Stress gaat ook door de maag

© iStock

Er is geen magisch recept maar een goed evenwicht hangt ook af van onze voeding. Tijdens de vertering scheidt ons lichaam serotonine af, wat ons troost biedt. Wanneer we echter gestresseerd zijn en ons voedsel verteerd is, doet ons cortisolniveau ons weer zin krijgen… om te knabbelen.

Vitamine C

Vinden we terug in citrusvruchten, kiwi’s, rode bessen of pepers. Vitamine C verlaagt de stress en geeft bovendien ons immuunsysteem een duwtje in de rug.

Magnesium

Dit mineraal vinden we terug in volkoren ontbijtgranen, spinazie en andere groene bladgroenten, peulvruchten en bananen. Magnesium remt vermoeidheid af en is bevorderlijk voor een goede slaap en het ontspannen van de spieren.

Omega 3-vetzuren

Vinden we in vette vis als tonijn, zalm, haring, ansjovis of makreel. Omega 3-vetzuren komen de gezondheid van ons hart ten goede en hebben bovendien een positieve invloed op stresshormonen. Eet regelmatig nootjes, die bevatten omega3-vetzuren van plantaardige oorsprong.

En omdat we onszelf af en toe ook een pleziertje mogen gunnen, genieten we zonder schuldgevoel van een stukje zwarte chocolade, bron van magnesium en fenylethylamine, voorloper van serotonine.

De goede gewoontes? Eet op regelmatige tijdstippen en neem de tijd om voluit van de maaltijd te genieten. Vermijd dus om te eten aan je bureau of voor tv. Denk er ook aan om je de hele dag door te hydrateren. En het glas warme melk voor het slapengaan? Een trucje van grootmoeder dat wel degelijk werkt, want melk heeft anti-stresseigenschappen die door warmte nog eens vermenigvuldigd worden. Je kunt uiteraard afwisselen met een kopje kalmerende thee.

Geluksplanten


Corinne Lacoste is dierenarts van opleiding. Bovenop haar liefde voor dieren beschikt ze over een passe voor planten. In 2015 lanceerde ze Chic des Plantes!, 100% biologische infusies made in France. Ze vertelt ons waarom planteninfusies voor haar de kern zijn van het dagelijkse welzijn en onthult wat welzijn voor haar betekent.

Corinne Lacoste
Corinne Lacoste© Chic des Plantes!


“Ik heb het moment van de infusie altijd bijzonder gevonden, dat moment waarop je je hete tas thee in je handen houdt en de aroma’s je neus kietelen. Dat moment ook waarop je je even losmaakt van het nu en je focust op je zintuigen en je gewaarwordingen.


De echte missie van Chic des Plantes! gaat verder dan het verkopen van thee. Het gaat erom iedereen een momentje voor zichzelf te schenken, een ogenblik van welbehagen, ontstolen aan de sleur van alledag. Er is namelijk niets beter tegen stress dan een infusie. Onze thee Morphée, samengesteld uit oranjebloesem en linde, is in dit opzicht heel effectief. We hebben ook een formidabele lindethee die, in combinatie met Pomme Craquante, een absolutie anti-stressgarantie is. Probeer zeker ook de Verveine Reine, want ijzerkruid staat bekend omwille van zijn kalmerende eigenschappen.


Verder lijkt het me essentieel om een evenwicht te bewaren tussen de verschillende aspecten van je leven: persoonlijk, professioneel, sociaal. Mijn evenwicht ligt in het hebben van een druk professioneel leven, gecombineerd met tijd voor mijn twee kinderen van 16 en 17 jaar, en enkele uren yoga, pilates en zwemmen per week. Tijdens de vakantie geniet ik van veel sporten en van kleur in mijn bord. Zaken die hun anti-stresseffect al lang bewezen hebben.”