The French touch in Cannes

Bestaat er zoiets als een Franse stijl? Een soort effortless chic dat de Françaises of toch zeker de Parisiennes typeert? Het antwoord vind je op de rode loper in Cannes.

In het begin was het filmfestival eerder een casual gebeuren maar al snel viel er naast glamour ook steeds meer glitter te bespeuren. Françaises houden het graag bij draagbare glamour, maar schitteren daarom niet minder.

Inès de la Fressange is hét Franse stijlicoon bij uitstek. Haar uniform? Een broek met korte pijpen, een marinière topje, een blauwe blazer en ballerina’s. Het is niet voor niets dat het topmodel ooit als eerste een exclusiviteitscontract met Chanel tekende… Ook op de rode loper houdt ze het graag simpel. Met platte schoenen en haar beroemde carré décoiffé.

Inès de la Fressange bij de première van Mad Max: Fury Road in 2015.
Inès de la Fressange bij de première van Mad Max: Fury Road in 2015.© Getty

Caroline de Maigret, muze en model. Haar favoriete outfit? Een wijde broek, een blouse, sneakers of derbies en een leren jasje. En ook al wisselt ze graag af met hoge hakken, haar make-up en haar kapsel houdt ze graag naturel.

Caroline de Maigret tijdens de openingsceremonie van het festival dit jaar.
Caroline de Maigret tijdens de openingsceremonie van het festival dit jaar.© Clementine Faure/Wostok Press (Reporters)

Al sinds 1969, toen ze voor het eerst samen met Serge Gainsbourg kwam, is Jane Birkin een habituee van Cannes. De discokleedjes van weleer ruilde ze ondertussen in voor een nonchalante maar evengoed elegante interpretatie van de smoking. Haar dochters Charlotte Gainsbourg en Lou Doillon delen ongetwijfeld haar gevoel voor stijl. En ook hun haar dragen ze net als hun moeder liefst los.

Jane Birkin en Serge Gainsbourg op het festival van Cannes in 1974. Rechts Jane Birkin met Agnes Varda bij de première van La Glace et le Ciel, 2015.
Jane Birkin en Serge Gainsbourg op het festival van Cannes in 1974. Rechts Jane Birkin met Agnes Varda bij de première van La Glace et le Ciel, 2015.© Reporters, Getty
Lou Doillon en Charlotte Gainsbourg, de dochters van Jane Birkin.
Lou Doillon en Charlotte Gainsbourg, de dochters van Jane Birkin.© GF

Bondgirl Léa Seydoux heeft niet alleen de perfecte kleur blond, ze twist het ook even mooi in een strakke paardenstaart of retro wave.

Lea Seydoux bij de première van The Lobster, Cannes 2015.
Lea Seydoux bij de première van The Lobster, Cannes 2015.© FilmMagic (Getty)

Juliette Binoche kreeg ooit in Cannes de prijs van beste actrice. Ook haar stijl wordt wereldwijd gelauwerd. Op de rode loper combineert ze een sober en stijlvol lang kleed of pak met een modern en warrig kapsel.

Juliette Binoche met Kristen Stewart, Chloe Grace Moretz en regisseur Olivier Assayas bij de première van Clouds Of Sils Maria, Cannes 2014.
Juliette Binoche met Kristen Stewart, Chloe Grace Moretz en regisseur Olivier Assayas bij de première van Clouds Of Sils Maria, Cannes 2014.© Getty