Op kunstuitstap naar Kassel

Uitzicht op het UNESCO-werelderfgoed Bergpark Wilhelmshöhe © Kassel Marketing GmbH, Florian Trykowski
Toerisme Duitsland
Toerisme Duitsland
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

6 april 2022, 11:37 Bijgewerkt op: 26 april 2022, 11:38

Kassel ligt niet ver van het geografische centrum van Duitsland. Deze zomer is de Duitse stad ook even het centrum van de wereldwijde kunstwereld. Documenta fifteen is een mooi excuus om deze parel in deelstaat Hessen te ontdekken.

Kassel is in elk seizoen een bezoek waard. Dat dankt de stad deels aan zijn ligging. Vijf middelgebergtes omringen deze stad aan de Fulda en dat maakt van de regio een wandelparadijs. Het staatspark Karlsaue, met de grootte van het prinsbisdom Monaco, reikt zelfs tot aan de grenzen van het stadscentrum. Iets verder ligt Bergpark Wilhelmshöhe, Europa’s grootste bergpark met door Unesco tot werelderfgoed gepromoveerde waterspelen.

Van wijk tot wijk

Citytrippers hebben aan Kassel een stevige kluif. De stad is verdeeld in tal van wijken en elke buurt heeft zijn eigen charmes en troeven. Langslopen langs chique huizen, cultcafés en originele conceptwinkels in het Vordere Westen is een absolute aanrader. Je kunt de stad niet verlaten zonder het Fridericianum, het Staatstheater en het Ottoneum te bewonderen aan de Friedrichsplatz in Mitte. Waag je ook aan het diverse, kleurrijke en multiculturele district Nord-Holland in het noorden van de stad, waar ‘Schlachthof’ een cultuurcentrum blijkt te zijn en ‘Mutter’ een punkrockbar. Laat je je graag leiden, dan is de izi.travel street art tour bij Stern in de Schillerwijk zeker een optie. En vergeet niet de bezienswaardigheden in de wijken Osten (met gezellige terrasjes en culinaire hoogstandjes aan de Fulda rivier) en Südstadt (met het stadspark Karlsaue).

Joseph Beuys muurschildering in Nordstadt
Joseph Beuys muurschildering in Nordstadt© Kassel Marketing GmbH, Can Wagener

Moderne kunst en de sprookjes van Grimm

In Duitse bars en restaurants krijg je anno 2022 kwaliteit voor je geld en dat is in Kassel niet anders. Befaamd is de Streckenpferd-brouwerij, waar je relaxed kunt nakaarten over je belevenissen van de dag. En na een flinke nachtrust is het misschien tijd voor een dagje cultuur? Als je hier bent voor Documenta fifteen is dat natuurlijk slechts een opstapje naar méér! Hou je niet van een overdosis of ben je hier buiten de Documenta-periode, dan zijn er toch nog leuke tips. De Neue Galerie nodigt je uit voor een onderhoudende reis door de geschiedenis van de moderne kunst. In het Fridericianum vinden voortdurend tijdelijke tentoonstellingen met moderne kunst plaats, ook buiten de Documenta-periode. En je bent gebeten door de wondere wereld van sprookjes? Dan is er Grimmwelt, want het was in deze stad dat de Gebroeders Grimm een deel van hun bekende verhalen optekenden. Het museum is een architectonische parel en binnenin wacht je een betoverend universum.

Nieuwe Galerie
Nieuwe Galerie© Kassel Marketing GmbH, Florian Trykowski

Documenta fifteen

Na de Tweede Wereldoorlog was Kassel kandidaat om de hoofdstad van West-Duitsland te worden. Bonn ging met die titel lopen, maar Kassel sloeg terug door zich op de wereldkaart te zetten met Documenta, een vijfjaarlijkse tentoonstelling die kunstenaars en kunstliefhebbers uit de hele wereld naar de stad lokt. In 1992 was de Vlaamse ‘kunstpaus’ Jan Hoet er curator, een hele eer! In 2022 is het weer zover: van 18 juni tot 25 september vindt Documenta fifteen plaats. Honderd dagen lang staat Kassel weer bol van actuele kunstwerken, installaties en performances van kunstenaars uit de hele wereld. Leg tijdig je verblijf vast, want opnieuw zullen honderdduizenden kunstliefhebbers uit de hele wereld naar Kassel afzakken.

ruruHaus tijdens documenta fifteen
ruruHaus tijdens documenta fifteen© Kassel Marketing GmbH, Can Wagener

Stad, rivier en omgeving

Documenta fifteen is te ervaren in de hele stad. Er is niet één plek waar ‘alles’ te zien en te beleven valt. In het stadscentrum is er bijvoorbeeld het Fridericianum, het ruruHaus en de Documenta Halle. Maar ook langs de rivier Fulda en in het meer oostelijke, industriële deel van de stad is Documenta fifteen zichtbaar. Er is natuurlijk een breed nevenprogramma, zodat de hele stad in de de sfeer van Documenta toeft. Het creatieve hart dit jaar wordt het ruruHaus. Een groep creatieve kunstenaars, het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa, kreeg de artistieke leiding van Documenta fifteen in handen. Het ruruHaus werd een ontmoetingsruimte waar maanden voor de opening van Documenta ideeën voor de tentoonstelling werden ontwikkeld en besproken.