Laat je culinair verrassen in Oostenrijk

© SalzburgerLand Tourismus, Franco-Cogoli

9x genieten met al je zintuigen.

Al wie geregeld oostwaarts trekt, weet het al langer. Oostenrijk is al lang niet meer het land van schnitzels en kaiserschmarrn. Sterker nog, geen Europese lidstaat die beter scoort wanneer het over bio voeding gaat. De rest van Europa mag dan achter de feiten aan hollen, Oostenrijk heeft al lang de norm van 2030 gehaald. En het is maar zeer de vraag of ze daarbij navolging krijgen. Hier wordt dus volop ingezet op kleine producenten. Geen massaconsumptie, in Oostenrijk is minder beter. Voeg daar een resem indrukwekkende landschappen aan toe en je krijgt negen culinaire verrassingen die je echt niet wil missen. Van hooggelegen gastronomische berghutten over slow food restaurants met zicht op het meer tot een eeuwenoude distilleerderij.

1. Panoramarestaurant Karren

Dinnerdate met kabelbaan

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Panoramarestaurant Karren

De kabelbaan nemen naar je restaurant. Geef toe, het heeft iets. Dit panoramarestaurant bevindt zich op 976 meter hoogte en pakt uit met uitstekende gerechten en fantastische verzichten. Voor je strekken het Rijndal, de Bodensee en de bergen zich uit. Opletten dat je je niet verslikt dus. Bovendien kun je je hier zowel binnen als op het terras installeren. En vroege vogels boeken zelfs een ontbijt inclusief beklimming en afdaling. Of zien hoe de wereld wakker wordt. Uiteraard kun je daarna nog even de benen strekken en je aan een van de vele wandelpaden wagen.

2. Fritsch am Berg

Rust op alle fronten

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Fritsch am Berg

In Fritsch am Berg word je instant zen. Want deze plek straalt rust uit. Dat is geen toeval, de clièntele van dit familiehotel op 750 meter hoogte komt hier immers de batterijen opladen. Logisch, zover je zien kunt krijg je alleen maar natuur geserveerd. Bergen ohne Ende dus. En het hotel zelf, voorzien van een wellness spa, gesundheits spa en een mental spa, lijkt haast in die berg te verdwijnen. Als om geen extra aandacht te vragen en die visuele rust niet te verstoren. Ook als je hier niet logeert, ben je welkom om even van dat relaxte leven te proeven. Het à la carte restaurant serveert fijnproeversmenu’s en heerlijke bergzichten.

3. Wedelhütte

Dé beste skihut

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Hochzillertal

Dit is niet alleen een van de beste restaurants van Tirol, maar ook dé Best Ski Hut 2020. Geen flauwe hotdog of zompige croque monsieur dus. Hier word je culinair in de watten gelegd. Want ook hikers, skiers en snowboarders willen meer dan een slap broodje. Er wordt gegoocheld met lokale producten en dat leidt tot klassiekers met een toefje zeitgeist. En dat op maar liefst 2.350 meter. Wie blijft logeren, kan zijn geluk helemaal niet op. Want je start met een copieus ontbijt en halverwege wacht er een fijne namiddagsnack terwijl je ’s avonds aanschuift voor een viergangendiner. En dat allemaal op een hoogte die je sowieso al de adem afsnijdt.

4. Giggus brandewijn

Zeg geen schnaps tegen brandewijn

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© TVB TirolWest, Markus Platter

Scherp water, dat is de letterlijke vertaling van Giggus, de distilleerderij van Simon Nothdurfter. Of edele brandwijn die indruk maakt. Zeg dus niet zomaar schnapps tegen een Giggus glaasje. Dit streekproduct wordt immers gemaakt van (wilde) pruimen en er komt alleen rijp fruit aan te pas. Het dorp telt ocharme 650 inwoners en 150 huishoudens zijn aan de slag met edele brandewijnen. Distilleerdorp Stanz dus. Nergens anders in Europa wordt zo hoog, op 1.404 m boven de zeespiegel, fruit gekweekt. De Giggus-distilleerderij bevindt zich al sinds de 17de eeuw op de boerderij van de familie Nothdurfter en is een van de meest bekroonde distilleerderijen in Tirol. Recent voegde Simon ook appelsap, appelcider en appelwijn aan zijn palmares toe.

