Ronde van Frankrijk: van château naar château

Verwen jezelf deze herfst met een uitstap naar de beroemdste vorstenhoven! Ontdek de pracht en praal van Versailles, de wouden van Rambouillet of Fontainebleau, de rust van Clos Lucé… Stap terug in de tijd op slechts enkele uren rijden van thuis.

Deze kastelen met hun rijke geschiedenis en prachtige landschapsarchitectuur laten jong en oud wegdromen. Weekendesk heeft voor jou de mooiste kastelen uitgezocht die je met je partner of gezin kunt bezoeken.

Versailles met zijn tijd mee

Versailles bezoeken betekent keuzes maken want er valt enorm veel te zien en te ontdekken. Lodewijk XIV heeft het domein met goud en veel pracht en praal verfraaid. Sommige mensen bezoeken alleen de reusachtige tuinen. Anderen verdringen elkaar in de woonvertrekken en zalen van de Zonnekoning. Sinds een paar jaar is Versailles zich steeds meer gaan richten op de hedendaagse kunst door gewaardeerde kunstenaars uit te nodigen die hier hun werken mogen voorstellen. Het is tot 30 oktober de beurt aan de Deense kunstenaar Olafur Eliasson om zijn enorme installaties aan het publiek te laten zien. Vanaf november brengt een tentoonstelling de ‘Feesten en ontspanning aan het hof’ weer tot leven.

Op minder dan vijf minuten wandelen van het Kasteel van Versailles, laat een overnachting in het Pullman Château de Versailles je nog wat langer wegdromen. Het hotel biedt een arrangement aan inclusief twee toegangskaarten voor het spektakel ‘Les Grandes Eaux Musicales’.

Rambouillet met zijn indrukwekkende tuinen

Hoewel het kasteel zelf dit jaar niet bezocht kan worden vanwege restauratiewerkzaamheden, valt er nog genoeg te ontdekken in het 150 hectare grote opvallende park met talrijke activiteiten, de melkerij van koningin Marie-Antoinette en het schelpenhuisje. Dit zijn twee unieke gebouwen in Europa die niet voor het kasteel hoeven onder te doen. En natuurlijk niet te vergeten het statige woud van Rambouillet dat je te voet, met de fiets of met een gids kunt verkennen.

Ronde van Frankrijk: van château naar château
© Getty Images/iStockphoto

Fontainebleau met zijn fascinerende woonvertrekken

Napoleon beschreef het kasteel van Fontainebleau als ‘het vorstelijk verblijf, het huis der eeuwen’. Dit kasteel ten zuiden van Parijs werd zeven eeuwen lang ononderbroken bewoond! Tegenwoordig is men nog altijd lyrisch over de enorme toegangstrap en de bouwstijl waarin alle elementen van de Franse architectuur samenkomen. Gezinnen worden vermaakt met speurtochten die in de zalen en kelders worden gehouden en met kostuums voor kinderen die te huur zijn. Maak het avontuur compleet door te logeren in hotel Château de Bourron, een luxueus landgoed uit de 17e eeuw, waar je jezelf een dag lang kasteelheer of -vrouw waant.

Ronde van Frankrijk: van château naar château

Kastelen van de Loire, de vallei der koningen

Vanaf dit jaar tot 2019 viert het Kasteel van Clos Lucé in Amboise de komst van Leonardo da Vinci naar het kasteel 500 jaar geleden waarbij diverse activiteiten op het programma staan. Het is inderdaad in dit schitterende domein dat de meester de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Niet ver hiervandaan wordt het Kasteel van Amboise boven op zijn landtong in het water van de rivier weerspiegeld. Het is lastig kiezen tussen de vele prestigieuze kastelen. Onder de bekendste: Chambord, Cheverny of Azay-le-Rideau, de wondermooie tuinen van Villandry, de keuken en het park van Montpoupon… Een verblijf in Villa Bellagio in Amboise staat garant voor luxe en rust.