Hotels en gastronomie in Gstaad: de Hemel op Aarde

© Hanna Büker

Zwitserland heeft een imago waarbij vaak de woorden luxe, premium en kwaliteit vallen. De regio Gstaad doet daar nog een schepje bovenop. De Alpentoppen waardig zijn hotels en gastronomie hier van een spectaculair hoog niveau.

Celebrity’s uit de meeste diverse sectoren – film, mode, kunst, koningshuizen – vertoeven graag in Gstaad. De vele vormen van wintersport en het verrassend grote aanbod van zomeractiviteiten verleiden al lang toeristen met een oog voor comfort, natuur en échte ontspanning. Diepgewortelde Alpentradities, een vleugje glamour en een speciale flair vormden Gstaad tot een ‘andere’, verfrissende verblijfplaats. Die aantrekkingskracht maakte van Gstaad geen wereldvreemde reisbestemming. Integendeel: de plek is altijd down-to-earth en authentiek gebleven.

Gevarieerd hotelaanbod

De regio Gstaad huisvest onwaarschijnlijk veel luxe- en prestigehotels. Dat is het logische gevolg van de aantrekkingskracht. De populariteit van Gstaad begon met de vestiging van internationale scholen, zoals het befaamde Institut Le Rosey. Studenten én hun docenten, vrienden en familieleden werden ambassadeurs voor het elegante leven in het Alpendorp. De Montreux Oberland Bahn, nu de GoldenPass Line, maakte begin 20ste eeuw de regio toegankelijk voor het toerisme.

Hotels en gastronomie in Gstaad: de Hemel op Aarde

De top van de top

Vijf 5*S-hotels en één 5*-hotel vormen het luxehart van het huidige Gstaad. Gstaad Palace Hotel (het vlaggenschip van de Zwitserse hotelsector), The Alpina Gstaad, het meer dan 110 jaar oude Park Gstaad, Le Grand Bellevue en het boutique hotel Ultima Gstaad zijn ‘vijf sterren superior’-hotels. Op afwerking, comfort en bediening valt hier weinig tot niets aan te merken. Het vijfsterrenhotel Ermitage Wellness- & Spa Hotel is, zoals de naam het al doet vermoeden, een hotel met een enorme focus op absoluut welbehagen. Ook Alpina Gstaad (met een Six Senses spa) en Le Grand Bellevue staan hoog aangeschreven in wellnessland. Dat is geen toeval: wellness is, samen met de gastronomie en de frisse berglucht, van groot belang voor Gstaad. De slogan “Gstaad, come up – slow down” onderstreept hoe sterk ontspanning verbonden is met deze bestemming.

The Alpina Gstaad
The Alpina Gstaad

Ook andere hotels in de regio Gstaad koppelen comfort aan een warm onthaal en een uitgebreid dienstenaanbod. Alles samen zijn er 45 hotels in de regio Gstaad. Dertig procent van de bezoekers zijn gezinnen. Hotels spelen daarop in met aangepaste accommodaties en, uiteraard, met activiteiten voor het hele gezin. Ook voor kinderen is Gstaad een place to be!

Gastronomie

Wandelen, sporten of gewoon ontspannen: daar krijgt een mens honger van. En eten tijdens je vakantie, dat mag een beetje verwennerij zijn. Er is slechts één moeilijke vraag in Gstaad: ‘Waar eten we vanavond?’ De keuze is overweldigend. De traditionele keuken vind je op 107 plekken, raclette en fondue op 59. Ook de Aziatische (7) en de Italiaanse 23) keuken is vertegenwoordigd. Tal van restaurants in Gstaad worden erg gewaardeerd door gidsen als Michelin en Gault&Millau. Na elk restaurantbezoek is er altijd weer een verhaal te vertellen!

Tussendoor kan je ook terecht in gezellige koffiebars en tearooms. Op wandel? Er zijn 26 bergrestaurants en 80 te bezoeken melkerijen.

Hotels en gastronomie in Gstaad: de Hemel op Aarde
© Hanna Büker

Flaneren als nergens anders

De autovrije promenade met een keur aan chique boetieks, galeries en goede restaurants is de perfecte plek voor een rustige wandeling en ontspanning. Gstaad krijgt extra punten voor zijn agenda van internationaal gerenommeerde topevenementen. Ook individueel zijn topactiviteiten mogelijk. De wandelingen in de regio garanderen spectaculaire panorama’s en ervaren organisatoren ter plekke vervullen de meest uiteenlopende wensen van bezoekers. Sightseeing vluchten? Er is een luchthaven in Saanen en er zijn zes landingsplaatsen voor heli-skiën. Iets helemaal anders zijn de romantische ritten met paardenkoetsen. Kortom: Gstaad biedt een ongeëvenaard aanbod van diensten, aangepast aan elk seizoen.

Hotels en gastronomie in Gstaad: de Hemel op Aarde
© Melanie Uhkoetter

Reis je naar Zwitserland, hou dan rekening met de op dat moment geldende Covid-19 maatregelen. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de websites van de Federale Overheid.