Den Haag, Stad aan zee

© photo: GAPS Photography/Arjan de Jager

Welke stad heeft een kilometer lang strand in zijn achtertuin? Jawel, Den Haag! Op slechts een kwartiertje rijden van de levendige binnenstad krijg je een instant vakantiegevoel. Om die reden wordt Den Haag ook wel eens het Barcelona van Noord-Europa genoemd. Met een glas Chardonnay op een loungebank in de zon of met een zeiljack vol in de wind, het strand van Den Haag is het hele jaar door een heerlijke plek om te vertoeven.

Scheveningen, een strand met flair

Op amper een kwartiertje verwijderd van de drukke binnenstad ligt het strand van Scheveningen. Je kunt er lekker chillen, watersporten, proeven van verse vis in een van de vele eettentjes in de haven en daarna flaneren over de nieuwe Scheveningse boulevard. De brede wandelpromenade tussen de badplaats, het vissersdorp en de haven is een ontwerp van de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales. Door rekening te houden met de welvingen van het duinlandschap, de krommingen in de kustlijn, de weidsheid van de zee en de aansluiting met het vissersdorp ontstond een glooiend-golvend ontwerp dat de boulevard een elegante uitstraling geeft. Langs de promenade krijg je ook een blik op de sculpturen van SprookjesBeelden aan Zee, een onderdeel van Museum Beelden aan Zee dat zit verscholen in de duinen van Scheveningen. SprookjesBeelden aan Zee toont twintig kunstwerken van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness. Je spot er onder meer Hans en Grietje, maar meest opvallend is de gigantische Haringeter, hét icoon van de nieuwe Scheveningse boulevard. Neem zeker je smartphone of fototoestel mee!

Den Haag, Stad aan zee
© Jenny Audring / Maurice Haak

Het stille Zuiderstrand

Wie liever de rust opzoekt, moet op het Zuiderstrand zijn. Het wordt niet voor niets een van de mooiste stukjes Den Haag genoemd. Onder Hagenaars staat het ook bekend als het stille strand. Op het ‘geheime’ alternatief tussen Scheveningen en Kijkduin spot je vooral locals, kan je watersporten uitproberen en genieten van een heerlijk drankje aan een van de authentieke strandpaviljoenen. Tip: blijf er hangen tot zonsondergang, romantischer wordt het niet!

Het Zuiderstrand, beter bekend als het stille strand onder de Hagenaars.

Kijkduin: ideaal voor families

Kijkduin is dan weer de familiebadplaats bij uitstek. Het is in vele opzichten kleinschaliger dan Scheveningen, maar dat heeft net z’n charme. Je krijgt er een op en top vakantiegevoel, met dank aan de rust, de strandpaviljoenen, de kitesurfers en de heerlijke restaurants op de boulevard met zicht op de zee. Bovendien kan je vanuit Kijkduin makkelijk uitstapjes maken naar Scheveningen en de binnenstad van Den Haag, beide op minder dan een half uur fietsen.

En of je nu kiest voor een trip naar het strand van Scheveningen, het stille Zuiderstrand of Kijkduin, één ding staat vast, op elke plek staat grenzeloos genieten centraal.

Niet te missen: Feest aan Zee

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat aan het strand bij Scheveningen het eerste strandpaviljoen werd gebouwd. Een historisch moment, want sindsdien groeide Scheveningen uit tot de internationaal gewaardeerde badplaats van Den Haag. Daarom biedt de stad dit jaar extra vertier in de vorm van exposities, festivals en voorstellingen. Ontdek het volledige feestprogramma via https://denhaag.com/nl/feestaanzee.

Lees hier de andere artikels van dit dossier.