Laat je verrassen door Wallonië!

Fondry des chiens © Jean-Vincent Biron

De Grotten van Han sur Lesse zijn al redelijk bekend in Vlaanderen. Net als het hellend vlak van Ronquières. Maar Wallonië heeft zoveel meer te bieden! Ontdek in dit artikel buitengewone activiteiten en logeerplekjes en ga deze zomer op avontuur in Wallonië.

Buitengewoon overnachten

Ben je op zoek naar een bijzonder verblijf in Wallonië? Reserveer een weekendje in een oude woonwagen, een sprookjesachtige boomhut of een hotel in een denkbeeldige wereld. Boek met je gezin een weekend in een oude trailer, een hut op een camping of een loft in een oude molen. Trek er met z’n tweetjes op uit naar een piepkleine gîte of een 17e-eeuwse kapel, beleef een sprookjesachtige avond onder de Ardense sterrenhemel of organiseer eens een Cluedomoordspel in een gastenverblijf… Je droom wordt realiteit!

Laat je verrassen door Wallonië!
© Camping La Val de l’Aisne

1) Camping La Val de l’Aisne

Gelegen in Blier, tussen La Roche en Ardenne en Durbuy, is Camping La Val de l’Aisne dé perfecte uitvalshoek voor een sportief weekendje in de Ardennen. Op een paar meter van de camping sta je al op het wandel- en fietsnetwerk RAVeL. Te midden van een groene vallei, kan je op deze camping overnachten in caravans, tenten, chalets én zelfs ‘luchtbollen’. Klik hier voor meer informatie.

Château de Namur
Château de Namur

2) Charmehotel Château de Namur

Het Château de Namur is een 4-sterrenhotel en restaurant op de heuvels van Namen, in de buurt van de citadel en op 5 minuten van het stadscentrum. Perfect voor wie een bezoekje wil brengen aan de thuisstad van Christophe Deborsu. Het hotel beschikt over 29 comfortable en originele kamers – waarvan 5 suites – in een uniek kader en biedt een kwalitatieve service. Ontdek het hotel hier.

Au plaisir
Au plaisir© Gîtes de Wallonie

3) Gastenkamer Au plaisir

Au plaisir in Hastière nodigt je uit voor een ludiek en origineel verblijf in de wereld van het gezelschapsspel Cluedo. Wanneer je met een groepje van acht personen alle vier de gastenkamers boekt, kan je er bovendien een heuse Mistery Dinner bijboeken. Kraak de code en ontdek wie de schuldige is! Plezier gegarandeerd. Klik hier voor meer informatie.

Le Moulin Castral
Le Moulin Castral

4) Le Moulin Castral

Le Moulin Castral biedt 2 landelijke verblijven in Hollogne-sur-Geer, goed voor een gezelschap tot 10 personen. Deze oude watermolen uit 1646 is geklasseerd als erfgoed van Wallonië maar het rad van de molen produceert nog steeds elektriciteit. Je kan er heerlijk logeren en in de omgeving tal van bezienswaardigheden bezoeken met je gezin of met vrienden. Ontdek de gîte hier.

Buitengewone activiteiten

Ontdek een andere kant van Wallonië en bezoek verbazingwekkende plaatsen zoals buitengewone toeristische attracties en weinig bekende of aparte musea. Geniet van een magische wandeling, ontdek kunstwerken of kunstinstallaties en sta in verwondering bij de adembenemende landschappen. Ga naar ongewone evenementen, bezoek een originele site of neem deel aan gekke activiteiten.

Wist je dat je dit allemaal kan doen in Wallonië?

