Het Westerwaldpad: van de ene verbazing in de andere

Rijnland-Palts is een puur wandelparadijs. Bijna elke deelstaat heeft zijn eigen langeafstandsroute die perfect opdeelbaar is in kleinere dagtrajecten. Verschillende routes werden al bekroond met prestigieuze wandelprijzen. Wij verkennen het Westerwaldpad, een 235 kilometer lange wandeling door de gelijknamige deelregio. We stappen door bossen, genieten van prachtige uitkijkpunten en proeven van heerlijke streekproducten.

De korte en lange wandelroutes in Rijnland-Palts zijn goed bewegwijzerd. De routes sluiten ook aan op het openbaar vervoer waardoor je gemakkelijk terug naar je startpunt kan gebracht worden. Je kan er ook kant-en-klare wandelarrangementen boeken om het je tijdens je actieve vakantie nog gemakkelijker te maken.

Zestien dagtochten

Het Westerwaldpad: van de ene verbazing in de andere

Het Westerwald, een deelregio van Rijnland-Palts, is voor meer dan 40% bedekt met bossen. Geen wonder dat het Westerwaldpad vooral door de bossen in de prachtige heuvels slingert. De 235 kilometer lange wandeling is perfect in te delen in zestien dagtochten van telkens gemiddeld 15 kilometer. De ‘Westerwaldsteig’ en de WällerTouren, extra lusjes onderweg, zijn goed bewegwijzerd. Langs de route die van oost naar west loopt, vind je tal van logiesmogelijkheden, zoals campings diep in de natuur, gezellige B&B’s en familiale hotelletjes. Hoewel de route nog niet zo lang bestaat, viel ze al meermaals in de prijzen. Net als verschillende andere routes in de deelstaat Rijnland-Palts behoort het Westerwaldpad tot de ‘Top Trails of Germany’. De reden is niet ver te zoeken. Het Westerwaldpad doet alle hoogtepunten van de regio aan. Je stapt over hoogvlaktes, beklimt steile avontuurlijke hellingen en dwarst uitgestrekte bossen waar je een speld hoort vallen. Onderweg kan je kastelen, kloosters, historische steden en pittoreske dorpjes bezoeken.

Niets dan hoogtepunten

Het Westerwaldpad: van de ene verbazing in de andere

De wandeling door het Westerwald is vooral een ontmoeting met de natuur. De hoogtepunten op de route mag je gerust letterlijk nemen. Waar de eerste dagetappe nog De Grote en de Kleine Stenen Kamers aandoet, ondergrondse woonkamers van de prehistorische mens, klim je de tweede dag al naar het dak van het Westerwald. De Fuchskaute biedt met zijn 657 meter boven de zeespiegel een mooi vergezicht op de omliggende basalthoogvlakte. Tijdens de zesde dagtocht bereik je de Alpenroderhut die een panoramisch uitzicht biedt op het bijzondere laaggebergte. De elfde dag beklim je de 389 meter hoge Beulskopf met zijn mooie uitkijktoren en de vijftiende dag doe je het ene na het andere uitkijkpunt aan op de heuvels langs de rivier Wied.

Historisch erfgoed

Stöffelpark
Stöffelpark

De toon wordt al meteen gezet op de startplaats in het Hessische dorpje Herborn. Rond de markt staan verschillende vakwerkhuizen van meer dan 400 jaar oud. De barokke leeuwenfontein maakt het plaatje af. Ook onderweg kom je heel wat erfgoed tegen. In het Stöffelpark bijvoorbeeld gaat het over geologie en hoe de industrie begin twintigste eeuw het basalt, het zwarte goud van deze regio, wist te ontginnen. Het kuuroord Bad Marienberg is op veel vlakken een parel, maar wandelaars verkiezen er toch vooral het leuke blotevoetenpad met zijn achttien verschillende bodems. Andere ‘verplichte’ stopplekken zijn de kasteeltuinen van Hachenburg, het klooster Marienstatt of het kerststallendorp in Waldbreitag. De laatste dag volg je een tijdlang de limes, de Romeinse grensposten. De limes zijn Unesco-werelderfgoed. In het interactieve Römerwelt nabij Bad Hönningen kom je er alles over te weten.

Zicht op het klooster Marienstatt.
Zicht op het klooster Marienstatt.

Unieke natuurwandeling

De met leds verlichte druipsteengrot Herbstlabyrinth nabij Breitscheid sluit de eerste dagetappe in schoonheid af. De derde dag sta je zeker uren te turen naar de vele trekvogels op het stuwmeer van het Krombachdal en een dag later passeer je midden de bossen de mysterieuze Seitenstein, een unieke basaltrots. Dezelfde dag wring je je een weg door de 1 kilometer lange en smalle Holzbachkloof met zijn brokken basalt en omgevallen bomen. Kinderen genieten op de achtste dag van het wildpark in Bad Marienburg en avonturiers smullen van het natuurpad ‘Weltende’, Duits voor het einde van de wereld, op de tiende wandeldag.

Zicht op de Holzbachkloof.
Zicht op de Holzbachkloof.

Het Westerwaldpad is een langeafstandswandeling met voor elk wat wils. De dagtochten zijn niet al te zwaar, bevatten heel wat leuke stops en elke startplaats en bestemming is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wil je nog meer weten over fietsen in Rijnland-Palts? Check dan zeker www.rijnland-palts.nl/zien-en-doen/fietsen/

Download ook de gratis route-app van Rijnland-Palts, zowel beschikbaar voor Android als Apple.

Lees hier de andere artikels van dit dossier.