Elzas, de wijnroute in 6 etappes

© Getty Images/iStockphoto

Omringd door tal van wijngaarden, verstaan de Elzassische dorpen de kunst om ons terug in de tijd te voeren. Het scheelde weinig of we hadden weer in sprookjes geloofd. Op ontdekking in zes etappes tijdens het seizoen van de wijnoogsten.

1. Omringd door steile wijngaarden die in de herfst een schitterende gouden en paarse gloed krijgen, is Obernai de ster van de Neder-Rijn. Meer dan een bezoek waard: zijn rijkelijk gedecoreerd stadhuis in renaissancestijl, het belfort, de marktplaats en zijn schitterende graanhal, zijn fonteinen en met bloemen versierde putten.

Speciaal voor jou door Weekendesk getipt: hotel Les Jardins d’Adalric, een uitstekende uitvalsbasis om de streek te verkennen, inclusief een wijnproeverij en bezoek aan een wijnkelder.

2. Verder naar het zuiden strekt het kleine middeleeuwse stadje Ribeauvillé zich langs één enkele hoofdweg uit. Waar na iedere bocht weer een verrassing volgt… Vroeger beschermde Ribeauvillé de muzikanten van de Elzas die zich hadden verenigd in een broederschap dat op 8 september samenkwam. Dit feest blijft een van de oudste van de Elzas en brengt meer dan duizend verklede figuranten op de been. Op die dag komt er wijn uit de gemeentelijke fontein!

Elzas, de wijnroute in 6 etappes

3. Vanaf de wijngaarden van grand cru Schoenenbourg valt het oog op Riquewihr, een stad die je beslist moet gezien hebben. Al eeuwenlang konden de inwoners met de opbrengst van hun heerlijke wijnen schitterende huizen laten bouwen. Het kleine stadje ziet er nog altijd hetzelfde uit als in zijn hoogtijdagen. Bezoek deze plaats bij voorkeur ’s ochtends of aan het eind van de dag om de grote drommen toeristen te vermijden!

4. Kaysersberg ligt tegen de Vogezen aan en is een oude vrijstad boordevol charme: kerken, vakwerkhuizen of huizen met puntgevels, een schattig versterkt bruggetje over de rivier Weiss met een klein kapelletje in het midden en een prachtig stadhuis. Het is tegen deze achtergrond die te mooi is om waar te zijn dat een van de meest bekende kerstmarkten van de streek wordt gehouden. En waar een zekere Albert Schweitzer geboren werd.

5. Op negen kilometer hiervandaan komen we aan bij Turckheim, een nog zo goed als bewaard gebleven middeleeuws stadje. Het wordt nog steeds omringd door zijn stadswallen met drie stadspoorten. Een plaats waar je minstens tot 22 u. moet blijven rondhangen… Want precies op dat moment verlaat de ‘Nachtwächter’ getooid met zijn steek, een lantaarn in de ene en een hellebaard in de andere hand, het wachtershuis waarna hij een eeuwenoude rondgang volgt. Een lange traditie die teruggaat tot 1540… op z’n minst. Gevolgd door nieuwsgierige toeristen doet hij zijn ronde terwijl hij Elzassische liederen zingt en anekdotes over de stad vertelt.

Elzas, de wijnroute in 6 etappes
© Boris Stroujko – Fotolia

6. Krap acht kilometer verder naar het zuiden ligt een van de mooiste stadjes van Frankrijk: Eguisheim. Zijn oude huizen zijn in cirkels gebouwd en vormen een dubbele stadsomwalling. Je ziet daken met nesten voor ooievaars en mooie vakwerkgevels… Eens te meer is het plaatje compleet. Je mag deze etappe op onze wijnroute beslist niet missen vanwege de duidelijk zichtbare hellingen van Schlossberg, de oudste officieel erkende grand cru van de Elzas. Dat is niet meer dan logisch omdat Eguisheim aan de wieg van de Elzassische wijnbouw stond vanwege de wijngaarden die de Romeinen hier in de 4de eeuw verbouwden.