5. Hotel Restaurant Outside

Organische oase

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Naturhotel Outside

Bij Outside weten ze het al langer. We zijn collectief op zoek naar bijzondere plekken waar we ons even kunnen terugtrekken en opladen. Genieten van de natuur, proeven van eerlijke en gezonde gerechten en gelijkgestemden ontmoeten. Daarom bevindt deze plek zich in middenin het National Park Hohe Tauern en vind je hier een spa, een natuurlijk zwembad en talloze restaurants. Zes om precies te zijn. Kwestie van deze natuurcocon niet te moeten verlaten. Van fine dining over typisch Tirools tot verfijnde vegetarische creaties.

6. Döllerer

Foodie imperium met stamboom

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Patrick Langwallner, Döllerer

Dit verhaal begint zo’n 100 jaar geleden met een eenvoudige slagerij/bistro in het kleine dorpscentrum van Golling. Ondertussen is Döllerer een instituut en een van de top gastronomische bestemmingen in Oostenrijk. Goed voor een eigen universum. In de Wirtshaus-Inn eet je nog steeds stevige lokale klassiekers, in het restaurant voor genieters serveert de gelauwerde chef gesofisticeerde gastronomie, in de Enoteca wachten lekkere wijnen met bijpassende hapjes en wie smakelijke souvenirs, worsten en andere huisgemaakte charcuterie, wil inslaan moet in Döllerer’s Feine Kost zijn. Fans kunnen ook blijven logeren en dankzij een van de workshops zelfs leren van de chef.

7. DAS VOGL Zell am See

Met een toefje glamour

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© MAVIDA Das Vogl

Lokaal, persoonlijk en eerlijk. Dat is het motto van dit restaurant in Zell am See. Open voor hotelgasten maar ook passanten zijn welkom om een glas wijn of een koffie te drinken of meteen voor het meergangenmenu te gaan. Vrijheid blijheid dus. Kijk goed om je heen, MAVIDA, waar HAIDVOGL in huist, is niet je standaardhotel. Hier kun je bijvoorbeeld ook een helikoptervlucht of een Porsche boeken. Dus misschien zit je wel naast een bekende Oostenrijker.

8. Kohlröselhütte

Culinair paradijsje in het groen

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Genuss am See GmbH

Een hut middenin een natuurreservaat. Pal aan de Ödensee vind je de Kohlröserlhütte. En beiden lijken met elkaar verweven. Het Gasthaus werd in 2015 dan ook uitsluitend met natuurlijke materialen gerenoveerd. Zo zijn de voegen met mos gedicht, net als vroeger. Dit is niet zomaar een hut, wel een culinair paradijs. Met huisgemaakte pesto van kruiden die rond het meer groeien. Zeer lokaal maar met internationale flair. Zo eet je hier Steiermarkse sushi, gemaakt met lokale forel en rijst. De chef gaat steevast aan de slag met duurzaam verbouwde, lokale producten en droomt van een eigen boerderij.

9. Seehotel Hubertushof

Slow food bij het meer

Laat je culinair verrassen in Oostenrijk
© Konstantin Kurasch

Al sinds 1914 strekt dit viersterrenhotel zich uit langs het meer, aan de Wörthersee. Een klein, maar zeer fijn hotel dat resoluut kiest voor slow food. Na een duik in het water of een sup-sessie geniet je dus van een huisgemaakt ijsje of installeer je je liever bij valavond in het tuinrestaurant Im Garten? Kwestie van optimaal van dat meerzicht te profiteren. Mag het nog wat ecologischer, goed nieuws, je kunt gewoon naar het hotel sporen en in de omgeving wachten bovendien epische fietsroutes. En daarna heb je die apérol in de levendige bar Living Room écht verdiend.

Meer weten over al die andere duizelingwekkende plekken in Oostenrijk?