De wijnfeesten in Rijnland-Palts: proeven van Duitse topwijnen

Rijnland-Palts is dé Duitse wijnregio bij uitstek. Zes van de in totaal dertien Duitse kwaliteitswijngebieden bevinden zich rondom de Rijn en de Moezel. Rijnland-Palts is dan ook een paradijs voor fijnproevers. Wijn en lekker eten gaan hand in hand. Sinds de revival van de Duitse wijn eind jaren negentig kwamen zich ook veel sterrenchefs in de regio settelen. Eind augustus barst het feest los. De druivenpluk staat synoniem aan gezellige wijnfeesten. Elke deelregio voegt zijn eigen couleur locale toe.

De wijnfeesten van Rijnland-Palts zijn een kleurrijk spektakel. Steden en dorpen brengen de natuur in het centrum. Straten, lanen en pleinen worden versierd met bladeren en wijnranken. Overal staan kraampjes en klinkt er muziek. Soms wordt ook een volledig ‘weindorf’ opgericht. Regelmatig worden er optochten gehouden. In heel Rijnland-Palts worden tientallen wijnfeesten georganiseerd, vaak met wortels in de middeleeuwen.

Mosel – Saar: De Rieslingspecialist

De Romeinen verbouwden de Reislingdruif al op de steile hellingen aan de oevers van de Moezel tussen Trier en Koblenz. Sindsdien is de populaire druif niet meer weg te denken uit de Duitse wijnbouw. Mosel – Saar telt vele gezellige Strau?wirtschaften, wijnboeren bij wie je, op het erf of in de wijnkelder, hun eigen wijn kunt degusteren. Tijdens de uitbundige wijnfeesten in pakweg Mehring(31 augustus – 3 september) en in het kasteel van Saarburg (1 – 3 september) zal je vooral de witte wijnen van de regio ten volle kunnen proeven.

De wijnfeesten in Rijnland-Palts: proeven van Duitse topwijnen

Nahe: Met dank aan de minerale bodem

Met 4100 hectare aan wijngaarden is Nahe een relatief kleine wijnregio naar Duitse normen. In Nahe worden vooral witte wijnen gemaakt, met de Riesling als absolute topper. Dankzij de minerale bodem die de oevers van de Nahe-rivier kenmerken, krijgen de wijnen een extra smaakdimensie. Het belangrijkste festival is die van Meddersheim(24 – 26 augustus). De stad staat dan vol kraampjes met exclusieve wijnen en traditionele, heerlijke gerechten, zoals geroosterde os.

Palts: genieten van mediterraan klimaat

Het grootste wijnvat ter wereld bevindt zich in Bad Dürkheim. Het vat dat werd ingericht als horecazaak kan 1,7 miljoen liter wijn bevatten. In Palts zien ze het duidelijk groots. De regio is de op een na productiefste wijnregio van Duitsland. Er worden 60% witte wijnen en 40% rode wijnen geproduceerd. Het mediterrane klimaat van Palts heeft een gunstig effect op de vele kwaliteitswijnen. Met de ‘all inclusive’ Pfalzcard krijg je bij je overnachting een aanbod van meer dan honderd gratis topervaringen in Palts. Zo kan je langs de Duitse wijnroute een wijnmaker, wijnboer of vinotheek bezoeken of binnenwandelen in een van de vele burchten die zich langs de Rijn bevinden.

Het grootste wijnfeest ter wereld vindt plaats in Bad Dürkheim (14 – 17 september). De Durkheimer Wurstmarkt is meer dan 570 jaar oud. Jaarlijks worden meer dan 150 wijnen geschonken, gaande van de traditionele Riesling tot de exclusieve ijswijnen. Absolute aanrader!

De wijnfeesten in Rijnland-Palts: proeven van Duitse topwijnen

Rheinhessen: Wijnen met geschiedenis

In de driehoek Worms, Mainz en Bingen am Rhein liggen 26.000 hectaren aan wijngaarden. Rheinhessen is de grootste wijnproducent van Duitsland. Dankzij de wijnfeesten ontdek je er de vele tientallen exclusieve kwaliteitswijnen die hier worden geproduceerd. Wijngoed Keller bijvoorbeeld werd al meermaals bekroond door Gault & Millau. Het landschap is er sterk gevormd door de wijnbouw doorheen de eeuwen. De oudst gedocumenteerde wijngaard ligt in Rheinhessen. De ‘Niersteiner Glöck’ zou van voor het jaar 742 stammen. Hoofdstad Mainz is lid van de ‘Great Wine Capitals’, een netwerk van steden in bekende wijnregio’s.

Rond de Liebfrauenkirche van Worms ligt een wijngaard die de oorspronkelijke naam aan de overbekende Liebfraumilch gaf, een zoete witte wijn.

De wijnfeesten in Rijnland-Palts: proeven van Duitse topwijnen

Een tof en kleinschalig wijnfestival in Rheinhessen is dat op het wijndomein van Dr. Hinkel in Framersheim op 29 september. ’s Morgens help je mee de druiven plukken. In de namiddag krijg je uitleg over hoe wijn wordt gemaakt en ’s avonds barst het feest los op het wijndomein. Wil je nog meer wijndomeinen ontdekken in de streek? Fiets dan de Rheinterrassenweg (75 km) tussen Mainz en Worms.

Wil je nog meer weten over de wijnfeesten in Rijnland-Palts? Klik hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.