Geef je dagelijkse maaltijd een boost!
Beter leven wil meer dan ooit zeggen beter eten. Dat betekent kiezen voor producten met onbewerkte en natuurlijke ingrediënten die met respect voor het milieu geproduceerd zijn. Maar hoe kies je betere producten tussen het gigantische aanbod?
Nicolas Decloedt is chef van het groenterestaurant Hortense & Humus in Elsene en geeft workshops vegetarisch koken bij Bioplanet (Colruyt Group Academy). Hij maakt die keuze elke dag. Waar let hij op?
Nicolas Decloedt: “Voor verse producten zoals groenten en fruit kies ik in de eerste plaats voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden. Biologisch omdat er volgens een streng lastenboek wordt gekweekt, zonder gifstoffen, duurzaam en met respect voor het milieu. Lokaal omdat je dan zeker bent van de versheid en een product geen dagenlang transport heeft ondergaan. En seizoensgebonden omdat de plant dan de beste condities heeft gehad om te groeien en lekkere vruchten met meer smaak produceert.
Maar hoe weet je of je goede en verse biologische groenten en fruit koopt?
Nicolas: “De beste optie is om je bioproducten te halen in een verkooppunt dat rechtstreeks met bioboeren samenwerkt. Daar vind je een enorm aanbod bij elkaar, helemaal in het seizoen. Kies voor een winkel met veel passage, met een dagelijkse aanvoer van verse lokaal en kwalitatief geteelde producten.”
Waar haal je als consument de kennis vandaan om goede producten te kiezen?
Nicolas: “Kennis vergaren vergt tijd. Maar wat je ook koopt, kijk altijd naar de ingrediëntenlijst. Je zal merken dat de lijst met ingrediënten van producten uit de biologische winkel altijd veel korter is dan die van producten uit de gewone supermarkt.”
Alles wat beter geteeld is heeft meer smaak en is gezonder voor het lichaam
Neem nu bouillonblokjes. Wat is de beste keuze?
Nicolas: “Als ik bouillonblokjes en bouillons koop dan kies ik altijd voor de biologische versie, omdat deze met respect voor de omgeving is gemaakt, maar ook omdat er geen kunstmatige smaakversterkers en bewaarmiddelen worden toegevoegd. In vergelijking met de bouillonblokjes van de bekende merken zit er ook veel minder zout in. Terwijl in de biologische variant ook meer groenten zitten.”
Het assortiment brood is heel uitgebreid. Waar gaat je voorkeur naar uit?
Nicolas: “Naar biologisch zuurdesembrood op basis van oude tarwerassen omdat zuurdesem een traag proces is en trage processen meer smaak genereren. Bovendien hebben biologisch geteelde granen meer voedingstoffen dan industriële, met kunstmatige meststoffen, geteelde granen. Eenzelfde keuze maak je voor ontbijtgranen en granola. Alles wat beter geteeld is heeft meer smaak en is gezonder voor het lichaam.”
Welke suiker gebruik je?
Nicolas: “Ik gebruik zo min mogelijk suiker en als ik het doe dan kies ik altijd voor niet geraffineerde suiker omdat er meer voedingstoffen inzitten. Datzelfde geldt voor bloem, rijst… en voor zout. Zo gebruik ik enkel ongeraffineerd zeezout uit Guerande.”
Maakt kiezen voor biovlees een verschil?
Nicolas: “Ja, biologisch gekweekte dieren krijgen deftige voeding zonder gifstoffen, antibiotica en toegevoegde hormonen en worden diervriendelijker behandeld.”
Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding. Ik heb het niet uitgevonden, Hippocrates zei het al
Hoe sta je tegenover zogenaamde superfoods?
Nicolas: Ik geloof veel meer in verse voeding dan in superfoods, want dat zijn meestal exotische producten waarvan je niet altijd de herkomst kent. Zelfs wat uit je eigen tuin komt of van je buurman, op een goede manier geteeld zonder gifstoffen, en dat hoeft niet altijd biologisch te zijn, dat is superfood. Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding. Ik heb het niet uitgevonden, Hippocrates zei het al.
Vind je het verantwoord dat je een meerprijs betaalt voor biologische producten?
Het probleem van biologische voeding is niet dat het te duur is, het probleem is dat industriële voeding te goedkoop is.”
Wil je meer lezen over biologische voeding? Ontdek de andere verhalen in dit dossier hier.