Het glas halfvol

© iStock

Stress positief opvatten? Wat als dat de oplossing zou zijn? We hebben uiteraard elk ons eigen karakter en ook onze opvoeding speelt een rol. Maar een positieve houding kan men leren en vooral, onderhouden. Want om zich niet te laten meeslepen door de kleine dagelijkse zorgen of de verrassingen van het leven, kunnen we ons maar beter oefenen in het loslaten.

Bewegen

Regelmatige en gematigde fysieke activiteit (gematigd want indien excessief, is sport net een bron van stress!) laat ons toe het hoofd leeg te maken en de ademhaling in goede banen te leiden. Disciplines als yoga, tai chi of qi gong combineren een diepe ademhaling met mentale concentratie en zijn dus ideaal om de kalmte terug te vinden. Maar ook een simpele wandeling langs het huizenblok kan al wonderen doen.

Slapen

Het glas halfvol
© iStock

De nacht brengt raad, dat weten we al langer, maar het is beter om je zorgen niet mee te nemen naar bed. Je kan bijvoorbeeld een avondritueel bedenken dat je mettertijd zal helpen om te ‘deconnecteren’ en sneller in te slapen. Zorg voor een verluchte slaapkamer waar het niet te warm is, zonder dossiers die je herinneren aan het werk of schermen die je wakker houden. Vermijd ook te felle lichtbronnen, zo signaleer je aan je hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Gebruik indien nodig oordopjes om de omgevingsgeluiden buiten te houden. Het feit dat slaap herstelt, is geen mythe!

Ademhalen

De kunst van meditatie is niet aan iedereen gegeven. Maar ademhalen is dat wel. Soms volstaat het om gewoon te luisteren naar je eigen ademhaling, zonder ze te willen veranderen, en je te concentreren op de bewegingen die ze teweegbrengt. Je luistert naar je lichaam en je emoties zonder er een oordeel over te vellen. En hop, je bent al aan het mediteren!

Een beetje discipline en heel veel liefde


Isabelle d’Ornano, voorzitster van de Raad voor Toezicht en medestichtster van Sisley, deelt haar tips voor een harmonieus leven.

Isabelle d'Ornano
Isabelle d’Ornano© Sisley


“Er zijn stressfactoren gelinkt aan de omgeving die men kan vermijden, denk maar aan een te grote blootstelling aan de zon of aan tabak. En dan zijn er ook de factoren die simpelweg deel uitmaken van het leven. Men kan er niet onderuit en moet ermee leren omgaan. Hoe? Enerzijds, door goed het onderscheid te maken tussen wat men kan veranderen en wat niet. Verander ten goede wat je kan veranderen en aanvaard wat je niet kan veranderen. Meditatie kan hiervoor een interessante oefening zijn, maar ik ben evenzeer overtuigd van het leven door een positieve bril bekijken. Het glas halfvol zien eerder dan halfleeg, helpt ons vooruit te komen.


Anderzijds lijkt een goede levenshygiëne me noodzakelijk voor het welzijn. Ik heb het geluk dat ik een vrij gedisciplineerd karakter heb: ik heb altijd een beetje opgelet op wat ik eet, zonder daarom te overdrijven. Je moet uiteraard gezond eten, maar je moet je de dingen waar je van houdt absoluut niet ontzeggen! Mijn zoete zonde is zwarte chocolade. Gelukkig hou ik ook van bewegen, want men heeft niets voor niets.


Ten slotte is het ook essentieel om jezelf plezier te doen met een goede verzorgingsroutine. Er bestaan tegenwoordig zoveel fantastische producten dat het zonde zou zijn er geen gebruik van te maken. En uiteraard genoeg slapen, gemakkelijker gezegd dan gedaan… Een andere factor waar men misschien minder vaak aan denkt, is onze houding ten opzichte van anderen. Nieuwsgierig zijn naar andere mensen et zich omringen met personen van wie men houdt, is misschien nog wel de beste remedie tegen stress.”