Jong Keukengeweld chef Kevin Lejeune zet kalfsvlees in de spotlights deze winter
Kevin begon op 14-jarige leeftijd aan de hotelschool in Namen. ” Ik volgde eigenlijk mijn broer, ik wist namelijk zelf niet wat ik wilde doen “, vertelt de chef al lachend. ” Studeren en ik dat was niet echt een goede match. Na 1 jaar op de hotelschool ben ik gestopt en gestart met een leercontract. “
Kevin leerde de stiel bij de besten. Van Lemonnier in de Ardennen via L’Éveil des Sens tot La Paix in Brussel. “Ik kwam daar met het idee dat La Paix een vleesrestaurant was (kijkt me veelbetekenend aan). Ik kende Davids stijl helemaal niet. Het was voor mij écht een geweldige ervaring. Na 4 maanden werd ik zijn souschef en bleef ik er maar liefst 10 jaar”.
Tijd voor een eigen avontuur
In zijn eigen restaurant La Canne en ville behaalde Kevin ook snel een eerste ster. ” De wereld van sterrenrestaurants … dat is mijn universum, daar voel ik me thuis. Ik hou van koken op de manier dat ik dat nu doe. Dit is wie ik ben en ik zal nooit veranderen (lacht).
De chef houdt van vlees. ” Ik ben een grote vleeseter. Ik wil mensen bewijzen dat je vlees van goede kwaliteit mag eten. Eet geen enorme hoeveelheden, maar kies bewust voor een kwaliteitsproduct. Zo koop ik kalfsvlees bij producenten die het dier met respect grootbrengen en voederen met goede ingrediënten. En geloof me vrij, dat maakt écht het verschil op het bord. “
Kalfsvlees, een echte europese specialiteit
Kevin werkt graag met verse producten. De groenten komen uit zijn eigen moestuin. Het restaurant volgt de seizoenen. Zijn kalfsvlees haalt hij bij betrouwbare partners, Belgisch of Frans. “Ik wist niet dat België, naast Frankrijk en Italië, één van de grootste kalfsvleesproducenten was. Maar dat verbaast me niks, onze culinaire cultuur ligt toch vooral in het eten van kwaliteitsproducten. “
Gerechten uit grootmoeders keuken met een modern tintje
Kalfsvlees herinnert hem aan zijn jeugd, aan de familietafel bij zijn grootmoeder. “Mijn eerste herinnering? Kool gevuld met kalfsvlees, een gerecht van mijn oma. Daar hou ik van: smaakvolle en tegelijkertijd eenvoudige bereidingen. “ Zijn favoriete stukken zijn kalfszwezerik en kalfswang. ” Veel mensen geven de voorkeur aan kalfsribben of kalfsfilet. Stukken die ze nobeler vinden. Maar ik daag hen uit. Probeer eens iets anders. Wij maken zoveel mooie, ongelofelijk lekkere dingen klaar met kalfswangetjes. “
Zin om zelf aan de slag te gaan? Kevin verklapt je graag hoe hij het lievelingsrecept uit zijn jeugd een modern tintje heeft gegeven: gevulde kool met kalfsborst en shiitake en aardappelpuree.
Lees hier het volledige interview met Kevin Lejeune en ontdek nog twee overheerlijke recepten van de jonge topchef: kalfstartaar met karnemelk, nori en snijbietblaadje en kalfsfilet met Comté kaas, coppa en pompoenpitten met een pompoenrisotto
Zin om meer te weten over kalfsvlees en inspirerende gerechten te ontdekken? Surf dan naar gekopkalfsvlees.be