Op de mountainbike rond de Itonskopf

© Andreas Meyer - WOM Medien

Mountainbiken en tòch met een elektrische fiets? Tuurlijk! Dankzij een batterij kan je met je mountainbike heerlijke single trailtours maken in het wondermooie Montafon. Zo is er de fantastische rit rond de al even majestueuze Itonskopf. Op het menu: heerlijke panorama’s, lekker eten en fantastische afdalingen.

Met volle batterij op single trailtour

Gooi het idee dat elektrische fietsen niet voor sportievelingen zijn maar meteen in de prullenmand. De batterijen van onze mountainbike zitten tsjokvol power als we ’s ochtends afspreken met BerfPLUS-fietsgids Christoph Wald. Een kerel met 62 jaarringen ervaring in de benen: hij begroet ons in Schrüns, centrum Vorarlberg. Samen met enkele andere klanten trekken we een dag rond de Itonskopf. Die berg is ‘maar’ 2089 meter hoog, maar vast en zeker een pittig doel voor wie met de e-MTB van Vorarlberg wil genieten.

Gids Wald legt het plan uit: ‘we klimmen gestaag tot 1.800 meter hoogte, dan dalen we terug af langs een heerlijk slingerend single trailpad, en kunnen we lekker van ons mooie Montafon genieten.’

Op de mountainbike rond de Itonskopf
© Andreas Meyer – WOM Medien

We kunnen kiezen hoeveel trapondersteuning we willen gebruiken op onze e-MTB: van ‘eco’ (dan verbruik je minst batterij) tot ’turbo’ (dan ga je het hardst). We starten rustig, en trappen naar de bekende Bartholomäberg. Vanop dit zonnige balkon van Montafon hebben we dankzij het mooie weer een fraai uitzicht over Rätikon en Zimba: een heerlijk panorama over Vorarlberg.

Zalige panorama’s

Na een lekker pittige koffie in Alpangasthaus Rellseck klimmen we langs een bergweggetje tot aan de Alpe Latons. We laveren tussen koeien met stevige bellen en gretig fluitende marmotten.

Op de mountainbike rond de Itonskopf
© Andreas Meyer – WOM Medien

Als lunch eten we brood met verse Montafoner Surakaas: een product dat met veel liefde gemaakt wordt door bergboer Christoph en zijn vrouw. Nog wat vlierbessensap en onze eigen batterijen zijn weer opgeladen om tot op het hoogtepunt van de tour te biken: de Alplegi.

Op de mountainbike rond de Itonskopf
© Andreas Meyer – WOM Medien

Tijd voor wat meer technisch werk dan: afdalen.

Gids Wald geeft ons tips om veilig en beheerst over kiezelstenen naar beneden te rijden.

Hier en daar is het pad zo smal, dat we één voor één moeten passeren: welkom op het single trail!

Wat dieper dalwaarts wordt de weg weer makkelijker en is het ronduit zalig toeren op de e-MTB. Langs de spiegelgladde Fritzensee genieten we een laatste keer van het zicht op de Rätikon.

Op de mountainbike rond de Itonskopf
© Andreas Meyer – WOM Medien

Bij een frisse pint genieten we nog wat na van deze zalige fietstour. ‘Ver weg van de beschaving’, lacht een deelnemer. Juist, was elke dag maar zo.

Dankzij deze e-biketocht in Vorarlberg zijn onze eigen batterijen weer helemaal opgeladen.