Een bootlift nemen en een barbecue organiseren te midden van een meer

Langlaufen, maar dan voortgetrokken door een trekpaard

Op je blote voeten wandelen in het bos of hand in hand op het pad van de liefde

Een museum bezoek gewijd aan de was en dromen te midden van honderden vlinders

Een astronautenpak aantrekken en de sterren ontdekken

Enthousiaste zeilers aanmoedigen op drijvende baden

En vele andere ongelooflijke dingen…

La Roch à l'Appel
La Roch à l’Appel© La Lorraine Gaumaise – Michel Laurent

1) Reserve naturelle de Muno

Op een steenworp afstand van de Franse grens is La Roche à l’Appel een uitzonderlijke geologische bezienswaardigheid. Ze behoort tot een van de belangrijkste natuurreservaten van de Ardennen en de Gaume. De site ziet eruit als een chaotische opeenstapeling van enorme puddingstenen van Fépin, in het bos van Muno. La Roche à l’ Appel is het centrum van het geologische reservaat. Twee wandelpaden leiden naar de top, op 360 meter hoogte, vanwaar het uitzicht op het nabijgelegen Ardense woud zeer mooi is. Ontdek het reservaat hier.

Mundaneum
Mundaneum© Frédéric Raeven

2) Mundaneum

Het Mundaneum in Bergen is een uitzonderlijk archiefcentrum dat 12 miljoen bibliografische fiches van het Universeel Bibliografisch Repertorium bevat. Goed voor zo’n 6 kilometer aan documentatie! De krant Le Monde gaf het centrum de bijnaam ‘de papieren Google’ en de New York Times noemde het ‘The Web Time Forgot’. Het centrum werd door UNESCO als ‘Memory of the World’ geklasseerd en is een originele plaats in België die zich vragen stelt over de oorsprong van de digitale revolutie. Het Mundaneum werd in de 19de eeuw opgericht door twee Belgische juristen, Paul Otlet, vader van de documentatiewetenschap, en Henri La Fontaine, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1913. Zij wilden alle kennis van de wereld verzamelen en indexeren op één plaats. Meer info vind je hier terug.

Toren van Eben-Ezer
Toren van Eben-Ezer© Olivier Legardien

3) Toren van Eben-Ezer/ Silexmuseum

De toren van Eben-Ezer is een vuursteenconstructie die de bezoeker intrigeert zodra die zijn blik laat vallen op het gebouw met de vier gigantische standbeelden. In de jaren 1960 werd deze prachtige toren door Robert Garcet gebouwd in een onbewoond gebied dat de vallei van de Geer domineert. De constructiematerialen waren grote vuurstenen uit de nabijgelegen mijn. De zeven verdiepingen eindigen in een terras met hoeken, waarop grote gebeeldhouwde gevleugelde dieren afgetekend worden. Het lijken wel aandachtige bewakers. Het gebouw zal je zeker niet onverschillig laten, zo bevreemdend is het…

Binnen vertelt een tentoonstelling de geschiedenis van de constructie van de toren en de pacifistische actie van Robert Garcet. Een nieuwe interactieve didactische ruimte met de naam “Geospadium” leidt de bezoekers (vanaf 9 jaar) naar de Krijtperiode waar ze de vorming van de vuursteen (silex) kunnen ontdekken en het gebruik ervan doorheen de geschiedenis van de mensheid, de fossielen, de fauna en flora… De hele leefwereld van dat tijdperk dus. Een bezoek aan het Geospadium is inbegrepen in het bezoek aan de toren.

Lees hier meer info.

Le Crocodile Rouge
Le Crocodile Rouge© Arthur H

4) Le Crocodile Rouge

Ontdek les Lacs de l’Eau d’Heure, de grootste merensite van België, aan boord van een amfibievoertuig en beleef een buitengewoon moment van plezier. Le Crocodile Rouge komt uit Canada en is uniek in Europa: het voertuig kan zowel op de weg rijden als op de meren varen. Aan boord van dit bijzondere voertuig beleef je een heleboel nieuwe ervaringen. Begin je bezoek met een grappige en originele film en ga vervolgens aan boord van de Rode Krokodil, waar je in drie talen langs het parcours gegidst wordt. Ga samen met gekke en iets normalere figuren op schattenjacht. Een leuk en vermakelijk tripje van een uur doorheen Les Lacs de l’Eau d’Heure. Meer info kan je hier terugvinden.

Waar wacht je nog op? Buitengewoon Wallonië lonkt!

Klik hier en ontdek nog meer buitengewone adresjes en activiteiten.