Ontdek het Zwarte Woud met al je zintuigen

© Chris Keller

Natuur, kuuroorden, waterpret en andere (sportieve) recreatie, wijn en culinaire hoogstandjes: je vindt het hier allemaal. Het Zwarte Woud is veelzijdiger dan je denkt!

Het Zwarte Woud biedt ontelbare mogelijkheden om de gevarieerde landschappen met al je zintuigen te ontdekken. Wijngaarden of bergtoppen, kloven of panoramapaden: het bijna 24.000 kilometer lange netwerk van wandelpaden is net zo veelzijdig als de natuur in het Zwarte Woud. Je bent graag héél dicht bij de natuur? Breng de nacht door in een tent onder de open hemel. Negen trekkingkampen staan voor je klaar!

Ontdek het Zwarte Woud met al je zintuigen
© Klaus Hansen

Te voet of met de fiets

De Baiersbronn Wanderhemel in het noordelijke Zwarte Woud combineert 550 kilometer aan wandelplezier met culinaire hoogstandjes. De paden leiden je langs geweldige uitzichtpunten en allerhande natuurattracties. Pauzeren doe je in een trekkershut of in een restaurant onderweg. Je gebruikt liever twee wielen dan twee benen? Er zijn elf mountainbiketochten uitgetekend met tot 30 procent single trails! Iets rustiger is de ‘Lauschenour’ (luistertocht) in Freudenstadt. Deze tocht over tien kilometer verbindt het grootste marktplein van Duitsland met de oudste spar van het Zwarte Woud. De bijhorende app vertelt je alles over de natuur, cultuur en geschiedenis van deze stad.

Ontdek het Zwarte Woud met al je zintuigen
© Chris Keller Schwarzwald T

Natuurpracht en waterpret

Het Zwarte Woud staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlandschappen. Je ontdekt oerbossen bij Zweribach en Feldsee en spectaculaire panorama’s in Feldberg en Brend. Ontdek Schluchsee en Titisee per boot of stand-up paddle, en hier wachten jou als wandelaar of fietser honderden kilometers aan spannende routes! Voor waterpret en recreatie staat het Badeparadies Schwarzwald in Titisee-Neustadt paraat. Wat dacht je van 12 thematische sauna’s, 18 zwembaden en meer dan 20 glijbanen?

Bad Dürrheim, in het oosten van de vakantieregio, zal je weten te verleiden met zijn recreatie- en wellnessfaciliteiten. In het kuurpark verneem je in het klimaatpaviljoen alles over het geneeskrachtige klimaat. En je kunt er de therapieën van Kneipp uitproberen in het watertrappelbad of op het blotevoetenpad.

Wijnen wijnen wijnen!

De Badense Wijnfietsroute verbindt de wijngebieden in het westen van de vakantieregio. De route is ongeveer 460 kilometer lang en loopt van de Zwitserse grens door de vijf wijngebieden van het Zwarte Woud (Markgräflerland, Kaiserstuhl, Tuniberg, Breisgau en Ortenau). Vandaar gaat het verder naar Kraichgau en de Badische Bergstraße. Onderweg kom je meer dan 300 wijnhuizen, wijnbouwerscoöperaties en enkele uitstekende vinotheken tegen.

Hoogtepunten

In Karlsruhe en Freiburg, de grootste steden van het Zwarte Woud, kan je terecht voor een uitgebreid cultureel aanbod. Beide steden pakken ook uit met hun ‘huisbergen’ en de buitenlucht. Geniet vanaf de Turmberg in Karlsruhe van een prachtige zonsondergang. In Freiburg doe je dat vanaf de Schlossberg of het Schauinsland.

In dat 1284 meter hoge Schauinsland komen mountainbikers en racefietsers, sportklimmers en paragliders helemaal aan hun trekken. De nieuwe, 83 kilometer lange fietsroute PAMINA Rheinpark-Nord vertrekt in Karlsruhe en verbindt de regio’s Baden, Zuid-Palts en Noord-Elzas. Je rijdt hier door een van de grootste aaneengesloten waterrijke landschappen van Midden-Europa!

Ontdek de natuurpracht van het Zwarte Woud hier.