“Geuren gaan recht naar je hart”

Op elk moment van de dag ontspannen, gewoon bij je thuis? Niki Schilling, Innovation Director bij Rituals, vertelt ons alles over het belang van alledaagse rituelen en de emoties achter een geur.

Zijn geurkaarsen tools voor meer mindfulness?

Niki Schilling: “Met mindfulness ben ik vredig en meer bewust van de dingen. En inderdaad, als ik twee minuten bewust naar een kaars kijk, word ik rustig en slaap ik zacht. Het licht, de vlammen, de geuren en de warmte helpen mij kalmeren en doen me mijn hectische dag op een recordtijd vergeten. Toch ga je met kaarsen nog een stap verder. Kaarsen maken ook emoties los en verbinden jou met je hart, zeker als de geuren je meenemen naar andere plaatsen of herinneringen. Je krijgt een heel diep gevoel van echtheid en geniet van het effect van de geuren op je lichaam en humeur.

Wat is het effect van geuren op je lichaam en brein?

“Geuren hebben vooral een invloed op je humeur en zenuwstelsel, met kruiden en essentiële olie ga je nog een stap verder. Zelfs al in het oude China, 5.000 jaar geleden, verbrandden mensen thuis bloemen en kruiden, voor meer energie, heling of rust. Ze gebruikten verscheidene mengelingen op verschillende momenten, goed voor andere effecten op je humeur of gezondheid. Ook ik herberg in de hoeken van mijn huis andere geuren en kies elke dag intuïtief een andere geur. Elke dag ben je anders en heb je nood aan iets anders. Precies daarom pakken we dit najaar uit met vier nieuwe geuren (Tangerine Tea, Savage Garden, Precious Amber en Wild Fig, nvdr.) voor onze kaarsen, geurstokjes en interieurparfums van de luxueuze Private Collection.”

Wat wil je bereiken met de Private Collection?

“Onze Private Collection verrast met de schoonheid en diepgang van een geur. We werken rond heel complexe geuren en met meer exclusieve ingrediënten. Ons doel is je een parfum laten ruiken dat je nooit eerder rook. Zo briefen wij onze meesterparfumeurs over de hele wereld, die voor ons op zoek gaan naar interessante combinaties. Doordat de geuren heel specifiek zijn, bestaat de kans dat sommige geuren uit de collectie minder voor jou zijn. Maar als je de geur goed vindt, vind je de geur ook écht goed en kun je ze amper wegdenken uit jouw dagelijkse routines en rituelen.”

Elke zes maanden brengen jullie een nieuw ritueel uit. Hoe vind je al deze tradities?

“We reizen vooral veel en praten met mensen, ook specialisten daar! Verder gaan we naar musea kunstbeurzen en houden we onze zintuigen op scherp. Zo vinden we interessante rituelen die bruikbaar, zinvol en toegankelijk zijn. Met deze rituelen en verhalen hopen we dat mensen hier in het Westen meer stopmomenten inbouwen en van alledaagse routines iets speciaal maken.”

Naast geuren en spullen voor je interieur en lichaam, telt het assortiment van Rituals ook thee en yogakledij. Waarom?

“Thee drinken heeft een ongelofelijk effect op je zintuigen. Natuurlijk dankzij de kruiden en de geur, maar net zo goed via de warmte en de stoom op je gezicht. Met onze Soulwear, kledij voor yoga, in bed of thuis, maken we de cirkel rond. We geven je werkelijk alles voor een mindful en rustig moment bij je thuis.”

Meer info? Ontdek alles over Rituals op www.rituals.com .

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.