Het mysterie van de Wiegensee.

© Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Natura 2000 beschermt de mooiste natuurgebieden van Europa. Het venengebied rond de Wiegensee bij Gaschurn hoort daar ook bij. Het is een heerlijk habitat voor zeldzame planten- en dierensoorten. En ja, het is ook dé plaats voor zalige natuurwandelingen. Stap een dag met een natuurgids mee.

Wandelen doorheen een uniek natuurgebied in hartje Montafon

Gerlinde Manz-Christ is onze wandelgids in dit prachtig stukje Vorarlberg. ‘Ik ben een natuurdiplomaat’ zegt ze. ‘Ik probeer spannend en speels uitleg te geven over dit bijzondere venengebied rond de Wiegensee. En ik toon hoe je van die natuur gebruik kan maken om ook als mens terug op krachten te komen.’

Het mysterie van de Wiegensee.
© Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Een diplomaat met een missie, dat is duidelijk. Ze begeleidt ons tijdens onze tocht naar het Natura 2000-gebied boven Partenen in Vorarlberg. Planten zorgen op 1.900 meter hoogte voor een natuurlijke dam, waardoor de Wiegensee is ontstaan: meteen het oudste stuwmeer van het Montafon, een Europees unicum én een ongerept veenlandschap dat een bijzonder mysterieuze sfeer uitstraalt. Gek genoeg is die bijzondere sfeer het duidelijkst als de zon niét schijnt.

Arenden en valken

We wandelen, observeren, genieten van zoveel schoons in dit ongerept stuk natuur. Het meer ligt als een wieg in een holte tussen twee hellingen. Vandaar de naam, horen we.

Het mysterie van de Wiegensee.
© Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

We moeten wel voorzichtig zijn en de adviezen van onze gids goed opvolgen. Op bepaalde plaatsen is het absoluut verboden om op het veen te stappen. ‘Je zou de prille vegetatie onherroepelijk beschadigen.’ Respect voor zoveel moois moet voor elke wandelaar de evidentie zelf zijn. Vorarlberg koestert terecht zijn natuur.

Eigenlijk is een wandeling door dit mysterieuze veen als een ‘reis naar naar de toekomst’, vindt Gerlinde. ‘Veel meer dan zomaar een wandeling.’

In de buurt begeleidt ze ook tochten in Verwall, een ander Natura 2000-gebied: een vogelreservaat waar je steenarenden en slechtvalken kan observeren.

Diversiteit

De wandeling is op zich niet zo zwaar. Je neemt eerst de Tafamuntbahn. En van bij het bergstation van die lift loopt het dan zachtjes bergop tot bij het meer.

Het mysterie van de Wiegensee.
© Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

We wandelen dan verder naar de Alpe Verbella: een zalig panorama én de uitgelezen plek voor een hapje. Wat anders dan de lekkere Montafoner Sura Kees, de magere zure melkkaas die zo typisch is voor de streek?

Dan gaat het langs een steilere weg bergaf naar Ganifer, langs bergweiden en bergbossen, tot we uiteindelijk in Partenen aankomen. Het is een afdaling waarvoor je wel een goede conditie nodig hebt. Maar de inspanning wordt gecompenseerd door de pracht van de natuur en de wisselende landschappen die zo kenmerkend zijn voor Vorarlberg.

Klik hier en ontdek meer over het Venengebied.