Leiestreek Greeters: “We zijn vaak zelf nog verrast”

De Oost-Vlaamse Leiestreek telt veel verborgen plekjes. De Leiestreek Greeters, die als geen ander bekend zijn met de regio, weten ze maar al te goed te vinden. In Vinkt bijvoorbeeld, waar het stof van de oorlogsgruwel nog steeds niets is neergedaald. Of in de gemeenten Grammene, Gottem en Wontergem, waar vier mooie vlasroterwandellussen de Oude Leiearmen en het groene landschap verkennen.

In de ontbijtruimte van B&B Anno 1756 hangt een warme sfeer. De prachtig gerestaureerde hoeve in het centrum van Vinkt (Deinze) is de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de regio. “In 2003 stond ik op een keerpunt”, vertelt gastvrouw Annie Dreesen. “Ik had nood aan een nieuwe professionele uitdaging. De kinderen waren net het nest uitgevlogen en een vriend gaf me de raad een B&B te beginnen. Ik twijfelde niet.” De naam was vlug gekozen. De hoeve dateert immers van 1756. “Het zorgt er ook voor dat onze gasten geen verkeerde verwachtingen hebben. Dit is geen supermodern strak pand, wel een woning die geschiedenis ademt”, vult gastheer André Claeys aan.

Zicht op de tuin van B&B Anno 1756.
Zicht op de tuin van B&B Anno 1756.

Vrienden van het koppel zijn verzamelaars van oud speelgoed. Deinze was tot ver in de twintigste eeuw immers een bekend centrum van de speelgoedindustrie. “Elke kamer werd aangekleed met een aantal oude speeltuigen van Torck, zoals een kinderwagen, trapauto of teddybeer. Het zorgt voor een extra cachet.”

Deinze was tot ver in de twintigste eeuw een bekend centrum van de speelgoedindustrie.

Een donker oorlogsverleden

Leiestreek Greeter André Claeys.
Leiestreek Greeter André Claeys.

Annie en André zijn actief als Leiestreek Greeters . “Elke Greeter heeft zijn specialisatie. Hier in Deinze zijn we met zes. Marianne Lyssens bijvoorbeeld neemt toeristen graag mee op sleeptouw op de fiets, terwijl John De Vlieger toeristen meestal meetroont naar speciale plaatsen, zoals het Kasteel Ooidonk of het pas geopende Gust De Smet-museum in Deurle. Wij kennen Vinkt dan weer op ons duimpje”, aldus André. “Ik heb een rustige wandeling uitgestippeld in het dorp met als laatste halte de reflectieruimte waar de noodlottige meidagen van 1940 haarfijn uit de doeken worden gedaan.” Op 27 en 28 mei werden in Vinkt en Meigem 140 burgers gedood door Duitse soldaten, uit wraak. De Duitsers dachten dat burgers hen hadden beschoten. “Mijn moeder wou tot op het einde van haar dagen niets van Duitsers weten. In Vinkt zal die wrede slachtpartij nooit vergeten worden”, zegt André, geboren en getogen in het dorp.

Oude Leiarmen

Annie is Limburgse, afkomstig van Overpelt. Als ze Limburgse gasten over de vloer krijgt, toont ze hen graag het Leielandschap. “Limburgers staan met open mond te kijken naar de open vlaktes en de koeien in de weide”, lacht Annie.

Leiestreek Greeter Annie Dreesen:
Leiestreek Greeter Annie Dreesen: “Als Leiestreek Greeter en B&B-uitbater moet je vooral houden van het contact met anderen.”

“Mijn favoriete wandeling is de Vlasrotersroute in Gottem. Toen ik die wandeling de eerste keer deed, stond ik echt perplex van de prachtige natuur langs de Oude Leiearm. Je passeert ook brouwerij Sint-Canarus met dokter Canarus aan de roerstok. We worden nog regelmatig zelf verrast, en dat als het ware in onze achtertuin.” Annie raadt wel aangepast schoeisel aan, want de bewegwijzerde wandeling leidt je dwars de vochtige weiden in. “Het kan er al eens drassig zijn. De lus rond Wontergem doet meer verharde paden aan. Het leuke is dat de vier lussen perfect gecombineerd kunnen worden.”

Brouwerij Sint-Canarus in Gottem.
Brouwerij Sint-Canarus in Gottem.

Vlas in bloei

De vlasroterlussen passeren nog steeds langs bestaande vlasvelden. André legt de link met de bloei van de wilde boshyacinten, die jaarlijks veel volk trekt. “Vlas bloeit vanaf eind juni, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot het ongeveer halfweg juli wordt gerooid. Een vlasveld in bloei is een prachtig zicht. Daar zouden meer mensen moeten van kunnen genieten.”

Leiestreek Greeters:

Een overzicht van alle wandelroutes in de Leiestreek vind je op www.toerisme-leiestreek.be

Lees hier de andere artikels van dit dossier.