Topuitstapjes met de Gornergrat Bahn

Gornergrat Panorama © Gornergrat Bahn
Zwitserland Toerisme
Zwitserland Toerisme
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 april 2000, 15:07 Bijgewerkt op: 4 mei 2022, 10:01

Het beste panorama op de iconische Matterhorn in Zermatt? Dat heb je vanaf de Gornergrat, een van de absolute topuitstapjes in Zwitserland. De berg is omringd door maar liefst 29 vierduizenders, zoals de Dufourspitze en de legendarische Matterhorn. En je kunt er nog een pak andere dingen beleven!

Op zoek naar zwarte schapen met een GPS

Wie kent de 4.478 meter hoge Matterhorn niet? Door zijn karakteristieke piramidevorm groeide de bergtop bij Zermatt uit tot hét nationale symbool van Zwitserland. De vlakbij gelegen Gornergrat is met z’n 3.089 meter hoogte zowat het ‘uitkijkterras’ op de Matterhorn, en biedt het beste panorama op de bergreus. Maar als je de Gornergrat opgaat kun je nog veel meer bekijken. Hoog op de berg leeft van begin juli tot midden september immers een kudde van 150 Walliser zwartneusschapen. De schattige schapen grazen op de groene alpenweides en vormen een indrukwekkend gezicht. Om de kans te vergroten dat je ze te zien krijgt, hebben sommige schapen een halsband aan, zodat je ze kunt lokaliseren met je smartphone via een GPS-signaal. Gewoon de kaart volgen, en je kunt ze opsporen en van dichtbij bewonderen! De wollige kudde wordt geleid door herderin Deborah. Die beantwoordt tijdens een begeleide wandeling tussen halftwee en drie uur ’s middags al je vragen over de schapen en hun avonturen in de Zwitserse Alpen. Elke dag, behalve op maandag.

Zwartneusschapen op Gornergrat © Gornergrat Bahn

Waanzinnig panorama aan de Riffelsee

De Gornergrat Bahn-treinen rijden van het autovrije Zermatt langs een idyllisch spoortraject naar het station Gornergrat. Geen beter uitzicht mogelijk op de Matterhorn en de omliggende vierduizenders! Maar voor je Gornergrat zelf bereikt, kun je een stop maken in het station van Rotenboden. Vandaar is het maar tien minuten stappen naar Riffelsee, via het gelijknamige wandelpad. De wandeling is niet moeilijk, en je hebt er geen speciale uitrusting of conditie voor nodig. De beloning mag er zijn: een waanzinnig uitzicht op het idyllische en diepblauwe Riffelmeer. De Matterhorn weerspiegelt in het water als een grote witte piramide. Het maagdelijke Alpenlandschap is betoverend, en voert je volledig weg van je dagelijkse beslommeringen. Het spel van licht en schaduw door de wolken, de weidse horizon, het onbelemmerde uitzicht op de hoogste bergen in de Alpen: dit is een ervaring die je niet licht vergeet! Heb je nog zin in méér, dan keer je niet terug naar het station van Rotenboden maar wandel je nog 45 minuten verder naar de Riffelberg, gelegen op een hoogte van 2.582 meter. Ook daar heb je een magisch uitzicht op de Matterhorn, die in bioscoopschermformaat voor je ligt uitgespreid. Met de Gornergrat Bahn keer je als je moe bent eenvoudig met de trein weer terug naar Zermatt.

Wandelpad Riffelsee
Wandelpad Riffelsee © Gornergrat Bahn

3D-avontuur op de Matterhorn

Het uitzicht op de Matterhorn, daar krijgt een mens nooit genoeg van! Maar je hoeft de iconische berg niet écht te beklimmen om te genieten van een echte klimervaring. Vorige zomer opende op de Gornergrat een nieuw, uniek multimediaspektakel. Daarin bekijk je de iconische vierduizender en het bijhorende Alpenlandschap vanuit alle hoeken en kanten. Stap uit in het Gornergrat-treinstation en je ziet ze al: de bruine periscopen van ‘Zooom the Matterhorn’. Die bieden je een gedetailleerd uiticht op de iconische bergtop, waarbij je kunt inzoomen op vele details. Via een reeks ankerpunten krijg je bovendien bijkomende info over de zaken in je blikveld. Daarna wacht nog een immersieve 3D-film, die je onderdompelt in de vier seizoenen op de Matterhorn. IJzige winden, ruige besneeuwde landschappen en herfststormen wisselen af met vrolijke lentedecors en zalige zomeravonden. Lichtprojecties vanuit drie hoeken en een levensechte replica van de Matterhorn doen de virtuele omgeving aanvoelen als een levensechte ervaring, waarin je zelf meespeelt. Tot slot word je nog getrakteerd op een flinke dosis adrenaline met een virtuele sessie paragliden. Je zet een 3D-bril op, kiest voor een relaxte panoramische vlucht of een opwindende sportieve vlucht en je bent vertrokken. Maar wat je ook kiest: het Matterhorn-avontuur dat je beleeft, dat vergeet je nooit meer!

Zooom The Matterhorn
Zooom The Matterhorn © Gornergrat Bahn

Ook naar Wallis? Boek dan je verblijf via de Wallis shop