Fietsen door de mooiste landschappen van Duitsland

Rijnland-Palts is één van de zestien deelstaten en ligt in het zuidwesten van Duitsland. Het grenst in het zuiden aan de Oostkantons in de provincie Luik. De deelstaat is het mekka van de fietser. Met meer dan 8.000 kilometer aan goed onderhouden fietswegen weet Rijnland-Palts als geen ander fietsers te boeien. Iedereen, van recreant tot wielertoerist, van mountainbiker tot e-biker, komt hier aan zijn trekken. Wij fietsen het bosrijke laaggebergte van de deelstaat in en gaan op zoek naar de meest indrukwekkende panorama’s.

Rijnland-Palts telt zeven bewegwijzerde langeafstandsroutes en maar liefst zestig themaroutes. De routes doen de mooiste plekjes aan, van de wijngaarden rond de Moezel tot de hoogste heuveltoppen van de Eifel. Met de fietsbus geraak je terug aan je startplaats of je boekt een overnachting om na een heerlijke nacht superfit terug te fietsen.

1. De Ruwer-Hochwaldfietsroute: genieten van de stilte van het bos

Fietsen door de mooiste landschappen van Duitsland

De gezinsvriendelijke Ruwer-Hochwaldfietsroute verkent het natuurpark Saar – Hunsrück. We vertrekken in het centrum van het romantische Ruwerdal vlakbij Trier. De eerste vijf kilometer fietsen we tussen de wijngaarden. Waar het dal smaller wordt, verlaten we de ‘bewoonde wereld’ en komen we in een dicht bebost dal terecht. Bijna 90% van de tocht volgen we een voormalige spoorwegbedding. We stijgen wel, van 125 meter naar 525 meter, maar dat is over een afstand van 49 kilometer nauwelijks voelbaar. Onderweg doen we ook een twintigtal bruggen aan vanwaar we soms ongekende panorama’s voorgeschoteld krijgen. Tussen Waldracht en Niederkell komen we 26 kilometer lang geen levende ziel tegen, enkel bossen en heerlijke stilte. Dit is genieten! Na de bossen volgt een open weidelandschap dwars door het natuurgebied ‘Keller Mulde’. In het laatste stukje verkennen we een afgeplatte hoogvlakte tot aan het station van Hermeskeil.

2. De Kylldalroute: Vulkanen, Romeinen en ridders

Fietsen door de mooiste landschappen van Duitsland

De Kylldalroute is een langeafstandsroute (121,5 km) dwars door de Eifel. We volgen de Kyll – Keltisch voor ‘beek’ – stroomopwaarts vanaf de Belgische grens in de Hoge Venen via de Eifel tot de monding in de Moezel nabij Trier. Het interessante aan deze licht heuvelachtige route is dat we ze kunnen opsplitsen in aparte etappes dankzij achttien treinstations. De tocht verloopt grotendeels over asfaltwegen ver weg van alle verkeer.

Het zijn niet alleen de prachtige uitzichten boven de Moezel of de uitgedoofde vulkanen en hun meren die ons met verstomming slagen. Het prachtige blauwe meer rond Kronenburg, de Bertradaburcht en de kasteelruïne Ramstein, de 200 jaar oude pijnbomen ‘Adam en Eva’ en nog zoveel meer laten ons op deze heerlijke route even wegdromen. We doen ook bronnenstad Gerolsteiner en bierstad Bitburg aan, passeren ijs- en molengrotten in Birresborn en genieten met volle teugen van het Eifelpark bij Gendorf. De Kylldalroute eindigt in Trier waar de nalatenschap van de Romeinen nog goed te zien is. Verschillende bouwwerken in de stad zijn UNESCO-werelderfgoed. Het doet deugd er even de benen te strekken na deze verkwikkende fietstocht door liefst acht natuurgebieden. In Trier vindt tot begin juni een wijnfestival plaats!

3. De Maare – Moselroute: de mooiste picknickplekjes

Fietsen door de mooiste landschappen van Duitsland

We fietsen 58 kilometer lang over de perfect geasfalteerde voormalige spoorbedding van de Eifel naar de Moezel. De gezinsvriendelijke Maare-Moselroute passeert vanaf de startplaats in Daun 40 bruggen, twee viaducten en vier oude spoortunnels. In de Eifel genieten we vooral van het vulkanenlandschap met de kleurrijke meren en zijn dichte bossen. Waar de route lichtjes begint te dalen, bevinden we ons tussen de wijngaarden van de Moezelstreek. Hier nestelen we ons op een van de vele picknickplekjes die voorhanden zijn. Het eindpunt van de route ligt in het prachtige Bernkastel-Kues aan de oevers van de Moezel.

Wil je nog meer weten over fietsen in Rijnland-Palts? Check dan zeker www.rijnland-palts.nl/zien-en-doen/fietsen/

Download ook de gratis route-app van Rijnland-Palts, zowel beschikbaar voor Android als Apple.

Lees hier de andere artikels van dit dossier.