Meerdere redenen maken de kuuroorden van Baden-Württemberg uitzonderlijk

© TMBW, Duepper

De 56 kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen van Baden-Württemberg brengen lichaam, geest en ziel tot rust en geven je nieuwe energie.

Baden-Württemberg werpt zich op als kuuroorddeelstaat nummer één van Duitsland. De grote troeven zijn frisse en zuivere lucht, thermaal water, pekel en modder! Er is dus meer dan één reden waarom de kuuroorden van Zuidwest-Duitsland zo uitzonderlijk zijn. De Romeinen herkenden een goede thermale bron toen ze er een zagen… en ze ontdekten er tientallen in het zuidwesten van wat nu Duitsland is. Die thermale bronnen vormen nog steeds de basis van de bloeiende kuurcultuur in de regio. De gemeenten of steden waar je een kuuroord vindt, hebben doorgaans namen die beginnen met Bad, omdat ‘Bad’ in het Duits net als in het Nederlands ‘bad’ betekent. Logisch… Maar hoe ze ook worden genoemd, àlle kuuroorden maken gebruik van bronnen die van nature warm en mineraalrijk water leveren. De temperatuur van de bronnen wordt aangepast voor verschillende toepassingen, van thermale baden om vermoeide spieren te kalmeren tot baden met onderwaterstralen.

Meerdere redenen maken de kuuroorden van Baden-Württemberg uitzonderlijk
© Tobias Fröhner

Grandeur… voor iedereen toegankelijk

Thermen maken deel uit van het dagelijkse leven in Zuidwest-Duitsland. Populaire therapieën zijn bijvoorbeeld mineraalrijke modderpakkingen en zoutgrottherapie voor aandoeningen van de luchtwegen. Wat krijgt je voorkeur? In sommige kuuroorden tref je nog veel elementen in art nouveau aan, wat die plekken enige grandeur geeft. Of verkies je een strakke, klassevolle hedendaagse omgeving? Wat alle kuuroorden gemeen hebben, is dat de medewerkers hoogopgeleide professionals zijn. En, misschien nog het belangrijkste: de kuuroorden zijn voor iedereen toegankelijk.

Tijd aan de Bodensee

Boothuissauna, meersauna of panoramasauna: in de grote saunatuin van de Bodensee-Therme Überlingen heb je als gast altijd uitzicht op het meer. Tussen de saunabeurten door lig je languit op een van de ligstoelen aan de kiezelstrand van het meer – en bij helder weer geniet je natuurlijk van het panorama van de Alpen. Het massagedek bevindt zich onder de open hemel. Bij winterse temperaturen kunnen bezoekers luisteren naar het geknetter van de open haard in het kuuroord of een dutje doen in de slaapkamer op de eerste verdieping.

Meerdere redenen maken de kuuroorden van Baden-Württemberg uitzonderlijk
© Goodmorningworldblog_Hagnau

Van de spa naar de kruidentuin

Het gezellige, romantische kuuroord Bad Ditzenbach ligt in het hoger gelegen Filstal, een van de mooiste dalen van de Schwäbische Alb. Sterk koolzuurhoudend water borrelt op uit de Canisiusbron in de Vinzenz Therme. Dat water bezorgt je een tintelende en gezonde badbelevenis. Tip: ga zeker even langs bij het Sint-Bernarduskruidhuisje. De avontuurlijke kruidentuin is absoluut de moeite waard, net als de producten die op basis van lokale kruiden zijn gemaakt.

Wellness-sterren in Zuid-Duitsland

Ongeveer 100 Duitse hotels, thermen en kuuroorden kregen het kwaliteitskeurmerk ‘Wellness Stars’. Daarvan vind je er 56 in Baden-Württemberg. Het keurmerk staat voor onafhankelijk geteste kwaliteit in wellness en gezondheidstoerisme. In de categorieën medical wellness, thermale baden, hotels en resorts wijzen drie tot vijf sterren de weg naar je perfecte wellnessvakantie. Test het ruime aanbod aan wellness- en recreatiemogelijkheden, met of zonder doktersvoorschrift. Ga voluit voor goed opgeleid personeel, een feel-good ambiance en wellnessbehandelingen met impact!

Meerdere redenen maken de kuuroorden van Baden-Württemberg uitzonderlijk
© Tobias Fröhner

Ontdek Baden Württemberg hier.