#pictureperfect mode – Modefotograaf Merel Hart: “Het verhaal achter een foto primeert op de techniek”

In de mode is een foto een reflectie van een tijdsgeest. Lees in dit artikel de visie van fotograaf Merel Hart en influencer Emilie Duchêne.

#pictureperfect mode - Modefotograaf Merel Hart:

Fotograaf: Merel Hart, merelhart.com @merel_hart

Een modebeeld is meer dan het cliché van het poserend model. Het is ook een reflectie van een tijdperk of een persoonlijke obsessie. Of het nu om een advertentie of een reportage gaat, Merel Hart staat erop om haar eigen universum te creëren. ‘Je moet je blik blijven aanscherpen. Sommige collega’s beweren dat het om techniek draait en dat je vooral moet beheersen, ik vind dat de juiste blik en de goesting om een verhaal te vertellen, primeren.’ Dus gaat de fotografe op zoek hoe ze de lezers kan aanspreken. Merel Hart is gefascineerd door de adolescentie en laat zich ook inspireren door filmscènes die indruk maakten. Zoals fragmenten uit de film Kids van cultregisseur Larry Clark.

‘Ik zoek net zo hard naar een zekere naturel als naar de juiste compositie. Je moet het gevoel hebben dat het model leeft in die outfit.’ De fotografe houdt dan ook niet van poses. Geen automatische piloot dus, wel die standaardposes afbreken om met een blanco canvas te starten. ‘Mijn doel is om iets authentieks te creëren.’ Die zoektocht heeft ook impact op de casting. Vandaag kiezen bookers steeds vaker voor imperfecte modellen, iets minder glad en wat androgyn. Anders maar écht.

#pictureperfect mode - Modefotograaf Merel Hart:
#pictureperfect mode - Modefotograaf Merel Hart:

TRENDS

Argentina
Als reactie op de overvloed aan gladde beelden keren we terug naar de artisanale fotografie. Met een korrel, wat onscherpte en diffuus licht.

Zonder Photoshop
De jonge Britse fotograaf Harley Weir pakt uit met onbewerkte beelden, de fouten zijn deel van het geheel.

Poseren of niet?
Natuurlijke, bijna toevallige poses zetten de toon. Kwestie van dat perfecte beeld wat te counteren.

Imperfectie
Onze zoektocht naar authenticiteit resulteert in een aparte modellen-keuze, geen klassieke schoonheden, wel bijzondere karakterkoppen.

TIPS & TRICKS

1. Denk in termen van licht. Hoe kan het je model mooi in de kijker zetten? Herpositioneer je eventueel om het juiste licht te vangen.

2. Bestudeer het gezicht van je model voor je het fotografeert en weet zo wat haar of zijn sterke kanten zijn. Frontaal, in profiel, driekwart,…

3. Laat ruimte boven, onder en naast het model zodat het beeld in evenwicht blijft en het model er uitspringt.

4. Heb vertrouwen in je model. De meeste modellen kennen hun lichaam perfect en nemen instinctief de juiste pose aan om een interessante hoek te creëren.

#pictureperfect mode - Modefotograaf Merel Hart:

Instagram Influencer: Emilie Duchêne,@emilieduchene @theajewelry

Is Instagram een tool of een manier om je uit te drukken?

‘Voor mij is het een tool. Mijn twee accounts zijn openbaar, je kunt vlotjes van @emilieduchene naar @theajewelry hoppen. Een merk heeft meer impact als het een geschiedenis heeft en je de persoon erachter leert kennen. De ontwerpers zijn altijd de eerste ambassadeurs van elk merk.’

Welke plaats bekleden instagrammers in de modewereld?

‘Ze worden gevolgd door miljoenen en de impact van hun foto’s en hashtags kun je direct meten via de aankopen van de consumenten. Vandaag maken ze dus deel uit van de marketingstrategie van tal van merken. Nu eens krijgen ze nieuwigheden toegestuurd, dan weer worden er sponsorcontracten op het getouw gezet.’

Zijn er tendensen in de feed?

‘Hoe spontaner de poses, hoe sympathieker en hoe meer je account geapprecieerd wordt. Gladde jongens geraken niet ver op Instagram. Als al je foto’s te perfect zijn, kan niemand zich nog met je identificeren.’

Wat is de perfecte look voor een fashionista?

‘Ik houd ervan om te mixen en te matchen. Kleuren, prints, stijlen, ik durf alles te combineren. En je spot me ook vaak in jeans en sneakers. Ik ben dan ook voortdurend aan het rennen, van mijn werk naar mijn drie kinderen en terug.’

Een tip voor wie zich nog moet lanceren?

‘Influencers die authentiek blijven, blijven scoren. Om een echte vertrouwensrelatie op te bouwen met je publiek en om merken te verleiden tot samenwerkingen, is het belangrijk dat je je geloofwaardigheid bewaakt. Eerlijk en oprecht zijn blijft de boodschap.’

#pictureperfect mode - Modefotograaf Merel Hart:

#mompreneur #lifestyleinfluenceur #sportychic #theajewelry

TIPS & TRICKS

1. Verzorg de details en de kleurencombinaties om je beeld wat leven in te blazen. Als ik drie foto’s in een bepaald kleurschema post, werk ik met de app A Color Story.

2. Vermijd een saaie uniformiteit en varieer met cadrages. Een vergezicht, inzoomen op een detail,…

3. Vermijd harde contrasten. Dat is te somber. Je kiest beter voor een frisse helderheid. Lukt dat niet, opteer dan voor een zwart-witbeeld.

4. Ik ben geen fan van witte kaders. Zo dwing je mensen om in te zoomen en verliest je beeld kwaliteit.

5. Blijf wie je bent. Maak je niet groter, kleiner, slanker of breder, dat zorgt voor een zeer bizar effect.