Een tv die aan alle wensen voldoet

Waar zal de technologie ophouden? Het einde van de mogelijkheden is nog lang niet in zicht – en dat vinden we eerlijk gezegd best spannend… Beeld en klank zijn nog altijd de voornaamste aandachtspunten en de QLED TV zet de normen op hun kop. Een stand van zaken van de innovaties met Kris Hellebuyck, Product Manager TV bij Samsung België.

Wat is volgens u de grootste technologische stap van de afgelopen jaren op het gebied van televisie?

“Ongetwijfeld de QLED. Samsung biedt deze sinds twee jaar aan en elk jaar in de lente vernieuwen we onze modellen. QLED maakt gebruik van een technologie met Quantum Dots, minuscule nanokristallen die zo compact zijn dat ze in staat zijn eender welke kleur te reconstrueren. Samsung is trouwens het enige merk dat een kleurvolume van 100% aanbiedt! De kleuren zijn ronduit schitterend en de schakeringen lijken eindeloos. Een uitermate belangrijk voordeel voor alle soorten tv-kijkers, of ze nu zin hebben om naar een film, een sportwedstrijd of een praatshow te kijken. Iedereen ziet zijn favoriete programma immers graag in de beste omstandigheden. Deze kwaliteit wordt ook bijzonder op prijs gesteld door gamers van alle leeftijden. De luminositeit heeft een echte boost gekregen. Je kan dus in het pikkedonker naar de tv kijken – iets wat sommige mensen het liefst hebben om een film of serie te bekijken. Maar er zijn ook veel mensen die overdag of met direct of indirect licht naar de tv kijken. En ook hier behouden we een optimaal contrast.”

Is het tv-toestel een volwaardig designobject of is de tendens dat het steeds onzichtbaarder wordt?

“Wie wil, kan nu een heel discreet toestel kiezen. De mensen zijn vandaag veel meer dan vroeger geneigd om een grote tv in huis te halen. 15 jaar geleden leek een scherm van 32 inch nog monsterachtig groot. Vandaag lijkt dat te klein, zelfs voor een kantoor of een slaapkamer. Vandaag zijn 49 en 55 inch de norm. Maar de spectaculairste vooruitgang betreft de schermen van 65 en zelfs 75 inch. Om je een idee te geven: dit jaar is de verkoop van schermen van 65 inch met 35% gestegen en die van 75 inch met 30%. Met de Wereldbeker voetbal in aantocht verkiezen de klanten heel grote schermen, want ze weten dat dit extra kijkcomfort betekent, in de lijn met hun verlangens. Een dergelijk scherm neemt uiteraard flink wat ruimte in. Plots zit je met een gigantisch voorwerp en een zwart scherm in je kamer. De Ambient Mode van de nieuwe QLED TV van Samsung biedt je de mogelijkheid je tv-toestel helemaal in je interieur te integreren. Als je tv bijvoorbeeld voor een bakstenen muur of een gekleurde achtergrond staat of hangt, neem je gewoon een foto van de achtergrond en gebruik je deze foto als bureaublad voor je toestel. Heb je liever een foto van je kinderen of een landschap als achtergrond, dan is dat evengoed mogelijk.”

Eenvoud voor iedereen

Klopt het dat het de trend is om technologie met steeds straffere prestaties na te streven, die tegelijk met steeds meer eenvoud gepaard gaat?

“Inderdaad. Tot voor kort verbond een discrete kabel de tv met de One Connect Box (een externe box waarop alle randapparatuur is aangesloten), maar zat je nog altijd met de elektrische voedingskabel. Vandaag gebeurt de aansluiting via een enkele, bijna onzichtbare kabel, ook wanneer de tv aan de muur hangt. Nu kan je de One Connect Box eender waar plaatsen, zelfs in een kast.

De afstandsbediening is zodanig vereenvoudigd dat er nu nog maar vijf of zes toetsen op zitten. Bovendien kan je alle toestellen die aan je tv gekoppeld zijn voortaan met dezelfde afstandsbediening besturen. Veel gebruikers waren bang dat dit verwarrend zou zijn. Maar uiteindelijk is iedereen het eens over het gebruiksgemak van zo’n praktische afstandsbediening. De QLED TV is echt een toestel bedacht voor het hele gezin.”

Het beeld is adembenemend. Hoe zit het met de klank?

“Het Samsung Audio Lab biedt een uitgebreid gamma Soundbars om je tv-avond nog een extra dimensie te geven. Je hebt het gevoel dat je midden in de actie zit, op de tribune van een sportstadion of op expeditie met een avonturier. Er bestaan meerdere gamma’s soundbars, van basismodellen tot uiterst geperfectioneerde exemplaren, met ingebouwde subwoofer of Dolby Atmos.”

Wat zou je de lezers aanraden om het beste te halen uit hun scherm?

“De ideale afstand om naar een film of een tv-serie te kijken, is de diagonaal van het scherm, vermenigvuldigd met 1,5. Verkies je een traditionele afstand, die niet aan de criteria voor homecinema beantwoordt, vermenigvuldig je met 2.”

Ontdek hier de andere artikels van dit dossier.