Ontdek één van de oudste kaassoorten

© Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Kaas met geschiedenis: dat is de Montafoner Sura Kees. Deze magere zuremelkkaas bestaat al negen eeuwen en is volledig verweven met de geschiedenis en het erfgoed van Montafon. Geen bezoek aan het zuidelijke dal in Vorarlberg zonder de Montafoner Sura Kees te proeven!

Montafoner Sura Kees: magere zuremelkkaas met rijke traditie

Kaas en Alpen: ze zijn altijd al hecht met elkaar verbonden geweest. Wel, het Montafon, in het zuiden van Vorarlberg, kan prat gaan op een van de oudste kaassoorten die de Alpen kennen: de Montafoner Sura Kees. Het is een traditionele zuremelkkaas die een bijproduct van boterproductie is. Van de twaalfde tot de zeventiende eeuw kon de zure kaas een gigantische reputatie opbouwen, vrij van elke concurrentie. Maar door de opkomst van het stremsel kreeg de Sura Kees het moeilijk. Kazen met stremsel waren makkelijker te transporteren en op te slaan. Maar in het Montafon vocht en overwon de Sura Kees.

Ontdek één van de oudste kaassoorten
© Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

De traditie bleef bestaan. En bestaat nog. In de jaren zestig verdwenen een aantal kaasmakerijen, en pas in de jaren negentig kwam er een ommekeer. Vandaag floreert de Montafoner Sura Kees als nooit tevoren. Het is een authentiek product dat zijn absolute topplaats in elke Vorarlbergse keuken verworven heeft. Je kan er dan ook overheerlijke gerechten mee maken.

Kruidig

Het is vooral in de zomermaanden dat de kaas gemaakt wordt. Zo’n 800 koeien uit dertien boerderijen leveren er de melk voor. Het recept is sinds de twaalfde eeuw nauwelijks veranderd. En omdat de vraag naar deze overheerlijke kaas zo groot is, zijn er ook boerderijen die het hele jaar door Sura Kees maken.

Ontdek één van de oudste kaassoorten
© Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Dankzij zijn lage vetgehalte – maximum 2 procent! – is hij niet alleen een gezond maar ook een bijzonder lekker alternatief voor vele andere bergkazen. Vers heeft hij een zeer kruidige smaak: met dank aan het bloemenrijke dieet van de koeien natuurlijk. En naarmate de kaas ouder wordt, versterkt zijn smaak. Wat blijft, is de zoutige bijsmaak.

Zin om de Sura Kees te proeven? Overschot van gelijk natuurlijk! En waar kan je dat beter dan in de regio van zijn oorsprong, Montafon?

Er bestaan een heleboel wandel- en fietspaden die je naar de boerderijen leiden waar de kaas gemaakt wordt. Kijk, leer en proef.

En geniet van de vele culinaire mogelijkheden die de Montafoner Sura Kees te bieden heeft. Een tip van de sluier? Kalfssteak met Sura Kees. Of penne met Sura Kees… Smullen!

Klik hier en lees meer over de Montafoner Sura Kees.