In de Franse bergen kom je thuis

© Atout France/PHOVOIR

Al aan het fantaseren over de volgende zomertrip? Begrijpelijk, zeker wanneer de Franse bergen op het verlanglijstje staan. Zelden valt de knop met het hele gezin makkelijker om te draaien dan op Franse hoogtes, nergens is het zaliger relaxen dan in een prachtige alpenweide… Wandelen, zwemmen, mountainbiken, skaten, of liever tot rust komen bij een warmwaterbron, in de ligstoel of met een versgebakken pannenkoek? Sportief-actief dan wel met de pauzeknop op ‘on’, in de Franse bergen kom je met z’n allen thuis. Zelfs op vakantie.

Nee, met kleine peuters in huis hoeft een zomervakantie niet noodzakelijk een all-informule met zwembad te betekenen, net zomin als een reis met tieners onherroepelijk naar het eerste het beste hotel met een vlekkeloze wifiverbinding hoeft te leiden. Ook met kinderen van 0 tot 18 blijven de mogelijkheden onderweg groot. Dat bewijzen de Franse bergen jaar na jaar: de to-dolijst is er schier eindeloos. Een greep uit het mooi gevarieerde aanbod:

Is wandelen met de buggy op vlakke wegen vaak al een klus, in de bergen lijkt het vrijwel onmogelijk. Goed om weten dus dat in Cres-Voland/Cohennoz veilige paden werden aangelegd, 100% kinderwagen-proof. Van 30 minuutjes stappen tot een pittige anderhalf uur, er is voor elke buggy wat wils. Meer info op www.valdarly-montblanc.com.

De to-dolijst in de Franse bergen is eindeloos

Mag het wat spannender? In Courchevel kan klein grut tussen 3 en 10 zich heerlijk uitleven in twee accroparken, inclusief een kabelbaantje over een kleine wildwaterrivier. In ‘Le Pré du Kosa’ in Valloire vind je vertier voor het ganse gezin: levensgrote bordspelen wisselen er soepel af met een leeshoek en ligzetels. In La Clusaz waan je je dan weer een adelaar op een adembenemende kabelbaan die snelheden tot 70 km per uur haalt. Zin om even uit te rusten? Dan is de mooiste spa van de Alpen zeker een bezoekje waard: in de Deep Nature Spa Arc 1950 vind je 1000m² puur genot met baden, masserende jets, hamams en een jacuzzi. Ontspannen kan hier van zonsopgang tot zonsondergang!

In de Franse bergen kom je thuis
© Atout France/PHOVOIR

Gezinspas

Een geslaagde vakantie in elkaar puzzelen is niet altijd een makkie. Aan een gebrek aan informatie ligt dat doorgaans niet, wel aan een handig en overzichtelijk aanbod. Enkele gezinspassen spelen daar behendig op in. Ze bundelen activiteiten en bieden gunstige kortingen aan, zoals de slimme zomerpas Pyrénées 2 Vallées, verkrijgbaar bij toeristenbureaus in de streek maar ook via het internet. Een van de leukste uitjes voor jong en oud hier is ‘Le Pumptrack’ aan het meer van Génos-Loudenvielle: een parcours om te steppen, skaten, rolschaatsen, BMX’en, mountainbiken en – voor de kleinsten – de loopfiets uit te proberen.

Wie naar de Vars-streek trekt, steekt er best een Multi-Activité kaart op zak. Deze pas hanteert 3 verschillende prijscategorieën: wil je er gaan raften, zwemmen, biken of wandelen, bereken dan op voorhand welke prijsformule de meeste voordelen oplevert.

Een blijvend succes sinds 2009 is de ‘Multi-Pass’ in Portes du Soleil: de kaart, te koop voor 2 euro per dag per persoon vanaf 5 jaar, biedt gratis toegang tot zwembaden, ijsbanen, tennispistes, skiliften, culturele sites, noem maar op. De ideale manier om betaalbaar te kunnen genieten van de vele actieve mogelijkheden die de 12 skistations van Portes du Soleil ook in de zomer blijven aanbieden.

In de Franse bergen kom je thuis
© Atout France/PHOVOIR

Famille Plus

Een label waardoor je met zekerheid weet: dit is de ideale plek voor gezinnen met kinderen. Dat is het keurmerk ‘Famille Plus’. Dorpen met het label zorgen voor een persoonlijk onthaal, een animatieprogramma, aangepaste tarieven en activiteiten voor jong en oud, professionele opvang voor de kleintjes en winkels en diensten binnen handbereik. Alle bergdorpen met het label vind je terug op nl.france-montagnes.com/famille-plus. Zelden was een vakantie zo prettig te organiseren!