Op wintersport naar Oostenrijk in coronatijden

© Tirol Werbung/Österreich Werbung, Philipp Reiter

De coronacrisis heeft niet alleen onze gewoonten, maar ook ons reisgedrag veranderd. Op dit moment kan een wintersportvakantie nog niet. Maar zodra de Oostenrijkse skigebieden hun deuren voor buitenlandse toeristen openen, zul je dankzij strikte regels in alle veiligheid van een sneeuwvakantie kunnen genieten.

Nog zeker tot 25 januari zijn de wintersportgebieden in Oostenrijk de facto alleen open voor de lokale bevolking. Voor buitenlandse reizigers gelden er immers strikte quarantaineregels en/of is er een negatieve covidtest vereist. Bovendien blijven ook alle hotels, verblijfsaccommodatie en restaurants tot die datum gesloten.

Oostenrijk doet er alles aan om de coronabesmettingen te laten dalen en hoopt om binnenkort weer toeristen uit het buitenland te kunnen verwelkomen. Intussen maken de toeristische regio’s nu al een topprioriteit van ieders gezondheid. Zo is in de wintersportplaatsen alles strak georganiseerd om het skigebeuren veilig te laten verlopen, terwijl gasten er even hartelijk als altijd worden ontvangen.

Hoe ziet een wintersportvakantie er in coronatijden uit? Dit zijn de belangrijkste maatregelen:

  • Op kabelbanen en skiliften wordt gestreefd naar een spreiding van het aantal personen. Gesloten kabelbanen beperken het toegelaten aantal personen tot maximaal 50% per gondel. Vaak is er om die reden wel een hogere frequentie.
  • Op alle liften en in wachtrijen moet je een mondmasker dragen. Als het om een gesloten ruimte gaat (skibussen, gondels, stoeltjesliften met plastic kap, binnenruimten, skidepots…) moet dat een mondmasker van het type FFP2 zijn (verplicht vanaf 14 jaar).
  • Overal word je aangespoord om minstens 1 meter afstand te houden en zijn desinfectiestations voorzien.
  • Skiliften en kabelbanen worden regelmatig gedesinfecteerd en geventileerd.
  • Ski- en snowboardlessen kunnen doorgaan in groepen van max. 10 personen, voor skileraren zijn er regelmatig covidtests.
  • Klassieke après-ski en grote evenementen zijn niet toegelaten.
  • Wanneer de cafés en restaurants weer opengaan, zullen de tafels op veilige afstand van elkaar worden geplaatst, wordt het aantal personen per tafel beperkt en geldt er bij elke verplaatsing een mondmaskerplicht.
  • Betalingen gebeuren overal bij voorkeur contactloos.
  • Wintersportgebieden rekenen er op dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en de veiligheidsregels goed naleeft.

Antwoorden op alle coronavragen en updates met actuele maatregelen vind je op austria.info.