Vier Griekse eilanden, vier betoverende werelden

Kefalonia © Shutterstock

Pittoreske dorpjes en uitnodigende stranden betreden? Gigantische kliffen bewonderen? De lokale keuken ontdekken? Venetiaanse invloeden zoeken? Schildpadden spotten? Check! Eilandhoppen tussen de Ionische Eilanden aan de westkust van Griekenland beantwoordt aan al je verwachtingen.

1ste stop: Corfu

Het kosmopolitische Corfu is een logisch vertrekpunt als je wilt eilandhoppen in Griekse wateren. Je botst hier op een rijk multicultureel erfgoed en veel historische monumenten. De oude stad van Corfu staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een betoverende mix van klassieke Venetiaanse gebouwen en lokale tradities. De adembenemende landschappen, de vijftig-tinten-blauwe zee en het uitstekende weer maken van Corfu het hele jaar door een ideale bestemming. En dat zeggen niet alleen wij: het Achilleionpaleis op Corfu was ooit de zomerresidentie van de befaamde keizerin Sisi.

Corfu
Corfu© Shutterstock

2de stop: Lefkada

Een tocht met de ferry doet je Corfu inruilen voor het bergachtige eiland Lefkada. Hier haal je natuurlijk je zwemkleding boven, bijvoorbeeld aan het bekende strand van Porto Katsiki. Kan een zee blauwer zijn dan hier? De witte kliffen op de achtergrond versterken nog het grandioze kleureneffect. Biedt het strand te weinig avontuur naar je mening? Dan kun je windsurfen, duiken of paragliden langs de schilderachtige kust. Krijg je niet genoeg van eilanden, dan kan je de vele eilandjes in de buurt van Lefkada verkennen. Je kunt helaas niet overal aanmeren, want sommige eilandjes zijn in privébezit. Zo was Skorpios lang eigendom van de rijke Onassis-familie!

Lefkada
Lefkada

3de stop: Kefalonia

Denk niet dat hier ‘één eiland zien, alle eilanden gezien’ van toepassing is. Vanuit Lefkada is het slechts twee uur varen tot aan het groene Kefalonia. Hier werd Captain Corelli’s Mandolin opgenomen, een film met Nicolas Cage en Penelope Cruz. Een bijzondere ervaring is de tocht in een roeibootje tot aan de Melissani-grot. Het lijkt wel alsof je over het water zweeft! Een heel andere ervaring is de beklimming van de Aenos, met zijn 1700 meter de hoogste berg van het eiland. Krijg je daar honger van, dan zijn er de restaurantjes in een van de kleurrijke dorpjes van Lefkada. Vergeet niet een lokaal geproduceerd wijntje te bestellen.

Kefalonia
Kefalonia

4de stop: Zakynthos

Het visuele hoogtepunt tijdens je eilandhoppen is misschienZakynthos, door de Venetianen de ‘bloem van het morgenland’ genoemd. Venetiaanse huizen en Byzantijnse kerkjes wedijveren hier met schitterende zandstranden. Een plonspartijtje in het kristalheldere water is een must, want de kans is groot dat je schildpadden spot. Voor de kenners: het gaat om caretta caretta-schildpadden, ook dikkopschildpadden genoemd. Die beestjes hebben hier hun broednesten. Zo staat het strand van Gerakas bekend als het schildpaddenstrand. Aan de rand ervan vind je een bezoekerscentrum. Daar kom je alles te weten over de schildpadden op dit eiland. Maar opgelet: na zonsondergang is het strand van Gerakas strikt verboden terrein, tenzij je een schildpad bent.

Zakynthos
Zakynthos

Praktisch

Zin in vakantie dit jaar? Ontdek de vele troeven van Griekenland. Voor je verblijf boek je via een touroperator of rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse. De Griekse coronamaatregelen vind je op Greece Health First en de laatste updates over reizen naar Griekenland vind je op travel.gov.gr. Vergeet ten slotte niet het online PLF formulier in te vullen.

Meer tips over deze en andere bestemmingen in Griekenland vind je op I love Griekenland.