Verborgen Adriatische schatten

Lubenice Cres © Aleksandar Gospic

De Kroatische eilanden zijn een geliefde bestemming vanwege hun bekende karakteristieken. Maar wist je dat er op veel van deze eilanden spectaculaire grotten te vinden zijn? Veel hiervan zijn goed per boot te bereiken, maar bij sommige kun je alleen zwemmend komen. Wij lichten een aantal van deze verborgen schatten voor je uit.

Plava grota, Lubenice

Een van de plekken voor de beste selfies is zonder twijfel Plava grota (Blauwe grot) op het eiland Cres, als het je tenminste lukt om er te komen. Hoewel er ook een meer traditionele toegang bestaat, is het ook mogelijk om de grot te bereiken door een duik van ongeveer 15 meter op een diepte van 4,5 meter. Je komt dan boven in een ruime, vredige grot met prachtige blauwgroene contouren.

Zelena spilja, Ravnik

Als het om koepels gaat, heeft de Zelena spilja (Groene grot) op het eilandje Ravnik bij het eiland Vis absoluut de meest spectaculaire van allemaal. De grot is het meest indrukwekkend als je buiten het hoofdseizoen komt, wanneer er niet zoveel toeristen zijn. De grot heeft zijn naam te danken aan de algen op de rotsen van de grot, deze rotsen behoren ook nog eens tot de mooiste klim-arena’s van de wereld.

Modra spilja, Bisevo

Op een aantal zeemijl van de Zelena spilja ligt, op het eiland Bisevo, de Modra spilja (Blauwe grot). Onder toeristen de bekendste en meest besproken grot van het Adriatisch gebied. Hoewel wordt aangenomen dat de vroege ochtend en de late namiddag de beste tijd is om de grot te bezoeken, heeft hij gedurende de hele dag een magische turquoise glans. Je kan zwemmend bij de grot komen, of met een klein bootje, of als je een ervaren duiker bent ook door te duiken. Als de jugo, een zuidoostelijke wind, waait, is het het lastigst om bij de grot te komen, maar juist dan is een verblijf in de grot nog specialer vanwege het geruis van de zee en de aanrollende golven.

Bisevo Blue Grotto
Bisevo Blue Grotto© Zoran Jelaca

Medvidina spilja, Bisevo

Op het eiland Bisevo moeten we ook even stilstaan bij de Medvidina spilja (Robbengrot). Deze ligt aan de zuidkant van het eiland en is naar verluid de thuisbasis van de monniksrob. De ingang van de grot is vrij hoog en ziet er uit alsof er een mythisch wezen met een verwoestend gereedschap heeft uitgehaald en een gat in de rotsen heeft geslagen. De grot is erg diep en vervult een ieder die er op verkenning gaat met diep ontzag.

Cave Seaguells Rock at Pula
Cave Seaguells Rock at Pula© Luka Esenko

Odisejeva spilja, Mljet

Volgens de legende kwam Odysseus, toen hij op weg naar huis was, terecht in golven veroorzaakt door de jugo (zuidoosten wind). Door de krachtige wind werd hij naar Mljet geblazen en op dat paradijselijke eiland werd hij gastvrij ontvangen in de grot van de nimf Kalypso, die hem daar zeven jaren wist vast te houden. Odysseus besloot uiteindelijk om de eeuwige jeugd en onsterfelijkheid die Kalypso hem bood als hij zou blijven, af te slaan. De rest is legende. De Odisejeva spilja (Grot van Odysseus) ligt tegenover het eilandje Ogiran aan de zuidkust van Mljet. Je komt deze mooie grot binnen door een ongeveer twintig meter lange tunnel door te zwemmen of met een bootje. De koepel van de grot is ingestort waardoor een opening richting het vasteland is ontstaan. Echt een legendarische plek.

Meer inspiratie over de Kroatische Kust vind je hier.