Lang leve de 360° selfie

Op de foto (vlnr.) Assistent designer Woojung Moon, hoofd design Minki Ham en senior designer Kyunghan Noh.

De belangrijkste trend op het vlak van digitale content? 360° video! De virtuele filmpjes die je ermee maakt, veranderen voorgoed de manier waarop wij onze herinneringen inblikken. Het toestel dat hieraan een belangrijke bijdrage levert, is een designcamera geïnspireerd op een astronautenhelm. Een gesprek met het designteam over het ontwerp en de mogelijkheden van deze camerabal.

Waar haalden jullie het idee voor deze camera?

Minki Ham: De techniek van de 360° video bestond al langer. Het doel was een toegankelijk product maken voor een groot publiek. We bestudeerden de beperkingen van wat er op de markt was. Bijvoorbeeld: voor de meeste camera’s moest je professionele, technische kennis hebben. We zochten naar oplossingen en verwerkten die in het ontwerp.

Hoe begin je aan zo’n project?

Kyunghan Noh: We beschouwden de Gear 360, zoals de camera heet, als het startschot van een nieuwe productencategorie bij Samsung. Dat vroeg om een nieuwe, creatieve aanpak. Ons uitgangspunt: het ontwerp van onze eerste 360° moest iconisch zijn. We wilden iets creëren dat mensen van dichtbij willen bekijken en aanraken omdat het zo bijzonder is.

Lang leve de 360° selfie

Klopt het dat het ontwerp geïnspireerd is op een astronautenhelm?

Kyunghan Noh: Absoluut. Deze camera filmt beelden die ‘anders’ zijn dan die van een gewone camera en dat vraagt een nieuwe, onderscheidende look. 360° beelden zijn sferisch omdat ze met twee camera’s met fisheye lens gefilmd worden en zo kwamen we op het idee van een bolvormige camera. Ik dacht meteen aan een astronautenhelm. Die heeft me altijd al geïntrigeerd omdat hij naadloos en gestroomlijnd en tegelijk een stevige constructie is. De Gear 360 is precies zo: het design is even minimalistisch en de hardware kan tegen een stootje. Zo is hij stof- en waterresistent zodat je hem voor uiteenlopende gelegenheden kan inzetten.

Lang leve de 360° selfie

Wat waren jullie grootste uitdagingen tijdens het designproces?

Kyunghan Noh: Een uniek design versmelten met de essentiële elementen van een 360° camera. Zo hadden we het lcd-display bovenop de camera eerst niet voorzien. Het menu, de functies en andere info zouden verschijnen op het schermpje van je smartphone. Wie filmt, heeft immers sowieso zijn smartphone of pc nodig om de beelden te bekijken en te delen. We realiseerden dat het veel handiger zou zijn om met één druk op een duidelijk zichtbare toets de hele wereld rondom je te filmen.

Kan je dan ook een 360° selfie maken?

Minki Ham: Zeker. Naast de standaard tripod die bij de camera zit, bestaat er ook een value pack met een bijzonder statief dat je in de had houdt als een selfie stick en met afstandsbediening.

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/