Een eenpersoonskamer? Aan jou de keuze!

Sommige hospitalisatieverzekeraars laten je bij een ziekenhuisopname zelf beslissen of je een eenpersoonskamer wil. In ruil daarvoor betaal je een lagere premie dan bij een polis die standaard alle kosten van een privékamer vergoedt.

Wanneer je omwille van een ongeval, ziekte of bevalling in een ziekenhuis opgenomen wordt, dan zorgt een hospitalisatieverzekering voor heel wat gemoedsrust. Die vergoedt namelijk de kosten die hiermee gepaard gaan. Sommige polissen gaan erg ver in de terugbetaling, waardoor je als verzekerde de neiging hebt om automatisch te kiezen voor een dure eenpersoonskamer. Terwijl die luxe niet altijd nodig is: voor een kortstondige dagopname van een paar uur volstaat vaak een twee- of meerpersoonskamer.

Bij een kortstondige dagopname voor een eenvoudige ingreep volstaat vaak een tweepersoonskamer.

Het is algemeen bekend dat artsen in een eenpersoonskamer een veelvoud – soms tot een viervoud – van het basistarief aanrekenen. De supplementen worden dan wel door de verzekeraar betaald, maar die komen zo voor een uitdaging te staan. Daarom laten sommige verzekeraars je op het moment van de ziekenhuisopname zelf kiezen of je al dan niet opteert voor een privékamer.

Lagere premie

Medisch directeur Piet Calcoen.
Medisch directeur Piet Calcoen.

De ‘DKV Hospi Flexi’-formule biedt je alvast die keuze. ‘Hiermee kan je het gewenste kamertype kiezen in functie van de aard van de ingreep waarvoor je op dat moment gehospitaliseerd wordt’, zegt medisch directeur Piet Calcoen. ‘Een tweepersoonskamer, die doorgaans volstaat voor een dagopname van enkele uren, wordt altijd terugbetaald. Heb je echter nood aan de privacy en het comfort van een eenpersoonskamer, dan wordt die eveneens integraal gedekt door de polis. In dat geval betaal je een persoonlijke bijdrage van 150 euro’.

Alle andere kosten en ereloonsupplementen die gepaard gaan met een privékamer worden sowieso vergoed door deze hospitalisatieverzekering. Maar de eigen bijdrage zal je op het moment van de ziekenhuisopname mogelijk even doen nadenken over de keuze van je kamertype. Op die manier kan je dus flink besparen. Bovendien is de premie voor deze ‘DKV Hospi Flexi’-formule ongeveer dertig procent goedkoper dan de ‘DKV Hospi Premium’-polis die standaard alle kosten van een privékamer vergoedt.