#pictureperfect design – Interieurfotograaf Frederic Raevens: “Menselijke warmte geeft dynamiek aan elk beeld”

Frederic Raevens, interieurfotograaf, en PieterJan Mattan, Instagrammer, leggen je uit hoe je tijdloze stijl, kleuren en proporties kan capteren op foto.

#pictureperfect design - Interieurfotograaf Frederic Raevens:

Fotograaf: Fred Raevens, raevens.be@frederic_raevens

In de fotografie is niets simpel. Als het licht eindelijk goed zit, kan een huis fotograferen kinderspel lijken. Tot datzelfde licht plots alle kanten opschiet en de realiteit compleet vervormt. ‘Interieurreportages zijn behoorlijk complex, alleen al de kleuren van elk object juist weergeven, vergt kennis van zaken’, zo vertelt Frédéric Raevens. Precies daarom profiteer je maar beter van het aanwezige, natuurlijke daglicht. Kunstlicht geeft immers een gele schijn waarna je in postproductie gegarandeerd moet zwoegen om die gele schijn netjes weggewerkt te krijgen. Pas als je echt met licht kunt spelen kun je, onzichtbaar, kunstlicht toevoegen. ‘En dan krijg je de indruk dat het beeld met natuurlijk licht gemaakt werd, terwijl er een hele lichtopstelling en behoorlijk wat retouches aan te pas kwamen.’

En dan zijn er nog die architectuurlijnen en proporties die je dient te respecteren. Geen lijnen die afwijken of lijken te dansen dus, dat is uiteraard taboe. Het geheim van de prof? ‘Je toestel goed positioneren, niet te hoog en niet te laag.’

#pictureperfect design - Interieurfotograaf Frederic Raevens:
#pictureperfect design - Interieurfotograaf Frederic Raevens:

TRENDS

Scandinavische invloed
Fris, helder lentelicht en een uitgepuurde stijl. De Scandinavische tijdloze trend zet nog steeds de toon.

Het échte leven
Onze keukens en badkamers zijn zowat het hart en de ziel van onze huizen. Ze geven elke interieurreportage wat extra authenticiteit en een heerlijk cocoongevoel.

Mét mensen
Een silhouet op een fauteuil of een schim die passeert, kortom, wat menselijke warmte geeft dynamiek aan elk beeld. Tegelijkertijd krijg je zo een idee van de afmetingen van een plek of object.

TIPS & TRICKS

1. Vermijd verschillende lichtbronnen. Het maakt retouches en postproductie nodeloos ingewikkeld en geeft geen realistisch beeld. Profiteer dus van het daglicht.

2. Check de oriëntatie van het huis en bekijk hoe het licht de ruimtes binnenvalt. Zo weet je wanneer je welke kamer moet fotograferen.

3. Als de verlichting een belangrijk deel is van het interieur, wacht dan tijdens de opname tot het laatste moment om op de schakelaar te duwen. Zo is het licht subtiel aanwezig.

4. Fotografeer op je eigen hoogte. Zo toon je het interieur zoals mensen dat zien wanneer ze binnen zouden stappen.

#pictureperfect design - Interieurfotograaf Frederic Raevens:

Instagram Influencer: PieterJan Mattan, @pjmattan

Hoe breng je design in beeld?

‘Ik word getriggerd door licht en schaduw, het enigma in clair-obscur. Ik ben gestart als grafisch vormgever, dus alles wat grafisch en geometrisch is, ligt me. Ik fotografeer veel, ik neem makkelijk vijftig foto’s per dag. De beste camera is dan ook diegene die ik altijd bij me heb. Wat ik zie, leg ik vast, in realtime. Zelden personen, vaak stillevens. Het gaat me vooral om de juiste snap op het goede moment.’

Is je stijl geëvolueerd?

‘Mijn onderwerpen en interesses zijn gelijk gebleven, maar mijn gevoel voor compositie en belichting is wel beter geworden. Zo gaat dat als je veel oefent.’

Is Instagram de manier om je werk te tonen?

‘De meeste van mijn projecten zijn conceptueel, vaak in onderaanneming of als privéconsult, dus toon ik weinig werk. Maar ik laat de wereld errond wel zien, net als mijn dagelijkse omgeving en de dingen die me inspireren. En hoewel het niet de bedoeling is, blijkt dat ook promotioneel te werken. Mensen begrijpen nooit echt wat ik doe, op social media zie je nu eenmaal niemand om 3 uur ’s nachts aan zijn bureau zitten zwoegen. Echt sexy is dat niet. Hoewel, misschien moet ik wat meer het harde werk achter de schermen laten zien.’

#pictureperfect design - Interieurfotograaf Frederic Raevens:

#design #interiordesign #designinspiration

TIPS & TRICKS

1. Je leert snel hoe je kleuren en composities in balans houdt en visuele consistentie creëert. Ik gebruik hiervoor vooral Snapseed en VSCO.

2. Ik post wanneer ik er zin in heb. De helft van mijn vrienden woont in verschillende tijdzones, dus ik zie niet in hoe ik het anders moet doen.

3. Probeer je eigen stijl te ontwikkelen, focus op wat jij visueel aantrekkelijk vindt. Doe dus vooral wat je zelf wilt. Een populaire foto is daarom niet per se een goede foto. De like-race zorgt voor veel rommel.

4. Laat je inspireren door accounts zoals @vincentvanduysen, @ad_magazine,…