Een oneindig veelzijdige zomervakantie in Zwitserland

Trail running in Zermatt © Switzerland Tourism/PatitucciPhoto

Mocht je ons vragen welk voorwerp perfect symbool staat voor Zwitserland, dan zouden we bij het Zwitsers zakmes uitkomen. Net als het land is ook daarbij veelzijdigheid troef. Zwitserland is klein in oppervlakte maar groots in verscheidenheid. Op zoek naar een reeks tips voor een geslaagde zomervakantie in Zwitserland? Dan zit je hier gebeiteld.

Indrukwekkende bergen, glinsterende gletsjers, kletterende watervallen, diepblauwe meren, eindeloze groene velden, maar ook palmbomen, koekoeksklokken, chocolade en kazen… Die oneindige veelzijdigheid maakt dat de zomer in Zwitserland voor iedereen iets in petto heeft om er een perfecte zomervakantie te beleven.

Imposante natuur

Wie Zwitserland zegt, zegt natuurlijk besneeuwde bergtoppen. Maar er is veel meer dan dat. Het noorden van Zwitserland is eerder heuvelachtig, in het zuiden daarentegen word je inderdaad ondergedompeld in een waanzinnig berglandschap van imposante vierduizenders, eeuwige sneeuw en gletsjers. Zet je je reis nog verder zuidwaarts kom je in een mediterrane sfeer terecht, palmbomen inbegrepen.

Dat er in een land met zoveel natuurschoon een aantal natuurparken meer dan een bezoekje waard is, hoeft niet meteen verbazing te wekken. In de zomer zijn deze natuurparken meer dan een bezoekje waard. De natuur staat hier centraal, de mens blijft toeschouwer en geniet van het zicht op steenbokken, gemzen, marmotten of steenadelaars. De verschillende Zwitserse natuurparken bieden niet alleen veel ontspanning en recreatie, maar dragen ook bij aan het behoud van natuurlijke habitats.

Het Zwitserse Nationale park vind je in Engadin. Het is een natuurparadijs van 170 vierkante kilometer groot met tachtig kilometer aan wandelpaden voor groot en klein. Iedereen komt hier tot rust. Het Zwitserse Nationale Park werd opgericht in 1914 en is daarmee het oudste park van de Alpen.

Schrikt een meerdaagse wandeling je niet meteen af? Dan stellen we je graag de langeafstandswandelingen voor. Met ‘meerdaags’ en ‘lange afstand’ bedoelen we exact wat we schrijven. Twee tips. Zo is er bijvoorbeeld de Via Alpina die je in twintig dagen en 390 kilometer over veertien Alpenpassen en zes kantons doorheen de Zwitserse Alpen voert. Nog straffer kan je met de Alpenpassenroute, goed voor 34 dagen, 32 bergpassen en 610 kilometer indrukwekkende bergpracht.

Een oneindig veelzijdige zomervakantie in Zwitserland

Actieve vrijetijdsbesteding

Met dergelijke overvloed aan natuurschoon en talloze mogelijkheden om daarvan te genieten, moeten er – helaas – keuzes gemaakt worden. En dan schiet SwitzerlandMobility je ter hulp.

SwitzerlandMobility is een gratis platform, toegankelijk via zowel website als app, waarbij je een regio kiest, de routes bestudeert en vervolgens het outdoorparadijs exploreert. Alle routes zijn daarbovenop netjes aangesloten op het openbaar vervoer. Alles voor een perfecte zomervakantie in Zwitserland.

Prachtig uitzicht van de Rosengarten in Bern
Prachtig uitzicht van de Rosengarten in Bern© Switzerland Tourism

Proper en duurzaam

Water drink je zo aan het fonteintje, dorpen zijn autovrij, energie wekken de Zwitsers zelf op. Vele onderzoeken tonen aan dat Zwitserland ook in duurzaamheid toonaangevend is en tot de besten ter wereld behoort. Fijnstofvrije gemeentes, afvalophaling door middel van paard en e-wagen, energiepaden en almaar meer initiatieven die draaien op zonne-energie maken van Zwitserland een duurzaam schoolvoorbeeld. De Zwitsers zijn daarbovenop wereldkampioen recycling: 94% gebruikt glas en 81% PET gaan niet mee met het huisvuil maar gaan naar speciale inzamelpunten. De boswetgeving zorgt ervoor dat 30% van het land bebost is gebleven. En wat meer is, jaar na jaar heroveren bossen terrein. Bossen beschermen immers niet alleen tegen lawines, ze doen tevens de CO2-uitstoot dalen en zijn een belangrijk domicilie voor talrijke dieren.

Spoorweg in de regio van de Jungfrau
Spoorweg in de regio van de Jungfrau© Switzerland Tourism

Klimaatvriendelijk reizen door Zwitserland

De wagen blijft netjes thuis wanneer je doorheen Zwitserland reist. De trein is het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel dat minder CO2 uitstoot dan alle andere vervoersmiddelen. Daarnaast zet Zwitserland in op vervoer over water door boten op zonne-energie en elektrisch aangedreven bussen. Met het openbaar vervoer geniet je van zorgeloos en klokvast reizen tot in alle uithoeken van het land. De fiets kan gewoon mee en de uurroosters zijn allen netjes op elkaar afgestemd. Om het helemaal makkelijk te maken volstaat een ticket, de Swiss Travel Pass, voor alle openbaar vervoer. Door die pas krijg je ook nog extra korting in musea en is het gebruik van openbaar vervoer in de stad gewoon gratis. Wil je onderweg eveneens genieten van de fenomenale Zwitserse landschappen, spring dan op de panoramatrein. Deze zijn rondom voorzien van glas en bieden de reizigers een uniek uitzicht op de adembenemende bergdecors, de traditionele dorpjes en idyllische valleien.

Suppen voor de Wettsteinbrug in Basel
Suppen voor de Wettsteinbrug in Basel© www.day-night.ch

Zomer in de stad

Zwitserland enkel op haar bergen afrekenen zou het te veel oneer aandoen. Ook in de kleine en gemoedelijke steden valt er veel te ontdekken. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, bijna alles is te voet bereikbaar. Vele oude stadscentra liggen aan een meer of rivier, wat meteen bijdraagt aan een prettige sfeer en vaak mediterrane flair. Bovendien is Zwitserland een paradijs voor liefhebbers van hedendaagse kunst, design en fotografie. De ‘Art Museums of Switzerland’ huisvesten uitzonderlijke collecties en interessante speciale tentoonstellingen uit de 20ste en 21ste eeuw. Ze staan garant voor unieke ervaringen.

Grand Tour of Switzerland

Heb je na het lezen van al dit fraais, keuzestress gekregen? Dan wijzen we je graag richting Grand Tour of Switzerland voor een prachtige autovakantie. Deze road trip doet zowel door palmbomen omzoomde meren als grandioze gletsjers als middeleeuwse dorpjes als bruisende steden aan. En met een netwerk van meer dan driehonderd laadstations voor de elektrische wagen over de 1600 kilometer lange route doe je milieuvriendelijk alle trekpleisters van Zwitserland aan.

Meer info: MySwitzerland.com

Reis je naar Zwitserland, hou dan rekening met de op dat moment geldende Covid-19 maatregelen. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de websites van de Federale Overheid.