Mythische bergen en spannende verhalen in St. Johann in Salzburg

© Tourismusverband-St. Johann in Salzburg
Toerisme Oostenrijk
Toerisme Oostenrijk
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 april 2022, 09:11 Bijgewerkt op: 26 april 2022, 09:36

St. Johann in Salzburg is een gemoedelijk stadje, maar in de omgeving kun je niet om de Alpen heen. En die bergen trakteren je op wonderlijke avonturen. Zo kun je er naar een van de diepste kloven in de Alpen. Of laat je tijdens een wandeling leiden door legendarische verhalen.

St. Johann in Salzburg is dan wel een kleine stad, de sfeer is behoorlijk werelds. Behalve uitstekende hotels en bruisende terrassen, valt ook het gevarieerde shoppingaanbod op. Hier vind je net zo goed een klassieke Oostenrijkse dirndljurk als state-of-the art sportkledij en trendy mode. Toch zou het jammer zijn om de bergen links te laten liggen. Want St. Johann in Salzburg heeft meer dan één hoogtepunt klaarstaan.

Mythische bergen en spannende verhalen in St. Johann in Salzburg
© Tourismusverband St. Johann in Salzburg – TVB St. Johann in Salzburg, Michael Groessinger

Spectaculaire kloof

De duizelingwekkende Liechtensteinklamm even buiten de stad is een must-see: op sommige punten is de smalle bergkloof zelfs 300 meter diep is. Dankzij een vernieuwd en beveiligd pad met vlonders, bruggen en trappen kun je het spektakel van steile rotswanden, kolkend water en zachtgroen mos zonder al te veel moeite bewonderen.

Koningin met edelmannen

Je kunt machtige bergtoppen zien als indrukwekkende natuurwonderen. Maar met wat fantasie vormen ze een machtig rijk waar een wijze koningin met welwillende edelmannen over het harmonieuze samenleven van planten, dieren en mensen waakt. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe Salzburger Gipfelspiel, een speels concept waarmee je zeven machtige bergen in het SalzburgerLand op wandelschoenen leert kennen. Eén van die ‘edelmannen’ ligt in St. Johann in Salzburg: Hochgründeck (1.827 m), een van de weinige bergen in Europa waarop zo hoog nog bossen groeien.

Berghut met een verhaal

De weg naar de top van die Hochgründeck loopt bijna volledig door de bossen. Dat levert op zich al een erg mooie wandeling met adembenemende panorama’s op. Na een tocht van 2,5 à 3 uur bereik je het Heinrich-Kiener-Haus, een berghut met een lange geschiedenis, waar je meteen ook kunt aansterken. Hier wordt eenvoudige boerenkost met brood, kaas, charcuterie en andere ingrediënten uit de streek geserveerd.

Dit bijzondere huis werd in 1886 als schuilhut gebouwd. In 1948 werd het een buitenverblijf voor het personeel van een plaatselijke brouwerij en sinds 1979 is het Heinrich-Kiener-Haus in handen van een familie die inzet op duurzaamheid. Zo komt alle stroom komt bijvoorbeeld van zonnepanelen en een windturbine. Mis ook de mooie houten kapel niet, die vlak bij de berghut is opgetrokken. Het raam achter het altaar biedt een prachtig zicht op de bergen.

Mythische bergen en spannende verhalen in St. Johann in Salzburg
© TVB St. Johann in Salzburg, Michael Groessinger

Levensles van de genezer

In de overweldigende natuur staat een mens al eens stil bij zijn eigen nietigheid. Ook de zeven wandelingen van het Salzburger Gipfelspiel nodigen je uit tot zelfreflectie. Zo staan de koningin en de zes edelmannen symbool voor zeven eigenschappen en wijsheden.

De edelman van Hochgründeck is dan de ‘Heiler’ of genezer. Daarmee wordt de helende kracht bedoeld om het leven met al zijn hoogtes en laagtes te leren waarderen, om de rust en het geduld te vinden voor allerlei uitdagingen, en om vrede met jezelf en anderen te leren hebben. Ook een evenwicht vinden tussen het ontdekken van bewegingsvrijheid en het aanvaarden van grenzen is een boodschap van de edelman-genezer. Wie zich hier verder in wil verdiepen, vindt uitleg en een bijpassend ritueel in het Salzburger Gipfelspielboekje, dat te koop is bij de toeristische diensten.

SalzburgerLand Card

Handig om de streek te ontdekken is de Salzburger Land Card voor zes of twaalf dagen. Voor een vaste prijs krijg je daarmee toegang tot ruim 180 bezienswaardigheden en trekpleisters in het SalzburgerLand. In het pakket zitten onder meer de Liechtensteinklamm, de Krimmler-watervallen, roofvogelshows in enkele burchten, heel wat musea, verschillende kabelbanen en entree tot thermen, zwembaden en -meren.

Meer info op www.austria.info of www.josalzburg.com

Klik hier om terug te keren naar de overzichtspagina.