Op zoek naar de wijn van Wallis in Les Celliers de Sion

Les Celliers de Sion © Olivier Maire
Zwitserland Toerisme
Zwitserland Toerisme
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

5 april 2022, 14:36 Bijgewerkt op: 27 april 2022, 16:06

In het wijnpark Les Celliers de Sion ontdek je de geschiedenis van de tweehonderd jaar oude wijndomeinen in het midden van de wijngaarden van Sion. Niet alleen met de nodige info over het wijnmaken, maar ook door een resem actieve outdoor-activiteiten, schitterende panorama’s op het Rhônedal en natuurlijk de nodige degustaties!

Culinair wandelen tussen de wijngaarden

Les Celliers de Sion is het eerste wijnpark van Wallis en een samenwerking tussen twee families die al eeuwenlang actief zijn in de wijnbouw. Het bundelt de kennis en de tradities van de wijndomeinen Maison Bonvin 1858 Les Domaines en Philippe Varone Vins. Op een prettige en interactieve manier ontdek je er de oenologische schatten die worden verbouwd op het terroir van Wallis, en maak je kennis met de viniculturele erfenis van deze regio. Een van de leukste activiteiten is de dagvullende culinaire wandeling die je van april tot oktober kunt ondernemen. Een wandeling, geen wandelingetje. Ook al ben je maar anderhalf uur onderweg, de wijngaarden zijn steil en dus heb je stevig schoeisel nodig. Tijdens de tocht van 5 kilometer over de wijnterrassen van Sion ontdek je het indrukwekkende proces van wijnbouwen, van het telen van de druiven tot het bottelen. Maar op het eind wacht een zalige beloning. In de Bisse de Clavau word je onthaald op een heerlijk driegangenmenu en zes glazen lokale wijn!

Op zoek naar de wijn van Wallis in Les Celliers de Sion
© Valais/Wallis Promotion – David Carlier

Op een e-bike langs de wijnranken

Origineel: de wijngaarden verkennen met een e-bike! Het kan in Sion vanaf april tot oktober. Je stapt in het zadel, stippelt met een app op je smartphone het traject uit, en geniet tijdens je rit volop van de majestueuze uitzichten op het Rhônedal. Tussendoor wachten er ook culinaire degustaties van lokale producten, en natuurlijk de voortreffelijke wijnen van de lokale terroirs. Er zijn routes mogelijk van 10 tot 25 kilometer. Je kiest zelf het traject en de verschillende stops, afhankelijk van je wensen en de tijd die je beschikbaar hebt. ’s Middags smul je van een picknick of schuif je aan voor een driegangenmenu in een van de gerenoveerde ‘guérites’. Dat zijn de traditionele kleine hutjes waarin de wijnbouwers beschermd waren tegen wind en regen, en ze hun materiaal konden opbergen of zelfs overnachten. Een magische ervaring tussen de wijngaarden, met de nodige nostalgie naar vroeger!

Wijngaard per e-bike
Wijngaard per e-bike© Gianluca Simone

Het neusje van de zalm: le tour des guérites

Hou je van een stevige wandeling, een bevlogen gids en af en toe een lekkernij uit de streek en een glaasje wijn? Dan is Le tour des guérites iets voor jou! Deze signature excursie is de ideale manier om een van de meest steile wijngaarden in Wallis te verkennen. Tijdens deze dagtrip van zo’n zeven uur neemt een gepassioneerde gids je mee op sleeptouw op een van de mooiste heuvels van Wallis. Onderweg vertelt hij honderduit over de geheimen van deze magnifieke wijngaard, en licht hij de sluier op van de eeuwenoude oenologische tradities en het typische terroir. Tussendoor stop je in een ‘guérite’ of kleine hut, waar je geniet van streekgerechten en natuurlijk de lokale wijnen proeft.

Op zoek naar de wijn van Wallis in Les Celliers de Sion
© Valais/Wallis Promotion – David Carlier

Korte introductie tot de wijn van Wallis

Heb je niet veel tijd maar wil je meer weten over het typische van de wijn uit Wallis? Dan ga je voor het indoor ontdekkingsparcours. Op ruim een uur tijd leert een gids je alles wat je over de wijncultuur uit Wallis moet weten: de geschiedenis, de eeuwenoude tradities en know-how, en ook het gebruik van de modernste wijnbouwtechnieken. Na de uitleg volgt een bijzonder lekkere climax: een degustatie met 5 typische wijnen uit de regio. Het gaat dan om de witte Petite Arvine, Humagne Blanche en Amigne, en de rode Cornalin en Humagne Rouge. Unieke lokale druivensoorten die je nergens anders ter wereld vindt!

Ontdekkingstocht
Ontdekkingstocht© Les Celliers de Sion

Ook naar Wallis? Boek dan je verblijf via de Wallis shop