar de abdij van Cordemois. Er volgt een kleinere weg en nadien een vooruitspringend pad. Ter hoogte van de eenzame oude molen, de Moulin de l’Epine, kom je terug bij de authentieke en zilverkleurige Semois. Nadat je de rivier achter je hebt gelaten, klim je langs een muilezelpad naar het uitzichtpunt van l’Epine en nadien naar de fantastische belvedère die je Bouillon toont in vogelperspectief. Afsluiten doe je met een duizelingwekkende afdaling naar de stad van Godfried.

Wandelroute met provençaalse allure

Site van Montauban
Site van Montauban© Aircapture

De Gaume is de meest zuidelijke regio van Belgisch Luxemburg en wordt wel eens vergeleken met de Provence. Dat dankt de streek aan haar zonnig microklimaat en haar bijzondere zachtheid. De zon vind je werkelijk overal terug: in de gouden kleur van de stenen van de charmante dorpswoningen, in de zachte rondingen van de landschappen… maar ook in de harten van de bewoners. Niet enkel de wijngaarden doen je dagdromen in het zuiden van België, magnifieke panorama’s en historisch erfgoed wisselen elkaar af in deze regio. De Gaume ontdek je dus het best al wandelend, er zijn kilometerslange wandelpaden. Deze wandelingen brengen je langs de abdij van Orval of de site van Montauban. Er is trouwens een prachtige wandeling van 11 km die hier start. Op de site van Montauban kan je nog de ruines van oude smederijen uit de 15e eeuw bewonderen, en op het hoge voorgebergte, een toevluchtsoord dat sinds de Keltische periode en tijdens de hoge middeleeuwen werd bewoond. Een kerker is nog duidelijk zichtbaar. Vervolgens kom je langs een reeks kleine watervallen die van de heuvel af vallen. In de Gaume verwijzen deze ‘crons’ naar versteende kalksteenbronnen. De site is wondermooi: de vallei wordt hier doorkruist door tal van kristalheldere beken. De flora en fauna omvatten zeldzame en bedreigde soorten. Vandaag de dag geeft Montauban ook onderdak aan hedendaagse kunstwerken. Aan het einde van de wandeling leidt de RAVeL je verder door het grote woud.

Zwarte bergen in een groen landschap

Terril in Hornu
Terril in Hornu© WBT P. Pauquay

Een heel andere regio waar je een kasteelwandeling kan maken, is de Borinage in de provincie Henegouwen. Deze wandeling verloopt langs de Haine, in het hart van een vochtige zone die je totaal niet zou verwachten in deze industriestreek. Vertrekhalte is de groene omgeving die wordt gevormd door het park van het Kasteel van Boussu. Hoewel dit ooit het eerste kasteel in renaissancestijl ten noorden van de Loire was, rest nu enkel nog het oude poortgebouw dat grondig werd gerenoveerd. De archeologische site en het 16e-eeuwse poortgebouw zijn geklasseerd als onderdeel van het Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Het landgoed van 12 ha heeft eeuwenoude bomen, een verscheidenheid aan dieren en insecten en bijenkorven. Je bent hier in het hart van een natuurreservaat van meer dan 760 ha. Zet de wandeling voort langs het water, langs de Saubin. Vanuit deze vredige landschappen bereik je de meer sobere omgeving van de terrils. Deze immense zwarte heuvels getuigen van de vroegere mijnactiviteit in de streek. Net zoals de RAVeL die langs het oude station van Warquignies loopt, waar de hele productie van de mijnen werd aangevoerd. Kort voor de terugkeer naar Boussu, brengt een kleine omweg naar links je naar de brouwerij Desevaux, een sympathieke halteplaats!

Ontdek de gebieden met kastelen in de Ardennen en Wallonië*. Download direct je gratis gidsje

Bekijk ook onze wandelroutes en meerdaagse tochten.

* Heb je plannen voor een bezoek aan Wallonië of de Ardennen?We raden je aan vooraf de website van de dienstverlener te raadplegen voor de precieze openingstijden en de voorwaarden voor reserveringen en bezoeken. Informeer je ook over de COVID-19-regels van het moment en maak er een gezonde uitstap of vakantie van!

Wandelen langs kastelen in Wallonië