#pictureperfect travel – Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja: “De ideale foto toont een verhaal, een emotie, een gevoel”

Fotograaf en Instagrammer Le Backpacker (Johan Lolos) en Instagrammer Aris Setja verklappen waarom emoties belangrijk zijn in travelfoto’s.

#pictureperfect travel - Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja:

Fotograaf: Johan Lolos, johanlolos.com@lebackpacker

Dat ene monument omringd door hordes toeristen. Johan Lolos focust op emotie. En dat geïnspireerd door Magnumfotograaf Steve McCurry of diegene die het jonge Afghaanse meisje met haar dwingende groene ogen zo treffend wist vast te leggen. ‘Een reisbeeld moet meer tonen dan alleen maar landschappen en moet ook een menselijke dimensie hebben. Het gaat net zo goed over de culturen en de locals die je al reizend ontmoet.’

En dus moet je afwijken van de geijkte paden en je eigen weg zoeken. Iets wat deze backpacker enthousiast doet. ‘De ideale foto vertelt een verhaal, toont een emotie. Dat gevoel primeert. Het standpunt of het licht hoeft niet perfect te zijn, dat beeld moet wel iets met je doen.’ Dezer dagen hebben reisbeelden bijna een documentaire-vibe, misschien wel een reactie op al die te perfecte, te gladde Instagrambeelden die amper nog iets met de realiteit te maken hebben? ‘Ik heb de indruk dat het grote publiek het daarmee gehad heeft. Mensen laten zich niet meer in de luren leggen. We willen echte verhalen zien en authentieke ervaringen delen.’

#pictureperfect travel - Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja:
#pictureperfect travel - Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja:

TRENDS

De Instagramfoto
De foto die doet dromen, die goesting geeft om in de voetsporen van de fotograaf te treden.

Blijf authentiek
Social media creëren soms een fout wereldbeeld, daarom worden echte, naturelle beelden nog belangrijker.

Verticaal
Het formaat dat ons opgelegd werd door die sociale media en dat puristen lange tijd verfoeid hebben. Maar het houdt stand, dus leer je er maar beter mee werken.

Smartphonefoto’s
Hun kwaliteit evenaart en overtreft zelfs sommige standaard reflexcamera’s.

TIPS & TRICKS

1. Vermijd een grijze sluier en zet de contrasten net scherper met een retoucheapp. Mijn favorieten op smartphone zijn: VSCO, Snapseed en Lightroom CC.

2. Verzorg je compositie met originele standpunten. Een foto genomen vanop je eigen ooghoogte geeft een banaal resultaat.

3. Creëer diepte door te spelen met verschillende voor- en achtergronden. Bijvoorbeeld een voorgrond die wat flou is met scherpte op het onderwerp.

4. Kijk voor je fotografeert! Mensen hebben de neiging om te snel te fotograferen. Dus zien ze de wereld vooral door hun scherm. Dan mis je veel.

#pictureperfect travel - Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja:

Instagram Influencer: Aris Setya, @aris.setya

Ga je bewust op zoek naar Instagramwaardige plekken?

‘Meestal slenter ik wat rond en fotografeer ik wat me onbewust aanspreekt. Mijn vrienden trekken dan eens hun wenkbrauwen op, maar de camera is mijn derde oog. Daarmee zie ik dingen die anders verborgen blijven.’

Wat maakt een plek fotogeniek?

‘Daar zijn geen vaste regels voor. Alles hangt af van het moment. Het weer, mijn stemming, mijn inspiratie: die dingen bepalen of een bepaalde plek er wel of niet uitspringt. Ik probeer om het gevoel dat een plaats bij me oproept om te zetten in beeld. Dat is niet gemakkelijk, maar het maakt elke plek wel interessant en uniek. Als fotograaf bekijk ik de dingen dus een tikkeltje anders. Maar iedereen heeft zijn eigen blik.’

Kun je een onopvallende plek wat extra elan geven?

‘Ik houd van reflectie. Na een stortbui trek ik eropuit om de weerspiegeling van een object of een gebouw in een plas te vangen. Het levert je rare blikken én een bijzonder beeld op.’

En anders zijn er nog altijd de Instacorners?

‘Hotels en restaurants hebben al lang door dat die werken. Influencers hebben impact, dus worden fotogenieke hoeken in de kijker gezet. Het zorgt voor gedrum in lobby’s, liften, aan het zwembad of zelfs op het dak. Plekken kunnen snel beroemd worden dankzij een reeks goede foto’s. Toen Anggun, een Indonesische popzangeres, een video opnam in het Parijse Abbesses, werd het metrostation een verplichte stop voor elke Indonesische toerist. Hoofdzaak blijft dat je er je eigen ding mee doet. Meer van hetzelfde, daar heeft niemand iets aan.’

#pictureperfect travel - Instagrammers Le Backpacker en Aris Setja:

#wanderlust #globetrotter #welovebrussels #nomad #explore

TIPS & TRICKS

1. Wees alert en hou je ogen open. Dat ene moment is in een seconde voorbij.

2. Maak alleen foto’s die je echt wilt maken. Niet omdat je een post gepland hebt.

3. Kopieer niemand en ontwikkel je eigen stijl. Vind je standpunt, laat je inspiratie stromen en geniet van het fotograferen.

4. Neem een foto voor jezelf en focus niet op je publiek. Fotografeer dus wat jij de moeite vindt, zonder aan likes te denken. Jouw profiel is een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid.

5. Laat je niet beperken door het vierkante formaat. Als croppen niet past, plaats je foto dan op een ander medium, Facebook bijvoorbeeld.