Iedereen aan de smartwatch

© iStock

Alles en iedereen online? Wat ooit als een marketingkreet klonk, lijkt vandaag stilaan waarheid. En de mogelijkheden nemen alleen maar toe als we straks met z’n allen de smartwatch omdoen.

Marketeers hebben het over de Batman en Robin van de online devices. Batman is de smartphone, Robin de smartwatch. Ze staan elk apart hun mannetje, maar samen vormen ze een dynamic duo. Waarom kent de smartphone zo’n groot succes? Omwille van de gebruiksvriendelijke apps? Uiteraard, maar bovenal omdat we het toestel altijd en overal op zak hebben. De smartwatch staat wat dat betreft nog net iets dichter bij zijn eigenaar. Grappig detail: het traditionele polshorloge raakte de voorbije jaren in onbruik omdat de smartphone ons vertelt hoe laat het is. De smartwatch herstelt een oude service: hoe laat het is, lees je af op het toestel aan je pols. Alleen kan dit toestel intussen veel meer dan dat traditionele polshorloge.

Gebruiksgemak

De smartwatch zorgt voor nog meer gebruiksgemak. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos, zeker in combinatie met een smartphone. Meer nog, in heel wat gevallen schuilt de toegevoegde waarde van de smartwatch in het feit dat het toestel optreedt als het verlengstuk van de smartphone. Enkele voorbeelden maken snel duidelijk waar die toegevoegde waarde zich situeert.

In veel gevallen schuilt de toegevoegde waarde van de smartwatch in het feit dat het toestel optreedt als het verlengstuk van de smartphone.

Is er verbinding met je smartphone, dan zie je op je smartwatch meteen wanneer er e-mails of andere berichten zijn binnengekomen. Je hoeft dus niet constant naar je smartphone te grijpen. Bovendien kun je via de smartwatch snel een kort antwoord sturen. Verder is de smartwatch handig om alerts en notifications te ontvangen: verwijzingen naar je agenda of korte berichten met verkeersinformatie, breaking news of beursinfo. Evengoed gebruik je het toestel om muziek te beluisteren, via een draadloze verbinding met een koptelefoon, of biedt het assistentie bij sportactiviteiten en de monitoring van je gezondheid.

Stembesturing

Het display van een smartwatch is klein. Dat lossen de leveranciers op met stembesturing. Het is precies wat de term laat vermoeden. Je zegt aan je smartwatch wat je wil. Voor je je daardoor James Bond waant: we kennen die technologie al van de smartphone en van de stembesturingssystemen in auto’s. Nog makkelijker – en ook iets discreter – is de oplossing die Samsung bedacht voor zijn Gear S2 smartwatch: door te draaien aan de ring rond de wijzerplaat krijg je meteen toegang tot meldingen en applicaties.