IJsbaden in Oostenrijk

© Österreich Werbung, Nina Baumgartner, thecreatingclick.com

Het klinkt als een uitdaging voor avonturiers: een bad in een half dichtgevroren meer. Toch is de Californische Patricia Schuhmacher geen waaghals. Voor haar is ijsbaden een manier om in het nu te zijn. Het geeft haar energie. En daardoor ging ze van de Oostenrijkse winters houden. Volgens kenners is winterzwemmen zelfs goed voor hart, afweer en nachtrust.

Ergens in het sprookjesachtige SalzburgerLand ligt Altenmarkt-Zauchensee. Patricia Schuhmacher staat hier in badpak aan een archetypisch bergmeer. Het is helemaal dichtgevroren, op één uitgezaagd gat na. Ze haalt diep adem en laat zich langzaam in het donkere water glijden: “In het begin is het een schok, alsof je lichaam in brand staat en je niet meer kunt ademen.”

Endorfinen

Patricia groeide op in het zonnige Californië, maar verhuisde voor de liefde naar Oostenrijk. Daar moest zij flink wennen aan de ijzige winters. Tot ze besloot om de confrontatie met de kou aan te gaan. Ze liet zich inspireren door haar man, een enthousiaste winterzwemmer. Eerst begon ze met koude douches, vandaag zwemt ze zelfs tijden de winter in rivieren of vijvers in haar buurt: “Door het koude water maak je endorfinen aan. Dat heeft mijn stemming en mijn houding tegenover de winter verbeterd. Tijdens een ijsbad moet je alles loslaten en focus je alleen nog op je ademhaling. Je bent helemaal in het hier en nu.”

IJsbaden in Oostenrijk
© Österreich Werbung, Nina Baumgartner, thecreatinglink.com

Gezondheidsboost

Is zo’n ijskoude zwempartij ook goed voor je gezondheid? Nieuw is de trend alvast niet. De kracht van koud water werd al in de tijd van Hippocrates voor gezondheidskuren gebruikt. Ook de Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof is al jaren overtuigd van de heilzame werking.

Volgens kenners zou een kort bad in water van 0°C alvast goed zijn voor hart en bloedsomloop. Ook je afweer wordt daardoor versterkt. Verder kan koud water acute gewrichts- of reumatische pijn verbeteren. Hoezo? De korte koudeschok triggert de aanmaak van adrenaline, dopamine en ontstekingsremmende corticoïden.

Beter slapen

Koud water kan zelfs helpen bij slaapstoornissen. Van een korte, ijskoude douche word je klaarwakker, maar van een langer koudebad wordt je lichaam vooral moe. Dat komt omdat de kou je stofwisseling verhoogt. Dat vraagt veel energie, bijgevolg slaap je daarna veel beter.

Mentale kracht

Sommige vrouwen die last hebben van menstruatiepijn of overgangsklachten zweren bij ijskoude baden. Dit helpt hun lichaamsbewustzijn te vergroten, waardoor zij hun lichaam ook beter leren aanvoelen. Patricia Schuhmacher vindt vooral dat winterzwemmen haar wilskracht en zelfvertrouwen heeft verbeterd. Want in ijskoud water stappen is uiteindelijk een overwinning – je verlegt je grenzen. Noem het gerust een ‘Himalayagevoel voor onsportieve mensen’.

Tips voor winterzwemmers

IJszwemmen kan gezond zijn, zolang je het verstandig doet. Het risico op onderkoeling of verdrinking bestaat altijd. Wie aan astma, hoge bloeddruk of hartproblemen lijdt, overlegt best met zijn arts.

* Wen stap voor stap aan ijskoud water. Begin met frisse douches en blijf steeds langer onder het ijzige water staan.

* Bouw langzaam op en oefen voldoende. Het kan weken duren voor je klaar bent om in een koude zee of vijver te gaan.

* Spring nooit in koud water. Dompel eerst je handen onder, maak dan je gezicht nat. Stap tijdens het uitademen langzaam in het water.

* Beperk je koudebad tot een paar minuten.

* Ga nooit alleen zwemmen, neem voor de veiligheid een buddy mee. Of ga op zoek naar een groep of club van ‘ijsberen’ in je buurt.

* Zorg voor en na de koude duik voor warmte. Droog je snel af en trek warme kleren aan, anders blijft je lichaam afkoelen. Ook een kop warme gemberthee is een aanrader.

* Ga niet te turnen na een ijsbad. Dat kan je bloedsomloop overbelasten en in het slechtste geval tot een shock leiden.

Meer info over ijsbaden en ander wintergenot op austria.info

The current regulations with regards to the pandemic can be found on austria.info.