Genieten van de nazomer … in de Ardennen

© tacna - Fotolia

Voor een mooie nazomer hoef je niet naar het buitenland. Ook in de Belgische Ardennen laten bossen en meren je genieten van hun kleurenpracht. Alle reden dus voor een heerlijk weekendje weg zonder dat je ver hoeft te rijden.

Na een warme zomer tooien onze loofbossen zich in de herfst met schitterende kleuren, zoals rood, oker, kastanjebruin en kopergroen. Dit schouwspel kun je van half september tot half oktober bewonderen in de Ardennen, een regio met duizend-en-een mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Weekendesk selecteerde enkele leuke adresjes voor jou.

Kleurenpalet

Het bos van Saint-Hubert, ook wel Bos van Freyr genoemd, is ’the place to be’ als je ervan droomt om wild te spotten in het herfstdecor van de Ardennen. Er is keuze uit een groot aantal gemarkeerde wandelroutes. Als je wat minder lef hebt, kun je ook damherten, reeën en everzwijnen bewonderen in het wildpark aan de rand van het bos. Nog meer natuur vind je ook in het natuurpark Hoge Venen.

Genieten van de nazomer ... in de Ardennen
© rcfotostock – Fotolia

Combineer inspanning (wandelen) met comfort door te kiezen voor een verblijfsarrangement met gastronomisch diner en ontspannende verzorging. De regio wemelt van de wellnessaanbiedingen. En het dierenpark Forestia, vlak bij Spa, is een leuke bestemming om weer met kinderogen naar wolven, beren en bizons te kijken. Een heerlijk uitje! Tot half november is het restaurant in het midden van het bos op donderdag, vrijdag en zaterdag zelfs ’s avonds geopend.

Voor jou geselecteerd: Globales Post Hotel & Wellness, op nauwelijks een half uur van het dierenpark Forestia, voor een luxueus verblijf met spa, verwarmd binnenbad en hammam.

Met de stroom mee

De nazomer krijgt iets magisch wanneer prachtige landschappen zich in het water van een rivier of meer weerspiegelen. Vlak bij Dinant, aan de oevers van de Maas, vind je in Waulsort (Hastière) een ongerept stukje paradijs. Tot 30 september is het mogelijk om de andere oever te bereiken dankzij veerman Michel, die je (gratis) overzet met zijn veerpont. Maak aan de overkant een wandeling langs het water van dit piepkleine jachthaventje, waar slechts enkele boten liggen, of klim naar de Cascatelles: de wilde natuur rond deze watervalletjes is heel bijzonder. Je kunt ook de ruïnes van Château-Thierry bezoeken. Enkele kilometers verderop leidt een gemakkelijke route van 4 kilometer in het park van Furfooz naar een adembenemend uitzicht over de Lesse.

Midden in het bos van Saint-Hubert hult het zwarte water van de vijver van Bilaude zich in nevelen. Laat je vanaf de observatiepost meevoeren door de vele legendes die deze plek omgeven. In Libramont-Chevigny nodigen de bronnen van de Ourthe je uit om een wandel- of fietstocht te maken.

Voor jou geselecteerd: Hôtel Château Grandvoir, een schitterend gerestaureerd oud kasteel.

Lekkernijen

De herfst is ook het seizoen dat de smaakpapillen streelt met wild en paddenstoelen. Na een lange boswandeling gaat er niets boven een smakelijke maaltijd. Hoe zou je het vinden om zelf je bord te vullen? Verschillende verenigingen bieden je de mogelijkheid om paddenstoelen te plukken, bloemen en planten te ontdekken of te picknicken tijdens een georganiseerde wandeling. Zo kun je iets opsteken terwijl je van de schoonheid van de natuur geniet.