Vakmanschap tot in het detail

© Andreas Haller - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Zeg nooit zomaar ’tafel’ tegen een Montafoner tafel! Met veel liefde voor detail ontwerpen een handvol meubelmakers al generaties lang bijzonder fraai gedecoreerde tafels. Vier gebroken hoeken, een leisteen in het midden en stijlvol inlegwerk: de Montafoner tafel is een echt kunstwerk.

Montafoner tafels zijn echte pronkstukken

‘Iedere tafel is uniek’, zegt Markus Juen. Hij behoort tot de derde generatie van een familie die de tafelmakerij in Sankt Gallenkirch in Vorarlberg runt. Met bijzonder veel vakmanschap én liefde maakt deze schrijnwerker de tafel die zo typisch voor het Montafon is. Hij kan daarbij bogen op 250 jaar ervaring van ambachtslui in het dal.

‘Iedere tafel is uniek’, zegt Markus Juen.

Vandaag zijn er niet veel schrijnwerkers meer die het geduld hebben om een Montafoner tafel te maken. ‘Het vraagt inderdaad tijd, geduld, precisie en vakmanschap’, zegt Juen. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Stijlvol inlegwerk

Centraal in de tafel ligt een leisteen. Die werd vroeger gebruikt om ’s middags de hete kookpot op te zetten. En ook om na het eten bij het kaartspel de punten op te schrijven. Eromheen vind je zeer fijn en kunstzinnig houten inlegwerk. De tafels worden gemaakt van houtsoorten uit het lokale Vorarlberg, zoals peer, kers, eik, beuk of esdoorn. Voor dat hout tot tafel verwerkt wordt, moet het zo’n vijfentwintig jaar in de buitenlucht drogen.

Vakmanschap tot in het detail
© Andreas Haller – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Houtversieringen, kleuren en vormen kunnen volledig naar de wensen van de klant worden afgewerkt. Hoe dan ook blijft het een meticuleus stuk vakwerk, goed voor zo’n honderd uur concentratie. Het resultaat is een tafel die generaties lang zal meegaan. Tijd genoeg om vaak te eten, en nadien een kaartje te leggen.

Klik hier en ontdek meer over deze unieke Montafoner tafel.