Laat je verrassen door Tenerife

Been there, done that? Dat geldt niet voor Tenerife, het veelzijdige eiland dat je elke keer weer nieuwe dingen laat ontdekken.

Je zonnige vakantie laten beginnen in Santa Cruz, in het noordoosten van Tenerife, is altijd een goed idee. Het historische centrum en de musea van deze levendige stad doen je spijt krijgen dat je hier niet langer kunt blijven dan gepland. Geen stress: zet enkele hoogtepunten op je lijstje en pauzeer op tijd en stond in een van de vele uitnodigende bars of restaurants. En geniet van de variatie: een Peruviaans (Amor de mis Amores), Japans (Kazan) of hedendaags-Spaans (San Sebastian 57) restaurant, het kan hier allemaal.

Iglesia de la Concepción te Santa Cruz
Iglesia de la Concepción te Santa Cruz

Blijf even in het noorden van dit eiland met zijn ‘eeuwige lente’. Zo is (San Cristobal de) La Laguna een daguitstap waard. Het historische en deels autovrije centrum is UNESCO-werelderfgoed. Wist je dat de vijftiende-eeuwse kern als voorbeeld diende voor Latijns-Amerikaanse steden als Havana, Lima en Cartagena? Voor een unieke ervaring trek je naar het natuurpark Anaga. De culinaire aanraders met lokale producten in de regio zijn El Bejeque en El Guaydil. Of ga voor het sterrenrestaurant Nub in La Laguna Gran Hotel…

Links: historisch La Laguna - Rechts: Anaga Rural park
Links: historisch La Laguna – Rechts: Anaga Rural park

Slapende vulkaan

Klaar voor een rondreis op Tenerife in tegenwijzerzin, met een huurauto of het openbaar vervoer? Vanuit La Laguna trek je naar La Orotava. Dat historisch en authentiek stadje is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van het beschermde landschap van La Resbala en van indrukwekkend UNESCO-werelderfgoed: de (slapende) vulkaan in het Teide National Park. In La Resbala vind je tal van met uitsterven bedreigde plantensoorten. Een verkenning van El Teide – met zijn 3.718 meter is de top het hoogste punt van Spanje – begint natuurlijk in het bezoekerscentrum Telesforo Bravo. Voorbereiden of bekomen doe je misschien in het restaurant Sabor Canario in La Orotava, waar de chef terecht prat gaat op zijn typisch Canarische gerechten. Net als restaurant Haydee, ook al in La Orotava, getuigt Sabor Canario van de hoge culinaire standaarden die je op Tenerife aantreft.

Het Teide National Park
Het Teide National Park

Draken?

Of er ooit draken op Tenerife hebben gewoond, blijft onduidelijk. Wel is er nog meer in westelijke richting, op weg naar Garachico, de bijna 1000 jaar oude drakenbloedboom. Garachico zelf is een verrassend charmant havenstadje. Het werd na een vulkaanuitbarsting in 1706 heropgebouwd, het fort San Miguel uit 1575 overleefde de lavastroom. Ontspan in San Roque Boutique Hotel of Hotel Quinta Roja, en maak gebruik van een van de door lava gevormde natuurzwembaden.

Links: de Drakenbloedboom - Rechtsboven: Garachico, een van de mooiste pittoreske plaatsen op Tenerife - Rechtsonder: de natuurlijke zwembaden bij Garachico
Links: de Drakenbloedboom – Rechtsboven: Garachico, een van de mooiste pittoreske plaatsen op Tenerife – Rechtsonder: de natuurlijke zwembaden bij Garachico

Kliffen en vissers

Nog meer natuurpracht vind je aan de kliffen van Los Gigantes. Wandelen of diepzeeduiken, het kan allebei. In de buurt is het moeilijk kiezen tussen het spahotel Spa by Clarins Gran Meliá Palacio de Isora of het Ritz-Carlton Abama, dat 3 Michelin-sterren mag afficheren in 2 van zijn restaurants. Bezoek zeker de vissershaven van Puerto de Santiago, een fantastische plek als je aan een aperitiefje toe bent.

Natuurpracht tijdens een unieke zeiltocht aan de voet van Los Gigantes, culinaire ontdekking in het Ritz-Carlton Abama en ontspanning in het Meliá Palacio de Isora
Natuurpracht tijdens een unieke zeiltocht aan de voet van Los Gigantes, culinaire ontdekking in het Ritz-Carlton Abama en ontspanning in het Meliá Palacio de Isora

Zon, zee, strand en veel meer

In het zuiden van Tenerife kunnen we niet heen om de toeristische hotspot Costa Adeje, met luxebadplaatsen als La Caleta, Playa Del Duque en Torvisqas. Hier zijn zon, zee en strand in overvloed, en dan is er de ongelooflijk heldere blauwe hemel. En zoveel meer! Geniet van de wellness, de gastronomie of het sterrenkijken vanuit een luxevilla van het Bahia Del Duque Hotel.

Het Bahia Del Duque Hotel verbergt heel wat verborgen pareltjes
Het Bahia Del Duque Hotel verbergt heel wat verborgen pareltjes

Laat het winkeldier in je los in Plaza Del Duque, verken de natuur in Montaña Pelada, het natuurreservaat Malpaís de Güímar of de Botanische tuin met Piramides van Güímar… Wandel door het historische centrum van Güímar met zijn Chingaro-grot en zijn mooie kerkjes. Of ga all the way en spot walvissen tijdens een exclusieve privé-zeiltocht. Dat kan het hele jaar door!

Linksboven: walvisspotten op Tenerife - Onder en rechtsboven: de Piramides van Güímar
Linksboven: walvisspotten op Tenerife – Onder en rechtsboven: de Piramides van Güímar

Benieuwd naar wat Tenerife nog meer te bieden heeft? Ontdek meer exclusieve of verrassende plekjes op https://www.webtenerife.nl/tenerifeselect/.