Oost-Vlaamse kunstmusea mikken op kids

Het kunstpatrimonium in de Oost-Vlaamse Leiestreek is indrukwekkend. Geen wonder dus dat hier verschillende kunstmusea gevestigd zijn. Met hun kindvriendelijke programma’s bewijzen ze dat de passie voor beeldende kunsten niet per se een abstracte gril van mama en papa hoeft te zijn.

Zes kunstmusea organiseren verjaardagsfeestjes, stippelen familiezoektochten uit of leren kinderen kunst aan tijdens een zomerkamp. In het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) hebben ze zelfs al een sessie baby-yoga georganiseerd. Het museum herbergt een unieke collectie werken van kunstenaars uit de Leiestreek. Het bekendste werk uit die collectie is ongetwijfeld het immense ‘Bietenoogst’ van Emile Claus dat onlangs door luisteraars van Radio 1 tot een van de tien meest toonaangevende werken in Vlaanderen is verkozen. Een volledige zaal werd naar het werk genoemd. Het familieparcours is een ontdekkingstocht door het museum, waarbij je vragen moet oplossen en opdrachten tot een goed einde moet brengen. De brochure is verkrijgbaar aan de kassa. In de grote vakantie kan je er tijdens de Biënnale van de Schilderkunst ook terecht voor een zoektocht van Vlieg.

'Bietenoogst' van Emile Claus.
‘Bietenoogst’ van Emile Claus.

De GPS weet de weg

Het Museum Dhondt – Dhaenens in Deurle is een halve eeuw oud. Hedendaagse kunstenaars houden er solotentoonstellingen. In de zomer wordt in de tuin een zomerkamp georganiseerd. Kinderen tussen 7 en 14 jaar komen er een week lang in contact met de verschillende facetten van kunst, slaan zelf aan het experimenteren en houden op het einde van het kamp een toonmoment voor hun ouders. Het is een concept dat aanslaat, want de kampen zijn snel uitverkocht.

Roger Raveelmuseum
Roger Raveelmuseum

In het hypermoderne Roger Raveelmuseum in het pittoreske Machelen-aan-de-Leie leidt de Rambler, een gps-gestuurde multimediagids, kinderen rond in het leven en werk van de bekendste naoorlogse kunstenaar van het land. De gps kan, na reservatie, gratis ontleend worden.

Poëzie in het museum

Wil je je vrienden verrassen? Organiseer dan een verjaardagsfeest tussen de kunstwerken in Gent. In het SMAK wordt het bezoek afgesloten met cupcakes, in het Museum voor Schone Kunsten met taart in de coulissen.

Ontdek het S.M.A.K. aan de hand van een gezellige gezinszoektocht.
Ontdek het S.M.A.K. aan de hand van een gezellige gezinszoektocht.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst , kortweg het S.M.A.K., stelt steeds wisselende kunstenaars tentoon aan wiens werk je soms kop noch staart krijgt. Is het kunst of is het een verzameling prullaria? De gezinszoektochten door het museum nodigen je uit om zelf een mening te vormen. Het hele gezin wordt uitgedaagd tijdens de spannende – gratis verkrijgbare – museumspelen. Wie thuis zelf aan de slag wil gaan, kan ook een MOOSSDOOSS ontlenen (30 euro/weekend). De doos bevat 21 kunstwerken uit de verzameling van het S.M.A.K. waar kinderen thuis, in een jeugdvereniging of op een speelstraat creatief mee kunnen uitpakken.

Bij de buren in het Museum voor Schone Kunsten kan je als gezin kiezen voor de kinderpoëzieroute. Via gedichten van tien Vlaamse en Nederlandse schrijvers leer je de omvangrijke kunstcollectie kennen en appreciëren. Tijdens schoolvakanties kan je deelnemen aan meerdaagse workshops. Er zijn ook wekelijks kunstateliers voor wie de kunstkriebel het hele jaar wil voelen.

Kunstateliers in het Museum voor Schone Kunsten (MSK).
Kunstateliers in het Museum voor Schone Kunsten (MSK).

Het Design Museum Gent bestaat bijna honderd jaar. Toch weet het zichzelf steeds weer te vernieuwen. Het aanbod voor gezinnen is een topper met onder andere het gratis familiespel ‘Hallo, Robot’. In een ander museumspel gidsen Playmobilfiguurtjes je door het museum langs grappige en bijzondere gebruiksvoorwerpen. Cool!

48 uur lang genieten van kunst

Toerisme Leiestreek stelde met ‘In de voetsporen van kunstenaars in de Oost-Vlaamse Leiestreek’ een fantastisch arrangement samen. Je tweedaagse bezoek begint in kunststad Gent, waarna je in de namiddag de Leie verder stroomopwaarts verkent. In kunstdorp Sint-Martens-Latem proef je van de Gust De Smet wandelroute en stap je de mooie kunstmusea en galerijen binnen. Je overnacht aan de oevers van de Leie. Dag twee begint met de verkwikkende Ooidonk wandelroute in het prachtige kader van het Kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne. In de namiddag bezoek je Machelen-aan-de-Leie, de woonplaats van Roger Raveel. Het weekend wordt afgesloten met een rondleiding en degustatie in de ambachtelijke brouwerij Sint-Canarus.

Ontdek snel de andere kant-en-klare arrangementen op https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/inspiratie/48-uur-de-leiestreek-7-tips-voor-een-weekendje-weg

Biënnale van de Schilderkunst

Hét moment om een ontdekkingstocht te maken doorheen de Oost-Vlaamse Leiestreekkunst is tijdens de Biënnale van de Schilderkunst (1 juli – 30 september). In de drie grote kunstmusea, mudel in Deinze, Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie, wordt onderzocht hoe het landschap centraal staat in het werk van de kunstenaars.

Fietstocht langs de drie kunstmusea

Je kan de drie Oost-Vlaamse kunstmusea gemakkelijk combineren met een knooppuntenroute. De mooie vlakke fietsroute brengt je langs oude Leiearmen, rustige natuur, stille plekjes, pittoreske dorpjes en heel veel toffe en gezellige cafeetjes en restaurantjes langs de Leie.

Oost-Vlaamse kunstmusea mikken op kids

Afstand: 36 kilometer

Start: mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek), Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze

Knooppunten: 5 – 7 – 8 – 87 – 85 – 84 – 82 – 80 – 2 – 3 – 4 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 20 – 14 – 13 – 6 – 5

Ontdek deze adresjes langs de route:

*mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek), (vlakbij knooppunt 5)

*Roger Raveelmuseum (vlakbij knooppunt 85)

*Vosselare Put (tussen knooppunten 4 en 9)

*Kasteel Ooidonk (tussen knooppunten 12 en 90)

*Museum Dhondt-Dhaenens (tussen knooppunt 90 en 86)

Lees hier de andere artikels van dit dossier.