Madrisella: juweel in Vorarlberg

© Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Wie van de Alpen houdt, kent de Silvretta in Vorarlberg: ongerept, puur en afgelegen. De Madrisella is met zijn 2.466 meter een uitgelezen bestemming voor wie een mooie klimtocht zoekt. Geniet mee!

Een ‘via ferrata’: dat is écht bergbeklimmen maar langs vooraf geïnstalleerde kabels, trappen en andere hulpmiddelen.

Madrisella: juweel in Vorarlberg
© Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Al het mooie van alpinisme maar zonder de risico’s. Wel, sinds vorige zomer is er een nieuwe via ferrata op de noordflank van de Madrisella. Een stevige tocht is het geworden: moeilijkheidsgraad C/D, aangelegd door lokale berggidsen Martin Marinac en Manfred Sprung. Geen eenvoudige klus was het, horen we van beide gidsen. Soms moesten ze werken op steile bergwanden, om alles samen 450 meter hoogte te kunnen overbruggen.

Madrisella: juweel in Vorarlberg
© Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Maar het resultaat van hun 500 uren werk mag er zijn, zeggen de eersten die de via ferrata uitprobeerden. ‘Een van de mooiste bergbeklimmingen in Vorarlberg’, klinkt het haast unisono. Een compliment dat kan tellen, want bergtochten in Vorarlberg zijn per definitie allemaal al fantastisch.

Wat de tocht zo uniek maakt, is het gesteente: gneis is horizontaal gelaagd kalksteen, dat je makkelijk laat klimmen.

Mateloos genieten

Bij mooi weer trek je het best van het bergstation van de Versettlabahn via de Alpe Nova tot bij de Seressee. Met een klein beetje geluk kom je onderweg marmotten tegen: grappig-guitige beesten met een wat grote bek.

Madrisella: juweel in Vorarlberg
© Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

De grootste uitdaging blijft de 150 meter hoge verticale wand. Veilig gezekerd langs de via ferrata overwin je die, om dan na nog een klein stukje wandelen op de top van de Madrisella uit te komen. De tocht duurt alles samen zo’n vijf tot zes uur, waarvan je toch bijna de helft aan een klimtouw vasthangt.

Het resultaat is onbeschrijflijk mooi: geniet, en doe dat zonder mate!

Klik hier voor meer info over de Madrisella.