Jouw ritueel voor meer ochtendenergie

Iedereen droomt van meer energie ’s morgens, maar hoe haal je echt het beste uit je ochtend? Met dit ochtendritueel spring je elke dag uit je bed.

1. Denk aan je slaapcyclus

Energiek opstaan begint met een doordachte planning. Wist je dat we slapen in cycli van 90 minuten? Volgens onderzoek is 7,5 uur een mooi slaapgemiddelde, mik dus daarop als jij je wekker instelt. Wil je echt zeker zijn dat je op het juiste moment wakker wordt, gebruik dan applicaties zoals Sleepcycle, die analyseren je slaap en wekken je op het juiste moment.

2. Start met stretching of ochtendyoga

Wat doet een kat of hond bij het ontwaken? Juist, ze stretchen heerlijk! Zo komt je bloedcirculatie op gang en maak je stijve spieren los. Waarom zou jij daar geen tijd voor hebben? Leg je yogamat al klaar voor je naar bed gaat, zo heb je ’s morgens – voor je douche – tijd voor een kleine ochtendsessie van 15 minuten of langer. Pluk inspiratie van het internet, wij zijn bijvoorbeeld dol op deze ochtendsessie van Rituals. Raak je moeilijk uit je bed, doe dan enkele yogaoefeningen in je bed of strek je goed uit voor je opstaat.

3. Klaar voor koude douche

Een koude douche zorgt voor een zachte huid, verbetert je bloedsomloop en detoxt je organen. Bovendien wek jij je lichaam met een kleine adrenalinestoot, die je hersenen wakker maakt en zorgt voor meer mentale kracht. Veel voordelen op enkele minuten tijd! Ben je koelbloedig en is opstaan met koud water echt geen ritueel op jouw maat, begin dan met een warme douche en spoel je doucheschuim op 20 seconden af met koud water. Is het gelukt? Beloon jezelf en smeer je in met een heerlijke bodycrème of lichaamsolie.

4. Ochtendgeuren

De geur die jij kiest voor je lichaam en interieur heeft een diepe uitwerking op je humeur. Vele oude tradities uit het Oosten weten dat al eeuwenlang, zo verfrist dennengeur je geest en verbetert het je stemming. Appelsien heeft dan weer een ontspannend en opbeurend effect. Smeer je in en parfumeer je met de geur waaraan jij nood hebt en laat de geuren terugkomen in je interieur met een geurkaars of heerlijke handcrème in de keuken.

5. Kickstart ontbijt

Een powerontbijt geeft je de nodige energie, maar ook een beetje tijd voor jezelf en met je gezin, voor je aan je dag begint. Maak er in het weekend een echt familiemoment van en experimenteer met gezonde wafels of pannenkoeken. Tijdwinst tijdens de week? Laat je havermout een nachtlang weken in wat melk of yoghurt, ’s morgens voeg je dan nog vers fruit, granen en zaden toe. Maak je ochtendboost compleet met pittige gemberthee (goed voor je spijsvertering) of verwikkende groene thee. Durvers maken een Indiase chai latte en doen er verse kaneel bij, dat verhoogt de concentratie.

Open je hart!

Zoek je kant-en-klaar ochtendritueel in de badkamer? Probeer eens het limited edition Anatha-ritueel van Rituals, met verzorgingsproducten gebaseerd op de eeuwenoude Indiase chakrafilosofie. Anahata is de hartchakra en staat voor compassie en vriendelijkheid. Kun je de dag nog beter starten?

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.