Nieuwe technologie brengt beelden tot leven

Filmmakers onthalen de komst van de Samsung SUHD tv met quantum dot technologie enthousiast. Met hun gesofisticeerde camera’s nemen ze beelden heel realistisch en tot in de kleinste details op. Voor het eerst kunnen ze hun prachtige beelden nu ook in diezelfde kwaliteit overbrengen op een scherm.

“Kwalitatieve videocontent is onze prioriteit, de Quantum SUHD tv is de enige tv die ons materiaal perfect weergeeft,” zegt Paul Ivan, managing director van ARRI Asia, producent van hoogkwalitatief filmmateriaal.

Quantum dot tv-schermen geven het beeld zo scherp weer dat professionals uit de filmwereld het als de nieuwe standaard in beeldkwaliteit beschouwen. Wat is een quantum dot en hoe draagt deze technologie bij tot de ontwikkeling van de televisie?

Sinds zijn ontstaan evolueerde de tv enorm dankzij de ontwikkeling van steeds betere lichttechnologieën. Hoogtepunt is de QD of ‘quantum dot display’. De lichtemissie van een televisiescherm is beter dan ooit afgestemd op de receptoren in onze ogen. Resultaat: met een quantum dot tv blaas je favoriete serie levensecht de huiskamer in, net alsof je in de bioscoop zit.

De uitvinding is baanbrekend: ze verandert drastisch de manier waarop de kijker tv-beelden kan ervaren. Al eeuwenlang streeft de mens ernaar om beelden levensecht weer te geven. Denk maar aan middeleeuwse glaskunstenaars die de kleuren van bijbelse taferelen in kerkramen kracht bij zetten door goud- en zilverchloride aan het glas toe te voegen. Pas vandaag is men erin geslaagd om dit doel daadwerkelijk te realiseren. Televisieschermen zijn de eerste elektronische toestellen voor het grote publiek waarin deze nanotechnologie wordt toegepast.

Nieuwe technologie brengt beelden tot leven

Minuscule deeltjes met maximale impact

Wat zijn quantum dots precies? Het gaat om minuscule deeltjes van semigeleidende materialen tussen 2 en 10 nanometer groot. Dat is nog kleiner dan 1/10.000ste van de diameter van een haarsprietje. Wanneer deze partikels in contact komen met licht, zetten ze die energie om in zowat elke denkbare kleur.

Hyun-suk Kim voorzitter Electronics Visual Display Division bij Samsung, wereldleider in beeldschermen: “Al sinds 2001 focussen wij op de quantum dot technologie voor televisieschermen. Quantum dots van onze SUHD tv benaderen heel precies de kleuren van het spectrum. Ze zijn adembenemend door het hogere kleurenbereik, de intense contrasten en de hoge resolutie. Daardoor zijn de kleuren helderder, krachtiger en feller dan ooit. De beelden zijn levensechter en realistischer dan wat we op een ‘gewoon’ tv-scherm gewoon zijn te zien. We blijven in een razendsnel tempo nieuwigheden ontwikkelen. Zo slaagde Samsung er als enige in milieuvriendelijke cadmiumvrije quantum dots te produceren. Die zijn heel duurzaam waardoor we een tien jaar lange uitzonderlijke beeldkwaliteit van onze beeldschermen kunnen garanderen.”

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/