Maak jouw tablet of smartphone kidsproof

Tablets en smartphones. We kunnen niet meer zonder en ook de kids zijn er dol op. Hoe ga je als ouder slim om met het gebruik van mobiele toestellen en hoe maak je ze kinderveilig?

Onderzoekers trekken aan de alarmbel: kinderen spenderen te veel tijd achter smartphones en tablets. Dat zou een negatief effect hebben op het kinderbrein dat nog volop in ontwikkeling is.

Andere wetenschappers wijzen dan weer op de voordelen:

– kinderen ontwikkelen interesse voor technologie, een belangrijke vaardigheid die in de toekomst nog aan belang zal winnen;

– tablets en smartphone zijn fantastische communicatiemiddelen. Skypen met oma of met vriendjes bereidt hen voor op onlinecommunicatie wat belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen en adolescenten;

– gebruik je die toestellen op een kwalitatieve manier, dan stimuleren ze de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen en zelfs peuters. Kwaliteit betekent onder meer dat je als ouder betrokken bent.

Interactief moment

De positieve effecten maximaliseren door mobiele toestellen slim in te zetten, is dus de boodschap. Dat doe je door van hun mobiele tijd een interactief moment tussen ouder en kind te maken. Cognitieve waarneming en taalvaardigheden vinden plaats als je praat over wat er gebeurt op het scherm en idee├źn uitwisselt.

Kinderen modelleren het gedrag van hun ouders. Als je voortdurend berichten checkt op de telefoon, doen ze precies hetzelfde. Een beter idee is dus het goede voorbeeld te geven door het gebruik van mobiele toestellen te beperken als je tijd met de kids doorbrengt.

Kids Mode

Aan te bevelen is een tablet met speciale kindermodus zoals de Samsung tablets Tab A 7 of A 10, die er standaard mee uitgerust zijn. Mooi meegenomen is dat de educatieve Lego app standaard geïnstalleerd is op deze tablets. Bij andere toestellen zijn beide niet standaard, maar je kunt ze (gratis) downloaden via de Galaxy apps. Koop je een eerste smartphone voor de kids, zijn de J en A series van Samsung aanraders.

Hoe werkt de Kids Mode? Met een simpele pincode maak je een profiel voor je kind aan. Door deze veilige modus in te schakelen, surfen en spelen kinderen veilig; ook jouw data gegevens en documenten zijn beschermd zodat niks verloren gaat door een onhandigheid. Kinderen hebben een ruime keuze aan spelletjes en apps dankzij Play Store. Jij bepaalt welke films, foto’s en apps ze zien en je stelt ook een timer in die de dagelijkse speeltijd beperkt. Overschrijden ze die tijd, dan valt het toestel uit.

Maak jouw tablet of smartphone kidsproof

Schermtijd versus buiten spelen

Te veel schermtijd betekent vaak te weinig tijd voor buitenactiviteiten zoals actief spelen met vriendjes. Voor kinderen tussen 3 en 18 jaar oud, is twee uur per dag de aanbevolen maximale schermtijd. Dit blijft hooguit een richtlijn, want de kwaliteit en de aard van de online-activiteit zijn belangrijker dan de tijd die ze doorbrengen met de mobiele toestellen.

Dankzij de Kids Mode hou je een oogje in het zeil op het onlinegedrag van je kind want alles wordt geregistreerd. Last but not least: rust je toestellen uit met een speciale kinderhoes die ze beschermt tegen vallen en stoten.

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/