In Leukerbad is er 365 dagen per jaar iets leuks te beleven

© My Leukerbad AG
Zwitserland Toerisme
Zwitserland Toerisme
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

5 april 2022, 15:04 Bijgewerkt op: 2 mei 2022, 15:09

Geef toe: van de naam alleen al word je vrolijk. Leukerbad in Wallis is het grootste en hoogst gelegen kuurstadje in de Alpen. Of je nu een vakantieganger bent die van actie houdt of eentje die vooral wil relaxen: in Leukerbad komt iedereen aan zijn trekken omdat er zoveel te doen is.

Dompel je onder in een van de thermen

65 warmwaterbronnen, 3 publieke thermen, 5 hotels met eigen kuurbaden. De cijfers die het grootste thermenoord van de Alpen kan voorschotelen zijn indrukwekkend. Elke dag borrelt in Leukerbad zo’n 3,9 miljoen liter water uit de rotsen, met een temperatuur van 51°C.. Ideaal om na je wandeling in het weldadige water te bekomen van de geleverde inspanningen. De geweldige Alpentherme zijn de rustigste baden, met naast de binnen- en buitenthermen ook het uitgebreide Walliser saunadorp. Dé absolute aanrader is een twee uur durend bezoek aan het sfeervolle Romeins-Ierse bad, waarvoor je moet reserveren. Je doorloopt er de 11 etappes van het Romeinse kuren, van het warme Tepidarium tot een massage met zeep en borstel. De drukkere Leukerbad Therme zijn een groot watersportcomplex met kuurfaciliteiten. De kers op de taart? Het Champagne-ontbijt in het bad!

Warmwaterbron met uitzicht
Warmwaterbron met uitzicht© My Leukerbad AG

Ga wandelen op de Gemmi

Leukerbad is een paradijs voor wandelaars die van adembenemende bergpanorama’s houden. Je vindt er talloze trajecten voor gemoedelijke of wat uitdagender wandelingen, van gewone wandelpaden tot echte alpinetochten. Zeker niet te missen is de historische paswandeling via een muilezelpad over de Gemmipas. Deze klassieker onder de klassiekers voert je vanuit Leukerbad omhoog naar de gigantische rotsen van de 2.346 meter hoge Gemmi, een steile en lange klim. Daarna daal je af langs de idyllische Daubensee richting bergstation Sunnbüel/ Kandersteg. Een fantastische tocht van minstens vijf uur, die wel een zeer goeie conditie vereist. Wil je een makkelijker traject, dan kies je voor de Thermalquellen-Steg, die je via een stalen constructie helemaal doorheen de Dala-kloof voert waar diep onder je voeten de warmwaterbronnen opborrelen. Ook leuk zijn de loodrechte Albinenladders, de oudste en langste Via Ferrata van Zwitserland. Niet voor wie een tikje hoogtevrees heeft!

Daubensee tussen Gemmi en Kandersteg
Daubensee tussen Gemmi en Kandersteg© My Leukerbad AG

Spring in het zadel voor een zonovergoten fietstrail

Niets zo leuk dan een wandelweek af en toe afwisselen met een fietsdag. In Leukerbad vind je een 225 kilometer lang netwerk van fietspaden die je langs coole trails door de streek loodsen. Er zijn makkelijke routes voor mountainbikers zoals de Dala Kultur-route, die je via technisch eenvoudige trajecten door geurende naaldwouden naar het wijndorp Varen voert. En er zijn uitdagende endurotrips in een echt berglandschap, zoals de Torrent Trail. Die 29 kilometer aan singletracks vereisen de nodige behendigheid, maar voortdurend word je beloond voor je inspanningen. Hoog boven het Rhônedal ontdek je immers supercharmante verborgen plekjes, zoals idyllische bergdorpjes en fenomenale landschappen met vierduizenders.

Fietstrail
Fietstrail© My Leukerbad AG

Proef een lokaal wijntje en geniet van het landschap

Trek gekregen van al dat sporten? Dan mag een bezoekje aan het zonnige Varen zeker niet ontbreken. Hét wijndorp van Leukerbad telt tientallen wijngaarden, die zich uitstrekken op zonnige terrassen in de vallei. Al sinds 1241 wordt hier wijn verbouwd, en tegenwoordig vind je hier 9 wijndomeinen van de Pro Varen Cooperatieve. Samen produceren die zo’n 800.000 flessen per jaar. Een uitstekende manier om kennis te maken met die lokale wijn en te genieten van het betoverende terraslandschap is de Pfyfoltruweg Varen. Deze wandeling van anderhalf uur laat je kennismaken met de intense relatie tussen de wijndomeinen en de natuur. Vandaar ‘Pfyfoltru’, een lokaal dialectwoord voor vlinder.

Wijndorp Varen
Wijndorp Varen© My Leukerbad AG

Spot de lammergier in zijn habitat

Het natuurpark Pfyn-Finges is de thuishaven van de lammergier, met zijn 2,5 meter spanwijdte de grootste vogel in de Alpen. Elke woensdag kun je een begeleide excursie op de Gemmi meemaken, die je laat kennismaken met de fauna en flora van de habitat van de lammergier. En met een beetje geluk krijg je de imposante vogel ook in het echt te zien. Een andere kick beleef je in het natuurpark op de Bhutanbrug. Deze 134 meter lange hangbrug over de Illgraben leidt naar het Pfynwoud, en zorgt vast en zeker voor de nodige sensaties.

Lammergier
Lammergier© My Leukerbad AG

Ook naar Wallis? Boek dan je verblijf via de Wallis shop