Ontspanning voor geest en lichaam in het Zwarte Woud

© Kur- und Bäder GmbH Bad Dürrheim

Of het nu gaat om vijfsterrenwellness of baden in een boombad op een open weide: het Zwarte Woud is exemplarisch voor een vakantie in een gezonde omgeving.

Het befaamde Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland? Veel bossen, natuurlijk. En zoveel meer! Wist je bijvoorbeeld dat liefst 17 van de 34 thermale baden in de deelstaat Baden-Württemberg in het Zwarte Woud te vinden zijn? Hier ben je dus aan het goede adres voor een ruime keuze aan wellness- en gezondheidsfaciliteiten. Te midden van de natuur of in een van de vele thermale kuuroorden en wellness-oases. Dat is geen toeval: de Romeinen kenden de geneeskracht van thermaal water toen zij zich in de Rijnvlakte en op de hellingen van het Zwarte Woud vestigden. In Badenweiler bouwden ze een enorm thermaal kuurcomplex. Vandaag herinneren nog enkele namen aan die Romeinse tijd: Caracalla-Therme (Baden-Baden), Vita Classica (Bad Krozingen) en Cassiopeia-Therme (Badenweiler). En de wijn die ze destijds verbouwden werd ook gebruikt als verzachtende lichaamsverzorging. Nog altijd is er de ‘Gutedel peeling’ met gerijpte druiven, voedende wijnbaden of druivenpitlotions voor de gestreste huid.

Ontspanning voor geest en lichaam in het Zwarte Woud
© Hochschwarzwald GmbH

Pekel en avontuur

De Solemar-thermen in Bad Dürrheim, aan de oostelijke rand van het Zwarte Woud, houdt de Romeinse tradities in ere en pakt zelfs uit met het enige pekelkuuroord in deze vakantieregio. Indrukwekkend is het zwemlandschap en de beroemde Schwarzwald-sauna, samen voor 13.500 vierkante meter ontspanning! Of gaat je voorkeur uit naar een spectaculair avonturenbad? Dan is Europabad echt iets voor jou. De sauna-oase biedt niets dan ontspanning met het Schwyzhuus, het Iers bad en de klassieke Finse sauna. Je vindt het Europabad in Karlsruhe, in het noorden van de vakantieregio. Daar bevindt zich ook het majolica-stoombad in het Vierordtbad. Majolica is een soort aardewerk en het bad is een lust voor het oog: schilderijen en mozaïeken sieren het met licht overgoten badhuis.

De tweede grote stad in de vakantieregio – Freiburg im Breisgau – heeft eveneens mooie troeven in huis voor de veeleisende bezoeker. De stad staat bekend om zijn goede restaurants en pronkt geheel terecht met zijn afwisselende landschappen en het idyllisch gelegen Keidel Mineral-Thermalbad. Dompel je onder, kom tot rust, haal diep adem…

Ontspanning voor geest en lichaam in het Zwarte Woud
© Kur- und Bäder GmbH Bad Dürrheim

Palmbomen en mysteries

Voor het Badeparadies Schwarzwald, met zijn honderden palmbomen als decor, moet je dan weer in Titisee-Neustadt zijn. Een cocktail drinken aan de poolbar, een snelle rit maken op een van de 23 glijbanen of nieuwe energie opladen in de Saunawereld, het kan hier allemaal.

En dan zijn er natuurlijk de aloude geneugten van het Zwarte Woud zelf. Goed nieuws: je kunt het heilzame klimaat van het Zwarte Woud gewoon te voet ontdekken. Een aanrader is het bosrijke berglandschap van het Nationaal Park in de buurt van Baiersbronn en Freudenstadt. Je maakt er fantastische tochten die je tot bij mysterieuze, bijna magische plekken leiden, zoals de Buhlbachsee of de Huzenbacher See. Het Hochschwarzwald – nabij Freiburg – biedt je tot slot een breed aanbod van geweldige wellness-activiteiten aan. Het is moeilijk kiezen tussen wandelen op hooggelegen klimaatpaden, bosbaden en het bos ervaren met al je zintuigen of een yoga-sessie waar je lichaam, geest en ziel in harmonie brengt.

Ontspanning voor geest en lichaam in het Zwarte Woud
© badeparadies Schwarzwald

Ontdek de wellness en natuur van het Zwarte Woud hier.