Gent verkennen met de kinderen?

© rudi1976 - Fotolia

Het is perfect mogelijk om met kinderen op citytrip te gaan! En als je voor Gent kiest, wacht je een echte gezinsvriendelijke stad. De stad der graven, waar Leie en Schelde elkaar treffen, zal je spruiten van de ene verwondering in de andere doen vallen.

Niet zo evident om kinderen mee te nemen op ontdekkingsweekend in een stad als Gent, die zo rijk is aan historisch-culturele plekken. De beste formule? Ga voor een compromis: laat je leiden door het thema van het water, leuk voor het hele gezin, maar sla daarbij de bezoeken die op je eigen verlanglijstje stonden niet over! Weekendesk selecteerde enkele leuke adresjes voor jou.

Kennismaking vanop de boot

Een eerste bezoek aan Gent roept om een boottocht! Net zoals de dubbeldekker is de (mini-)cruise heel geschikt om je snel te oriënteren in de stad. We willen natuurlijk ook plezier maken! Het is aangenaam, romantisch zelfs om je gedurende een uurtje of twee te laten wiegen door de zacht kabbelende geluiden van het water… Pret verzekerd voor de kinderen!

Gent verkennen met de kinderen?
© Getty Images/Zoonar RF

Origineel alternatief: de stad Gent organiseert begeleide tochten per kajak of kano op de Leie, zowel overdag als ’s nachts (minimumleeftijd 10 jaar). Na zo’n sportief intermezzo is het niet moeilijk om de aandacht van de kinderen te krijgen voor de Sint-Baafskathedraal, waar het Lam Gods, meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, hangt.

“Laat je gedurende een uurtje of twee wiegen door de zacht kabbelende geluiden van het water.”

Per fiets langs de kanalen

Je laten leiden door het water om Gent te ontdekken, betekent niet noodzakelijk dat je moet varen! Talloze kanalen, waarlangs het heerlijk fietsen is, doorkruisen de universiteitsstad. De fiets is dan ook het favoriete vervoersmiddel van de Gentenaars. Rijd bijvoorbeeld richting Graslei, de oude Middeleeuwse haven. Bewonder er de prachtige, oude Vlaamse handelshuizen, die zich koket spiegelen in de Leie. Het is er aangenaam uitrusten en genieten van het uitzicht op een van de terrasjes. Een goed eetadres langs het water is de Oude Vismijn, een gerehabiliteerde brasserie op de historische Vismarkt. Het gebouw, een juweeltje van baksteen en glas, torent uit boven het kanaal. Voor de kids is het kijkplezier verzekerd!

“Het Gravensteen vormt het hart van de stad.”

Leuke plekjes

Trek zeker ook naar het Gravensteen, het indrukwekkende kasteel dat het hart van de stad siert. Bovenop het bezoek aan de martelkamer, de vergeetput en de kerkers krijgen jouw ridders en prinsessen in spé on the spot een stukje uitleg over de lokale geschiedenis mee. Daarop kan je eindeloos genieten van het schitterende uitzicht op de stad vanaf de Sint-Michielsbrug.

Gent verkennen met de kinderen?

Volgende halte: het charmante Appelbrugparkje, net tegenover het Design Museum. In dat museum vind je een van de mooiste art nouveau-collecties van het land. Er worden ook allerhande activiteiten voor kinderen georganiseerd. En de straat van het museum oogt al even charmant. Die Jan Breydelstraat is, met haar deco- en antiquiteitenboetieks, zeker een ommetje waard!

Waterhotels

Ook binnen kun je de thematiek van het water voortzetten … zoals in het wellnesscentrum Zen-Senses@Reylof, ondergebracht in een stijlvol hotel. Of ga voor het hotel Harmony, dat aan de oevers van de Leie ligt. Volwassenen genieten er van de mooie locatie, terwijl de kinderen een frisse duik nemen in het zwembad van het hotel!